Monday, December 31, 2012

Hari Terakhir 2012

Assalamualaikum.. Selamat pagi...

Hari ini merupakan hari terakhir dalam tahun 2012.. Macam-macam perkara yang telah berlaku... Macam-macam peristiwa yang telah menjadi kenangan.. Ada yang manis.. Ada yang pahit... Ada yang masam dan ada juga yang scary... Tinggal brape jam saja lagi kita akan melangkah ke 1 Januari 2013...

Debaran penantian kian memuncak.. Semoga semuanya berjalan lancar...

Kepada yang telah tertunai azamnya, kasih ucapkan tahniah.. Kepada yang masih belum teruskan usaha anda..

2013 akan memberi pengajaran dan pengalaman baru buat kita semua.. Hargailah masa yang ada kerana kita sendiri tidak tahu bila kita akan berhenti bernafas..

Makan-makan : California Steak House & Steambot

Sabtu - 29.12.2012
Minggu nie pengasuh anakku Amani bercuti so aku import adikku untuk jaga anakku.. Semalam dia last.. so malamnya aku bawak dia gi makan Western sebagai upah tambahan.. hehehe.. Kebetulan pula memang dah lama teringin nak gi kedai makan nie.. Alhamdulillah, rezeki kami kedainya buka.. Dapatlah merasa.. Not bad lah pada aku.. Kedainya terletak betul-betul berdepan dengan Restoran Dusun Bay, Tanjung Malim.. Bersebelahan dengan restoran masakan siam.. Air minum memang out sebab kedai makan siam tu yang buat.. Kalo gi kedai makan nie memang suram cam x cukup lampu.. hehehe.. tapi makanan western dia memang ok lah... Mushroom Cappucino dia aku rasa homemade coz ada cendawan shishaw (nie nama panggilan hubby ku... nama lain ialah cendawan sisir/kulat sisir/cendawan kukur) .. Sedap.. Lain dari yang lain..

Dianya salad sampingan atau coleslaw pun not bad, yg nie seklai ngn chicken chop.. California Steak dia best r sebab sos black paper dia x terlalu pekat ngn raser black paper.. dihidang dgn dua keping daging tanpa tulang, telur mata kerbau (tup ade telur mata kerbau) dan sebatang hotdog... memang best...

Kat bawah nie apa yang kami makan berserta harga..

U.S Fries RM5.00
Mushroom Cappucino RM4.00
California Steak RM13.00
Grill Chicken Chop RM9.00

Layan gambar lak ye... hehehe...

California steak

Grill Chicken Chop (Salad dia sedap..)

Habis sudah..


(10 Januari 2013 dia dah start berniaga kat tempat baru seperti alamat dalam gambar nie...)

Saturday, December 29, 2012

PTPTN owh PTPTN

Aduhai.. penin kepala den melayan masalah PTPTN nie.. Nak bayar habis pun masalah...
Rentetan peristiwa..

* Abis blajar aku start r bayar PTPTN tapi x mengikut amaun yang sepatutnya.. Sudahnya tahun lepas dia anta surat naik Court sebab ada tunggakan bayaran...
* Kemudian aku call bahagian undang-undang PTPTN.. Dia kata aku xyah naik Court diulang TIDAK PERLU NAIK COURT sekiranya aku settlekan tunggakan tersebut.. So dengan bantuan En.Hubby akupun berjayalah menyelesaikan tunggakan.. Pastu owg tu siap pesan suruh bayar ikut amaun yang telah ditetapkan iaitu RM201.07.. Tidak boleh kurang sikit pun dr amaun tu.. so every month aku bayar tanpa miss...
* Dalam bulan April (2012), aku semak baki hutang PTPTN dah tinggal dalam RM5000 lebih so aku call r PTPTN nak wat penyelesaian penuh.. Dia email aku Borang Pengesahan Baki untuk bg tau baki akhir setakat April 2012.. Excited nie.. Tapi bila aku dapat pengesahan baki tetibe jadi RM12 ribu lebih... Pastu bila check penyata pinjaman kat PTPTN nye website ade kos mahkamah lak RM105.49.. Mau x terkejut yg teramat sangat.. Terus r naik angin tahap puting beliung... Akupun call r PTPTN, kemudian dia sambungkan aku dekat seorang Puan nie.. (Sampai arini, Puan nie masih lagi membantu aku untuk menyelesaikan masalah aku ngn PTPTN nie) Dia pun citelah yang aku kena kos guaman sebab aku x gi court.. Diulang TAK PERGI COURT, apa lagi aku pun sound r puan nie.. kesian puan nie xpasal2 kena marah ngn aku.. hehehe.. sorry ye Puan temper naik tahap gaban..
* dari bulan April sampailah akhirnya awal bulan Disember aku terima email dari puan nie mengatakan kos mahkamah tu telah dikurangkan dari 8% kepada 4%.. jadinya dah tinggal dalam 7 ribu lebih.. itupun puan tu kata dia tgh usaha mintak lagi pengurangan dalam 1% tapi aku dah malas nak tunggu so aku tanye dia camne nak settlekan jer 7 ribu lebih tu.. tambahan pulak baru nie PM kita ada umumkan diskaun 20% kalo bayar abis sebelum September 2013 kira ade lah pengurangan lagikan.. Puan nie suh aku isi borang pengesahan baki dan tarikh bila aku nak bayar lumpsum tu.. So skrg nie aku tgh tunggu email dari puan nie.. InsyaAllah kalau xde aral melintang dalam bulan Januari 2013 dapat r settle PTPTN nie...

kalau x settlekan skrg ntah bila r baru dapat abis bayar agaknya..

Thursday, December 27, 2012

Aku dan Novel

Assalamualaikum...

Lama dah jejari nie x menaip di blog.. hari ini aku nak bercerita mengenai hobi membacaku.. Disebabkan aku memang minat sangat2 baca novel dan aku juga suka membeli novel.. Biasanya aku beli novel Melayu sebab novel Melayu xle nak download kat internet.. hehehe.. Kebanyakkan novel melayu yang aku ada aku dah jual balik, sebab En.Hubby kata menyemak jer berkotak-kotak kat dalam stor. hehehe.. so aku jual lah balik.. Sekarang nie ade gak aku beli sekali sekala coz x tahan kan.. Nafsu membaca tuh masih ada.. Yang paling baru aku beli Novel RAM (Ramlee Awang Murshid) tapi secara online coz nak dapatkan naskah yang ada tandatangan dia.. pastu nanti aku jual balik kat adik aku separuh harga.. hahaha.. camtuh la gayanya..

Novel Bahasa Inggeris nie aku download jer kebanyakkannya.. tambah-tambah dah ada android cina lagi r senang.. baca kat Tablet tuh jer.. pueh hati.. boleh bawak banyak sekali.. kalo buku nie jenuh...

Kenapa aku suka baca Novel???
Sebab bila aku baca novel aku dapat hilangkan stress.. Aku suka membaca dari umur aku 14 ke 15 tahun.. semuanya kerana seorang kawan yang sangat baik hati meminjamkan novel Bahasa Inggerisnya padaku... Penulis pertama yang aku suka R.L Stine...
Sampailah sekarang... A.Samad Saidnya buku pun aku baca.. hehehe...

Seronok sebenarnya membaca nie.. Boleh menambah tatabahasa kalo buku tuh menggunakan bahasa melayu dan bahasa inggeris yang betul..

Wednesday, December 12, 2012

Minggu Ke 27

Alhamdulillah...

Anakku semakin membesar didalam perut... Semoga si kecil mak akan semakin besar dan kuat..



Minggu 27

Bayi Anda
Bayi anda kini sudah boleh membuka matanya. Jadi, dia kini boleh melihat cahaya luar menerusi bahagian abdomen anda. Ketika ini juga bayi mula belajar menghisap dan mereka mungkin berupaya menghisap ibu jari atau pun genggaman tangan. Bayi anda kini berukuran 36 sm dengan berat lebih kurang 800 gm.

Tubuh anda
Anda semakin hari semakin besar dan tentunya berat semakin bertambah. Antara bahagian yang paling ketara pertambahan beratnya ialah di sekitar dada terutamanya pada bahagian payu dara. Oleh yang demikian, pemakaian baju dalam yang sesuai sangat penting. Elakkan berbaring secara menelentang kerana cara ini akan membuatkan anda rasa tidak selesa dan dalam masa yang sama salur darah anda akan ditekan oleh rahim anda yang semakin membesar.

Sumber http://www.ciklaili.com/2011/05/perkembangan-bayi-dari-1-hingga-40.html#ixzz2EohGIJau 

Urusan yang Tertangguh

Alhamdulillah... Syukur rasanya, masalah yang sekian lama menghantui semakin hampir pada titik penyelesaian.. Harapannya sebelum anakku yang kedua nie lahir masalah ini akan selesai. Sekurang-kurangya dapatlah aku meringankan beban suamiku... Terima kasih Ya Allah.. Setelah berusaha, mendesak dan mencari alternatif akhirnya aku mendengar khabar gembira.. Walaupun masih lagi dalam jumlah yang besar namun sekurang-kurangnya jumlah yang ini mampu aku lunaskan.. Terima kasih pada yang menolong...

Monday, December 3, 2012

Monday Blues...

hohoho.... Assalamualaikum semua...

Arini mood memang blues habis r.. mata kuyu jer pun... nak bangun dari katil pagi tadi pun cam malas jer... naseb baek lah terkenangkan cuti yg tinggal x seberapa... Maka ku gagahkan lah jugak diri untuk bangun...

Amaniku yg chomey pun mulalah wat perangai... nangis nie kejutkan dia bgn n mandi... "nanak... nanak mandi... nak tido... huhuhu..." sabar jelah hati mendengarkan jawapan dari mulut chomel tu... dukung bawak masuk bilik air... mandikan jugak... Hari ini maknya dah nekad, blues ke x blues mak nak gi keje awal.. hehehe... Semangat la konon... Alhamdulillah, berjaya sampai ofis kul 7.50pg... Awal 10 minit dari selalu...

Tapi tu r, sekarang dah 10.45pg tapi keje baru jer gerak sikit... fikiran melayang... mata semakin kuyu... Ngantoknya... Kalau dapat tilam nie mesti best... hehehe...

Disebabkan tengah monday blues mehla teman layan lagu nie ye...


Lagu nie relax n bakal melelapkan mata anda... hehehe...

Wednesday, November 28, 2012

Pokok Hiasan dan Pokok Keperluan...

Alhamdulillah... makin berseri rumahku... walaupun duk kat Kuarters namun aku usahakan juga supaya rumah ku kembali berseri ngn pokok bunga dan juga pokok keperluan dapur.. hehehe... runsing bila xde pokok.. raser cam x brape nyaman jer.. sekarang nie bila kuar rumah dan masuk rumah raser damai jer.. sebab ade pokok bunga depan rumah...

Buat permulaan nie aku letak Lavender depan pintu masuk.. Pastu kat tepi koridor pintu masuk aku tanam pokok limau purut, kari ngn daum kesom.. ada gak pokok ati-ati.. Alhamdulillah pokok lavender aku tu menyerikan pintu umahku... sejuk mata memandang warna purple dan hijau...

Kat beranda depan aku gantung pokok bunga kertas dan pokok Mahkota Berduri @ nama saintifiknya Euphorbia Milli..("Bunga Kelentit Ma'am" - nama orang kg panggil.. hehehe xtau la betul ke x..) Selain tu kat beranda tu memang ada pokok kaktus yg aku beli masa honeymoon dulu.. ada dua pasu...

Nanti ingat nak beli lagi pokok ati-ati warna lain lak untuk letak depan rumah dan pokok bunga kertas untuk letak kat beranda depan.. barulah meriah.. hehehe.. Hubby pun suka.. Siap cakap lagi barulah nampak cam rumah married couple.. hehehe..

Kat bawah nie gmbar-gmbar yg sempat snap...



Pokok yang aku letak depan pintu masuk rumah... Lavender tu bunga dia sentiasa ada... suka sangat...


Pokok-pokok nie sebenarnya memberikan kedamaian dan ketenangan... hijau jer mata memandang...

Qasidah Yahanana

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha suka sangat Qasidah nie... Alhamdulillah tenang jer dengar Qasidah nie... Baby dalam perut pun suka.. Jom layan....




Tuesday, November 27, 2012

Bertambah Usiaku..


Hari ini bufday aku...

Pepagi masuk opis bos bagi coklat Vochelle (1 tin) ngn Toblerone dari langkawi.. Pastu Kak sofiah pun bagi Toblerone gak.. Aku nye second bos bagi coklat gak dari langkawi.. And then diowg celebrate bufday aku... hehehe... Coklat owh coklat meriah pagi aku dgn coklat... 

En. Hubby wish dari pagi... asal call jer dia wish.. asal call jer dia wish.. klaka pun ada.. hehehe.. Mak sedara aku bagi Cd Zikir terapi tapi xdapat lagi sangkut kat adik aku.. 

Alhamdulillah... syukur pada Allah kerana masih lagi bernafas dan membawa satu lagi nyawa dalam perut... Syukur kerana dikurniakan orang-orang yang sentiasa menyayangi diri ini.. Anakku Amani pun baik jer arini.. hehehe... x banyak ragam... cam tau-tau jer...

Semoga masih berkesempatan meraikan hari ini lagi....

Amin... amin.. amin.. Ya Rabbal alamin...



Update: Semalam Balik kerja En. Hubby blanja makan and bagi special present.. hehehe...

Friday, November 2, 2012

AdaMu - Najwa Latif

Assalamualaikum..
Hye semua..

Lagu best dari Najwa latif.... Suka sangat lagu nie... Liriknya simple dan menyentuh perasaan...
Videoklip diapun simple dan menarik..


AdaMu - Najwa Latif
Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu


Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu
Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku


Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan






Wednesday, October 31, 2012

Pengalaman Tak Terjangkau..

28.10.2012 tarikh keramat nie.. hehehe.. Selalunya kami balik dari kampun x pernah lah lagi terserempak dengan jem.. Kali ini sangkut pulak.. Perjalanan yang selalunya 30 minit terus jadi 1 jam lebih.. Gara2 trafik light... dan jalan sempit... hehehe.. Merana gaklah.. hohoho... Panjang sangat... nasib baiklah walaupun jem tapi masih bergerak cam siput.. hehehe....


Tuesday, October 30, 2012

Hasil kerja Suamiku - Menjahit

Assalamualaikum...
Baru-baru nie, En. Hubby dapat tempahan untuk buat kepala langsir dan betulkan langsir sedia ada.. Banyak gaklah kerja dia nak kena buat... Nasib sempat siap bahagian depan sebelum Raya Haji.. Berserilah sikit umah cousin dia tu.. Alhamdulillah pilihan kaler untuk kon tu menjadi.. Kalau beli gak warna kuning memang tenggelam.. hehehe... Di bawah nie aksi beliau ketika memasang langsir.. hehehe..


Selain buat langsir, masa cuti raya haji tu mak sedara beliau meminta untuk pasangkan pelamin.. Nak sandingkan anak yang nak dikhatankan.. So aku pun tolonglah mana yang patut.. En Hubby buat simple jer sebab bukan pelamin untuk kenduri kawin kan..


Friday, October 26, 2012

Garangkah Aku??

Assalamualaikum..
buat Pengetahuan semua, ini adalah luahan hati dan perasaan aku sebagai pembantu perpustakaan.
Kadang-kadang bila aku fikir-fikirkan balik, salahkah aku menegur pelajar-pelajar ini untuk lebih berdisiplin... Salahkah aku bila aku marah diorang?? Aku pun kadang-kadang x faham.. Bila kita tegur bukan nak dengar sebaliknya kita pulak yang di marahnya.. Kalau perangai tu ok xpe lah jugak.. huhuhu..

Pening aku fikir.. Kalau x tegur karang rasa macam salah pula sebab itu termasuk sebahagian dari tugas.. Aduh nak buat macam mana ye??? Ke patut biarkan aje.. Bukan kehidupan aku pun.
Suka korang lah nak jadi apa. Kalau dah zaman belajar tidak boleh berdisiplin, macam mana nak kerja ye??

Thursday, October 25, 2012

Nama anak

Belum apa-apa lagi aku dah sebok memikirkan nama yang sesuai untuk anak yang masih chomey di dalam perut.. hehehe.. sewonok lak.. dok cakap ngn En.Hubby kalau perempuan jugak kita bubuh nama dekat-dekat dengan nama anak kami yang pertama.. hehehe... kalau lelaki kita buh yang pendek2 sudah.. aku memang dari dulu x brape gemar nama anak yang panjang2 dan pelik2 nie.. bukan apa.. kita panggil nama anak kita pendek jer tapi sebok bubuh nama anak panjang2... sedangkan bubuh pendek pun owang dok ubah dan pendek kan lagi.. inikan pulak kalau dah panjang2..

Tapi lain orang lain citarasanya.. ye dak.. hehehe... Setiap manusia berhak membuat pilihan... asalkan nama itu membawa maksud yang baik dan tidak menyusahkan anak itu, cukuplah...

Wednesday, October 24, 2012

Wordless Wednesday #1




Salah Memilih???

Salahkah aku dalam membuat pilihan??? adakah apa yang terjadi sekarang kerana aku terlalu terburu-buru?? Atau ini semua dugaan yang maha Esa untuk aku???

Entahlah akupun x pasti di mana silapnya.. Mungkin kerana aku merasakan apa yang dilakukannya merupakan satu perkara yang sangat keanak-anakkan... Mungkin kerana itu aku tidak boleh menerima.. akupun pernah melalui semua itu, malah aku masih lagi muda ketika aku menempuh kesemua onak dan duri itu dan aku bersyukur kerana aku tidak menyusahkan sesiapa.. Aku tak sanggup dan aku sedar setiap yang berlaku berpunca daripada aku tapi kenapa dia x boleh melaluinya tanpa menyusahkan keluarga yang sudah sedia berada dalam keadaan yang tidak mengizinkan... Kenapa??? Kenapa dia tidak boleh bertindak dengan matang??? Kenapa tidak dia tunjukkan sikap berdikari dia tu?? Kenapa??? Kenapa kerana dia aku perlu merasa marah??? Kenapa semasa sihat dan gembira dia boleh melaluinya sendiri tapi bila keadaan berubah dia tidak pandai berdikari...?? Kenapa??

Salahkah semua perasaan yang ada dalam diri aku ini??? Salahkah??? Apa yang patut aku lakukan... Aku x mampu memendam, aku takot perkara lain yang akan jadi... Aku x sanggup dan aku x suka... sifat dan sikap ku dah makin jauh berubah... Perlukah aku luahkan semua ini supaya dia mengerti aku x suka dia bertindak sedemikian.. Aku x suka dia menyusahkan Keluarga... Aku x suka... Kenapa dia xnak sedar diri... Kenapa????

Perghh... agak2 boleh buat drama x??? Ke merepek jer... hehehe

Tuesday, October 23, 2012

Mengandung.

Alhamdulillah...
Semuanya berjalan lancar buat masa ini... Walaupun pada permulaan alahan yang aku alami agak teruk sehingga menetap sekejap di Hospital tapi syukur Alhamdulillah dah semakin ok.. Tak sangka lah pulak biras aku pun mengandung juga.. Lepastu dengar cite adik kedua suamiku akan berkahwin.. Alhamdulillah murah rezeki mak mertua aku... Tahun dapat InsyaAllah dapat 2 cucu sekaligus dan satu lagi menantu perempuan...

Kandungan kali ini lain sikit.. Baru nak masuk 5 bulan tapi aku dah mula rasa pergerakan dia di dalam perut.. walaupun xbrape aktif tapi dah mula ada sapaan antara dia dan aku.. Alhamdulillah, masa periksa kandungan hari tu denyutan nadinya lancar.. Semoga semuanya dipermudahkan seperti sebelum ini..

Walaupun aku x sangka untuk dapat pengganti secepat ini tapi aku bersyukur.. melalui semua ini sekali lagi dengan penuh kesabaran walaupun dugaan datang bertimpa-timpa... En.Hubby baru jer baik demam campak tapi masih demam dan batok-batok lagi.. Cuma dah xkena kuarantin jellah.. hehehe... demi keselamatan dan kesihatan bersama...

Terima kasih ya Allah.. Ya Rahman Ya Rahim..

Saturday, October 6, 2012

Kenapa Taksub Sangat Dengan Artis???

Sekadar nak meluahkan pandangan dan pendapat... Kenapa terlalu taksub Dengan Artis?? Perlu ke?? Mereka pun manusia biasa dan akan melakukan kesalahan.. Mereka tidak sempurna.. Sekadar menyukai tidak mengapa tetapi kalau dah xboleh orang lain komen or komplen artis tu rasa cam obses melampaulah pulak.. Orang kata, kita nie kalau nak menyukai @ benci pada seseorang @ sesuatu biar berpada-pada... Xde ape faedah pun @ dapat duit berjuta-juta kalau minat melampau kat seseorang artis tu...

Monday, October 1, 2012

Antologi Jiwa Kacau oleh Elee Mardiana, Attokz Dikulgai, Lyn Dayana, Dhiya Zafira dan Salina Salleh


Sinopsis
Tragedi Di Lampu Isyarat
Selepas kemalangan, Rita dikejutkan dengan suara Jul yang berada dalam dirinya. Jul meminta pertolongan Rita untuk membantu adiknya Johanis. Johanis telah dibunuh, namun mayatnya tidak dijumpai malah pembunuhnya juga tidak diketahui.

Menari Dalam Duka
Arzam Domino terlibat dengan kongsi gelap kerana tidak mempunyai pilihan lain selepas melarikan diri dari rumah anak yatim. Semasa membuat urusan penyeludupan dadah di laut, dia diserang hendap. Arzam terdampar di sebuah perkampungan. Di situ dia cuba perbaiki dirinya untuk menjadi manusia berguna.

Dendam Bunga Dahlia
Eda, Dania dan Tihani merupakan rakan baik di sekolah. Selepas SPM, mereka dan rakan-rakan yang lain bercuti di Cameron Highlands. Percutian mereka bertukar malapetaka apabila seorang daripada mereka membunuh diri. 10 tahun berlalu, muncul seorang pembunuh yang memburu mereka untuk membalas dendam.

Buru Bayangan Luka
Selepas kematian bapa, Azalea menjadi murung hingga memberi kesan kepada mentalnya dan beberapa kali cuba untuk membunuh diri. Selepas 10 tahun, dia tiba-tiba diburu oleh seorang pembunuh tanpa diketahui motifnya, namun tiada siapa yang percaya cerita yang disampaikan Azalea kerana penyakitnya. 

Cinta Berdarah
Helmi kehilangan tunang tersayang dalam satu pembunuhan ngeri. Akibat tekanan yang dihadapi, dia mula menjejaki pembunuh tunangnya. Namun suara hatinya mengatakan dia perlu terus membunuh selepas membunuh orang yang disangkakan pembunuh tunangnya itu.

ULASAN SAYA : Saya paling suka cerita Tragedi di Lampu Isyarat & Buru Bayangan Luka... kedua-dua cerita ini membuatkan saya ingin membaca sehingga ke perkataan yang terakhir.. apakah yang akan terjadi selepas ini membuatkan saya tercari-cari.. sukar untuk meneka siapakah sebenarnya yang jahat.. sebab watak yang diolah membuatkan saya x dapat nak meneka.. 

Cinta Berdarah x mampu saya fahami.. agak mengelirukan dan memeningkan.. runsing saya membacanya.. Betul-betul buat jiwa saya kacau bilau...

Dendam bunga Dahlia dan Menari dalam Duka juga menarik untuk dibaca cuma Menari dalam Luka membuatkan saya sedikit geram.. APakah Arzam akan kembali ke KL menyelamatkan kawannya ataupun terus menyepi di kampung itu...

Sepatu Milik Kasanova - Zara Amani



Sinopsis : "Airin Natrah merupakan seorang gadis yang obses terhadap sepatu. Jika diletakkan tas tangan di sebelah kiri dan sepatu di sebelah kanan, gadis ini akan menghala ke kanan tanpa kompromi dan membelek sepatu itu sepuas hatinya. Minat terhadap sepatu juga mendorongnya untuk menghasilkan sepatu kerana keinginan untuk mempunyai sepatu hasil kreativitinya sendiri. Obsesi terhadap sepatu semakin kronik apabila masa yang terluang banyak diisi dengan mengenangkan hubungannya dengan Mark Koh yang penuh tanda tanya. Letih berfikir, dia mengalihkan tumpuannya dengan minat yang mendalam terhadap sepatu serta bakat terpendam yang dikesan sedikit demi sedikit. Irfan Mikael, si kasanova yang juga merupakan rakan baik Mark Koh tercabar dengan Airin Natrah yang memandangnya sebelah mata sahaja. Hubungan mereka tidak pernah tenang, selalu saja kesabaran Airin Natrah dicabar dengan Irfan Mikael yang dianggap seperti seorang diktator yang mahukan keinginannya ditunaikan walau dalam apa jua cara. Tidak mahu dianggap gadis yang begitu mudah menyerah, gadis itu seboleh mungkin cuba untuk memberikan tekanan mental kepada pemuda itu. Namun ternyata, juruterbang itu seorang yang degil dan tidak mudah mengaku kalah.

Dalam tawa ada duka. Dalam benci ada rindu. Antara kesabaran dan kepercayaan yang tercalar akibat Mark Koh dan keinginan serta impian Irfan Mikael untuk bersamanya, Airin Natrah menjadi kelu." Diambil dekat sini.


ULASAN AKU : Citer nie memang sangat menarik dan buat aku release tension.. Walaupun aku dah boleh agak ending dia nanti camne.. Tapi perjalanan cerita nie dan cara penulis nie olah citer memang sangat menarik dan buat aku menghayati setiap bait-bait tulisan.. Citer yang penuh dengan emosi kelakar tahap gaban.. bayangkan anakku yg berusia 2 thn memandang aku dengan pelik sebab aku gelak sorang2.. hehehe.. Pengajaran yang ade dalam citer nie.. kiter jangan mudah putus asa dengan apa yang kita suka.. sebab percubaan pertama gagal tidak mungkin yang seterusnya akan gagal jugak.. Walaupun minat dan pelajaran yang kita amik x sama, namun kita masih boleh melakukan kedua-duanya dengan seimbang andai saja kita tau menggunakan masa.. Tidak semestinya yg kreatif tidak boleh belajar yang logik.. dan yang logik boleh saja menjadi kreatif.. Ilmu itu perlu dituntut walau apa pun cabangnya... 

