Shoplinks.Asia

Friday, October 31, 2014

Kudis Buta

Assalamualaikum..

Mulanya Nur Imani kena penyakit kulit Ekzema, tapi xlama lepastu terkena pula Kudis Buta. Lama jugalah kami bertungkus lumus nak hilangkan Kudis Buta nie.. kena sekitar Februari 2014.
Penyakit yang selalu terkena pelajar-pelajar diAsrama..
Memang menderita bila kena kudis Buta ini.
Sebab dia akan menjangkiti semua yang duduk serumah dengan orang yg terkena kudis buta ini.
Kasih rasa penyakit ini menjadi satu fenomena sebab masa tu tengah musim panas dan sejuk yang x menentu.. Bukan Imani jer yang kena tapi semua yang duduk satu Taska dengan dia pun kena termasuklah pengasuh dia.
Macam-macam rawatan yang kami buat untuk dia..
Siap pergi amik air penawar.. hehehe...
Klinik usah citer r.. berulang jer..
Sebab Imani kena sampai bernanah-nanah..
Memula dia akan naik biji-biji gatal..
Imani akan start menggaru pada waktu malam.. Bila tengah malam jer dia akan bangun dan menggaru.. Memang gatal..
Kami terpaksa merebus semua baju yang dipakai.. termasuklah cadar-cadar semua..
Tilam, Bantal ngn toto kena jemur tengah panas.. Nasib baiklah musim Panas masa tu..
Tu belum lagi ubat-ubatan.. Sudahnya kami beli ubat kat Farmasi jer.. Baru berkesan..
Habis ratusan ringgit jugaklah..
Alhamdulillah, akhirnya berjaya gak melalui tempoh yang mencabar nie..

Antara Ubat yang kami gunakan..

1. Dari Klinik Swasta
 Cream antibiotik (nie masa kudis tu bernanah)

 Antibiotik makan

2. Beli kat Farmasi
Lotion nie untuk sapu seluruh badan 3 kali seminggu

 Minyak nie sapu kat tempat luka dan gatal.. Pedih dan berangin

 Shower gel (kandungan dia ada minyak tea tree)


3. Produk Alken


4. Mandi Laut
6. Produk HPA
5. Ubat Klinik Kerajaan
     a) Calamine lotion
     b)Cream


No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI