Tuesday, April 21, 2020

Buku | Cikgu Bankrap oleh Zaharoh Fajar Nina

Assalamualaikum..
Hye semua..

Buku ini memakan masa yang agak lama untuk Sha baca.. Menceritakan tentang pengalaman seorang guru yang mengajar di tadika dan sekolah menengah agama.. Pengalaman yang sangat besar dan memberikan gambaran betapa bukan mudah menjadi seorang guru.. Tanggungjawabnya besar dan juga berat.. Membaca buku ini memberikan Sha satu rasa yang sangat kagum pada mereka yang bergelar pendidik ini.. Usaha, semangat dan ketabahan mereka mendepani bukan sahaja pelajar tetapi ibu bapa mampu menimbulkan keinsafan dan kekaguman.. Memang buku yang bagus untuk dibaca semua.. Teguran-teguran sinis dan halus yang disampaikan penulis bukan sahaja mengena pelajar malah ibu bapa juga..

Sha baca pada 17.04.2020 dan selesai pada 20.04.2020..

Sha baca menggunakan aplikasi PNM e-Reader..
Published 2018 by Must Read

7 comments:

  1. Membaca review buku ini, saya menilai isi buku layak jadi contoh panutan.

    ReplyDelete
  2. betul. bukan mudah mjadi seorg pdidik. kdg sy give up jg ngajar kls blkg, tp dorg kdg2 pandai insaf jg 😂😂😂 trs semangat ngajar tu dtg balik

    ReplyDelete
  3. menariknye buku ni....dah lama juga rietta xjoin PNM....baru teringat ada buku nak dicari....

    ReplyDelete
  4. mcm menarik ni but i still have a lot yg tak habis baca haha

    ReplyDelete
  5. Bukan mudah menjadi seorang guru.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »