While You Were Sleeping (2017) - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Saturday, August 11, 2018

While You Were Sleeping (2017)

Assalamualaikum..
Hye semua..

 Drama ini main kat TV tahun lepas, tapi sha baru berkesempatan nak tengok.. Itu pun lepas menung panjang sebelum buat keputusan untuk tengok drama ini.. Nasib baiklah menarik.. Bayangkan setiap mimpi yang dialami berlaku secara realiti..

Pada Sha drama ini sebenarnya mengajar kita supaya tidak menyalahkan diri sendiri atas kesalahan orang lain.. Berani buat keputusan dan berhadapan dengan keputusan yang kita buat tu seperti orang dewasa.. Jangan pentingkan diri sendiri sehingga orang lain menjadi mangsa.. Banyak lagilah.. Drama ini walaupun nampak macam slow tapi pada Sha banyak pengajaran sebenarnya.. Tambah bila kita boleh tahu terlebih dahulu apa yang akan jadi.. Terutama sekali masa episod 21 sampai 23, masa ini Hong-joo bermimpi yang Jae-Chan akan berhenti kerja sebab nak selamatkan 7 nyawa tapi kena lepaskan penjenayah manakala Woo-tak pula bermimpi Jae-Chan berhenti kerja disebabkan nak tangkap penjenayah dan 7 nyawa terpaksa dikorbankan.. Masa ini bila Jae-Chan dapat tahu dia buat keputusan untuk teruskan dengan autopsi tapi dalam masa yang sama dermakan juga organ mangsa pada mereka yang memerlukan.. Memang keputusan yang Jae-Chan buat ini susah nak menang kes, tapi dengan bantuan kawan-kawan pendakwaraya dan juga kata-kata Hong-joo, akhirnya penjenayah berjaya dihukum dan organ mangsa berjaya menyelamatkan 7 nyawa.. Memang bestlah..

Penamat drama ini pun best.. Walaupun ada babak sedih tapi tetap ada kegembiraan.. Ini kenyataan hidup.. Akan ada yang pergi dan meninggalkan luka namun hidup tetap diteruskan..

Lakonan comel Lee Jong-Suk, Bae Suzy dan kemisterian watak Han Woo-tak yang dilakonkan oleh Jung Hae-In memang sangat memikat Sha..

 While You Were Sleeping | 27 September 2017 | 32 episodes | Thriller, Law, Romance, Supernatural
Sinopsis : Hong-Joo (Bae Suzy) lives with her mother and helps her run a pork restaurant. Hong-Joo is haunted by seeing the future deaths of others in her dreams. What's worse is that she does not know when the deaths will happen, but she tries to stop her dreams from becoming reality. One night, Hong-Joo dreams about the death of her own mother.

Meanwhile, Jae-Chan (Lee Jong-Suk) is a rookie prosecutor. He meets Yoo-Beom (Lee Sang-Yeob) at the prosecutors’ office. Yoo-Beom was Jae-Chan’s private tutor when Jae-Chan was a student, but an incident caused Jae-Chan to dislike him. Yoo-Beom was a prosecutor, but he now works as a lawyer. He takes on any case that brings him money.

Jae-Chan and his younger brother move to new house and they become neighbors with Hong-Joo. One night, Jae-Chan dreams that Yoo-Beom drives Hong-Joo's car and this leads to a chain of events including the death of Hong-Joo's mother and then Hong-Joo. When Jae-Chan senses that his dream is about to become real, he takes extreme action to stop it. Yoo-Beom becomes furious at Jae-Chan, but Hong-Joo hugs him and thanks him. Jae-Chan and Hong-Joo later work together to solve other cases.

10 comments:

  1. sha ada download cerita ni tapi tak tgok lg

    ReplyDelete
  2. woot woot! ada suzyyyyy!!! ahaks, syaza minat dia hehe

    ReplyDelete
  3. Ingatkan cerita mat saleh tadi sebab familiar rasanya tajuk ni dengan cerita yang pernah tengok dulu..

    ReplyDelete
  4. tak tengok cerita ni..mcm best..

    ReplyDelete
  5. best drama ni, memang tak rugi layan

    ReplyDelete
  6. best kan drama ni tapi saya tak berapa suka Suzy..hihi

    ReplyDelete
  7. ala nina tak tgk drama k-pop hehehe. jd tak kenal pelakon2

    ReplyDelete
  8. jarang k-drama smpi 32 epi... maknanya cerita ni begitu details dan pengarah benar2 nak kan mesejnya smpi pd penonton...

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..