Saturday, September 15, 2012

Kekalahan dan Usaha untuk Bangkit Semula

     Pagi ini tetibe jer hati jadi sebak... Bila mengenang masa lalu raser cam nak membesar semula.. nak undo semua yang telah dilakukan.. Namun hidup hanya sekali tiada ulangannya... Kepada yang masih belum mmbesar sedang membesar semoga langkahmu tidak akan tersungkur jauh... Kepada yang telah melalui hidup ini bukan mengikut kehendakmu dan melalui kegagalan, bersabarlah mungkin akan ada sinar dan cahaya untukmu.. Tabahlah.. kerana mereka yang terus bangkit pada setiap kegagalan adalah manusia yang sangat kuat... Jangan cepat menyerah kalah.. Hidup ini masih panjang lagi..

    Sepanjang hidup kita... Sepanajng kita melalui kehidupan ini kita akan sentiasa menempuh cabaran... Ada yang mampu bangkit dan melangkah semula.. Namun ada juga yang tersungkur dan tidak mampu lagi untuk bangkit... Kekuatan kita terletak pada semangat kita... Kenapa harus mengalah sedangkan hidup masih panjang lagi... Allah juga x suka umatnya menglah tanpa berusaha.. Kalau kita perhatikan semua yg kita lakukan perlu ada usaha barulah perkara itu menjadi.. Contohnya kita lapar dan nak makan.. Kalau kita x berusaha untuk mencari makanan, bubuh dalam pinggan, menyuap ke mulut, mengunyah dan menelan adakah kita akan berjaya mengenyangkan perut yang lapar??

   Fikir-fikirkanlah ye kengkawan.. Ini juga peringatan untuk diri sendiri.. Sekarang tengah berusaha melawan perasaan lemah dan tidak bermaya akibat mengandung... Kekuatan dalaman dan sokongan dari yang terdekat amatlah diperlukan... Untuk itu segala ketidakpuashatian, kekurangan emosi telah diluahkan dan diterangkan pada yang sepatutnya supaya sokongan sentiasa berkekalan.. hehehe... Biasalah emosi ibu mengandung sukar nak jangka... tu kita cerita lain ye...

   Bersemangatlah dan berusahalah.. Tempuhilah hidup ini dengan penuh kesabaran dan ketabahan.. berdoa dan berserahlah pada yang Maha Esa untuk semua usaha yang kita lakukan...
  • Sekiranya kita belum mempunyai pasangan... Berusahalah mencari.. sama ada melalui kengkawan, family atau saudara mara...
  • Sekiranya kita belum berkerja... Berusahalah mencari.. kerjalah apa pun yang kita dapat dan kerjalah bersungguh-sungguh kerana kita tidak tahu rezeki kita dimana sebenarnya kecuali Allah...
  •  Sekiranya kita gagal... Bangkitlah dan berjuanglah semula.. jangan cepat menyerah kalah...
  • Sekiranya kita tidak berani mengambil risiko... Cubalah.. sekali-sekala kita perlu mengubah hidup kita... Ambil risiko walaupun kemungkinan nya tidak terjangka...
Hidup ini kalau flat jer pun tidak menarik kengkawan.. perlu ada turun naik.. bengkang bengkok.. warna warni... Laluilah hidup ini dengan penuh kesyukuran dan perkataan Alhamdulillah... InsyaAllah kita pasti akan merasa tenang dan bahagia.. hehehe.. selamat melayan lagu dibawah.. Video on the way...


Give Me Some Sunshine Lyrics

Saari umar hum
Mar mar ke jee liye
Ek pal to ab humein jeene do
Jeene do
Saari umar hum
Mar mar ke jee liye
Ek pal to ab humein jeene do
Jeene do
Saari umar hum
Mar mar ke jee liye
Ek pal to ab humein jeene do
Jeene do
Na na na….Na na na….Na na na….Na na nana na….
Give me some sunshine
Give me some rain
Give me another chance
I wanna grow up once again
Give me some sunshine
Give me some rain
Give me another chance
I wanna grow up once again
Kandhon ko kitabon
Ke bojh ne jhukaya
Rishvat dena to khud
Papa ne sikhaya
99% marks laaoge to ghadi, varna chhadi
Likh likh kar pada hatheli par
Alpha, beta, gamma ka chaala
Concentrated H2SO4 ne poora
Poora bachpan jalaa daala
Bachpan to gaya
Jawani bhi gayi
Ek pal to ab humein
Jeene do jeene do
Bachpan to gaya
Jawani bhi gayi
Ek pal to ab humein
Jeene do jeene do
Saari umar hum
Mar mar ke jee liye
Ek pal to ab humein jeene do
Jeene do
Na na na….Na na na….Na na na….Na na nana na….
Give me some sunshine
Give me some rain
Give me another chance
I wanna grow up once again
Give me some sunshine
Give me some rain
Give me another chance
I wanna grow up once again
Na na na….Na na na….Na na na….Na na nana na….
Na na na….Na na na….Na na na….Na na nana na….

Friday, September 14, 2012

Lagi-lagi novel...

Assalamualaikum..
Hye semua..

Membaca lagi.. hehehe... kenapa dan kenapa lah agaknye asyik nak membaca jer.. stress ke??
hohoho... Kena luahkan nie.. kalo x lagi banyak novel menjadi koleksi.. tapi camne nak luahkan.. En. Hubby buzy skrg nie.. hohoho... luahkan.. luahkan... oklah meh nak cite pasal novel terbaru yg kasih baca...




Sinopsis
J-woks merupakan ketua penjenayah yang paling dikehendaki polis. Malangnya, pihak berkuasa masih gagal mengenal pasti wajah sebenar suspek itu. Bahkan konco-konconya sendiri tidak pernah melihat muka ketua mereka. Kejahatan lelaki ini dan kumpulannya memporak-perandakan ibu kota Kuala Lumpur bukan mitos atau dongeng. Malah, kelicikan mereka memboloskan diri telah menjatuhkan maruah polis.

Inspektor Dzul Faqar yang ditugaskan mengetuai pasukan khas khusus untuk menangani kes ini tetap optimis. Namun, penjenayah yang dikejarnya menyimpan dendam. Semangat memburu penjenayah telah membuatkan nyawa keluarga dan wanita yang dicintainya turut terancam.

Lantas, komitmen pada kerjaya sudah mula menjadi konflfl ik peribadi. Dia tahu tiada antara mereka yang akan berpuas hati selagi salah seorangnya tidak menempah maut. Matlamat hidupnya hanya satu, membersihkan dunia ini daripada tangantangan durjana. J-woks mesti ditangkap.

ULASAN SAYA : Novel yang menarik cuma terlalu banyak twist dan agak kucar kacir seket.. Mungkin sebab terlalu banyak yang ingin disampaikan pada satu masa menyebabkan jalan cerita menjadi agak kelam kabut.. namun begitu cerita nya penuh debaran dan aksi.. Bagaimana seorang penjahat yang kononya sangat terror akhirnya tersungkur juga ke tanah... menarik namun masih boleh diperbaiki..


hello mr. perfect!, novel hello mr perfect, waniey zakaria

Sinopsis
Muhammad Arif Fikri dan Ainul Mardhiah saling mencintai dan merancang untuk berkahwin. Namun disebabkan kerana peraturan yang telah ditetapkan oleh keturunan keluarganya yang mementingkan aspek LANGKAH BENDUL walaupun mereka adalah lelaki memaksa Arif mencari jalan penyelesaian. Selagi anak sulung tidak berkahwin, maka dia tak boleh berkahwin. Lebih memberatkan lagi apabila pihak keluarga Ainul hanya memberi masa selama enam bulan untuknya membuat keputusan.

Alongnya, Muhammad Izzul Islam terlampau mengejar kesempurnaan kepada pasangannya. Wajahnya kacak, tinggi dan menjadi tarikan ramai. Namun dia terlampau cerewet dan memerlukan pasangan yang juga sempurna sepertinya. Terlalu ramai gadis yang berdamping dengannya namun tiada seorang pun yang dapat bertahan dengan sikapnya walau sehari dua.

TIADA PILIHAN, Arif cuba mendapatkan calon isteri untuk Izzul. Imbuhan juga diberikan sebanyak RM500,000 sebagai cagaran sekiranya gadis itu berkahwin dengan alongnya. Alya Adriana yang ketika itu terdesak kerana hutang keluarga dengan ALONG memaksa Alya untuk menawarkan diri.

Mampukah Alya memanipulasikan pemikiran Izzul yang terlampau mengejar kesempurnaan itu? Dapatkah dia bertahan dengan sikap Izzul sekiranya dialah calon yang terakhir?



ULASAN SAYA : Cerita die memang sangat menarik.. Kelakar, sedih dan juga geram.. Dalam dunia nie xkan ade yang sempurna.. semua orang ada kekurangan.. sebab tu kita dijadikan berpasangan untuk saling melengkapi kekurangan diantara satu sama lain.. Bayangkan seorang CEO yang handsome, bergaya, pandai, kuat bekerja, mementingkan kesempurnaan tetibe takut pada lipas.. Camne agaknye ye?? hehehe.. selamat membaca..

Thursday, September 13, 2012

Kemusykilan Encik Suami...

     Pagi tadi masa tengah siapkan Amani yang chomey, tetibe En. Suami tanye "Kenapa ek orang xnak mandikan anak sebelum hantar ke nursery atau rumah pengasuh??" Sha cakaplah "Manalah sha tau?.. Nanti sha bubuh dalam blog..kot-kot pembaca blog sha boleh tolong jawabkan" hehehe..

     Rasernye x semua ibubapa yang tidak memandikan anak sebelum hantar ke rumah pengasuh atau pusat jagaan kanak-kanak kan?? SHa dah terbiasa dari Amani baby lagi Sha selalu mandikan dia pagi2.. Kadang2 pukul 6.00pg lagi dah mandi Amani tu.. Tambah2 Amani memang suka air.. Kadang2 jer dia meragam.. Biasanya kalau x cukup tido ha, berangin lah dia.. mandi pun susah.. En. Suami cakap, banyak kelebihannya kalau kita mandikan anak kita sebelum hantar ke Nursery atau Rumah Pengasuh.. Antaranya ialah :
  • Masa kita mandikan tu bolehlah kita belek badan anak kita, manalah tau ada lebam2 ke, luka2 ke..
  • Kalau dari kecik kita biasakan dia mandi pagi nnti kalau dia dah start sekolah xde lah susah nak suh dia bangun pagi...
  • Didikan yang baik haruslah bermula dari kecik.. betul gitu...
  • Bolehlah anak kita bermanja dengan kita di pagi hari.. dah lah 5 hari (45jam) dia dengan pengasuh..
  • Elok untuk kesihatan dia.. biar dia cergas..
Apa-apapun, semua nie terpulang pada mak dan ayah... Betul x??

Saturday, September 8, 2012

Perhimpunan Bulanan Bil 6.2012 & Jamuan Raya PSAS serta Rumah Terbuka MSU 7.9.2012

     Petang lepas Jumaat PSAS wat Perhimpunan Bulanan dan juga Jamuan Raya... Meriah dan berwarna warni.. Masa nie la nak tgk staf lelaki dan perempuan melaram serta bergaya sakan.. Tapi ada jugak yg biase2 jer.. cam xde ape2.. hehehe... Yang bestnya dapat makan lemang buatan tgn staf Unit Pemandu, Stor & Asrama.. hehehe... Bos besar pun puji lemang mereka lembut... sedap2.. hehehe.. makan ala kadar jer coz petang karang lepas kerja nak gi makan lagi.. hehehe... layan gambar..


         Petangnya lepas kerja gi umah terbuka MSU (Management Science University) kat Shah Alam memenuhi undangan seorang sahabat... Mujurlah en.hubby balik awal dari Perlis dan memberi kebenaran untuk berjalan.. hehehe.. Thanks En. Hubby... Seronok sangat tgk kawan tu hepy menerima kedatangan kami.. Dah beberapa kali gak die ajak.. Baru kali nie berkesempatan... Alhamdulillah semuanya dipermudahkan Allah...
    Student yang kitorang bawak pun kemain lagi hepynya... Best bila tgk semua orang gembira.. Layan gambar dibawah...


Thursday, September 6, 2012

Novel Lagi...

Assalamualaikum..
Hye semua..

Membaca lagi... melepaskan tekanan.... Entah kenapa kali nie aku layan perasaan geram dengan membeli novel.. 2 topik yang berbeza.. cinta dan juga suspen thriller.. Aku start baca dari 2.9.2012 sampey 5.9.2012.. satu buku sehari.. nie pun ade rase ingin membeli lagi.. hohoho... kali nie buku-bukunya ialah...


Bukan Serapuh Daun Maple
Fatinilam Sari Ahmad
Sinopsis
Tanpa cinta, hanya rasa sayang yang sekelumit itu, dia berpegang pada janji pertunangan dengan Andrian. Lalu Tasneem menerima lagi janji daripada Mak Uda, untuk mencari Andrian di Bridgeport, Connecticut, Amerika Syarikat.

Namun di sini jua, Christian tercari-cari diri sendiri dan penciptanya. Kehadiran Tasneem bagaikan membawa cahaya indah yang dicarinya. Sejenak mereka bahagia, namun dugaan datang menghancurkan segalanya. Tasneem setia menanti walau datang khabar daripada Siti Hajar, Christian pergi tidak akan kembali. Berkali-kali Tasneem mengingatkan dirinya sendiri bahawa cintanya pada Christian bukanlah serapuh daun maple.

Dengan izin TUHAN, mereka pasti bertemu semula di suatu musim panas yang indah. Angan-angankah ini atau bakal menjadi kenyataan?

ULASAN AKU : Cerita ini memang menyayat hati... memula sangat menarik tapi makin dah nak habis makin hanyut perasaan dibuatnya.. Sesungguhnya kita tidak dibenarkan menyintai sesama umat melebihi cinta kita kepada Allah.. Cinta tanpa restu keluarga pasti berdepan dengan halangan yang menyakitkan.. Seorang mulismah yang berpegang pada agama hanyut dalam dunia cinta walaupun tidak melanggar batas tapi seolah-olah lupa pada agama dan keluarga.. Betapa berat dugaan berada di perantauan.. seorang Islam hanyut sehingga menyebabkan dirinya murtad hanya kerana terlalu obses dengan harta duniawi dan juga cinta... Pelik tapi benar...

Saat Mata Berbicara
Dyza Ainun

Sinopsis
Jija, bersuamikan Zharul yang tidak boleh menjadi suami yang sempurna kerana serangan angin ahmar. Namun, Jija rela demi untuk merawat lelaki itu bersama bapanya seorang tukang urut di desanya. Zharul sangat berduka apabila Jija terkorban dalam kebakaran di rumahnya. Kemunculan Qhalisya, seorang gadis tomboy menggetus hati Zharul kerana terlau banyak sikap Qhalisya mengheret ingatan Zharul terhadap arwah Jija. Siapakah Qhalisya sebenarnya?
ULASAN AKU : Aku x suka cerita tergantung... Walaupun aku boleh meneka apa sebenarnya yang terjadi tapi aku kecewa bila ceritanya x habis sedangkan buku nie tebal gile.. tension.. Aku beli novel nie dengan harapan ceritanya menepati kehendak hati aku... Memang sangat2 menepati cuma yang menyakitkan tidak ade kesudahan.. Kesudahan yang tergantung... Cerita seorang gadis yang ditinggalkan tunang hanya kerana dia x cantik dan bergaya... Cerita seorang lelaki yang lumpuh, ditinggalkan tunang dan disahkan mandul... Pengorbanan gadis hodoh untuk lelaki lumpuh.. Cerita yang sangat menarik kalau dibuat drama.. hehehe.. cerita nie memang best.. aku bagi 5 bintang walaupun aku sakit hati sebab xde ending..

Venom Suria
Mazni Aznita
Sinopsis
Suria gadis ceria dan periang, namun miliki sejarah hitam dalam kelahiran. Yang membuatkan dia diburu dan dijejaki untuk meleraikan sebuah kisah sumpahan, lalu mempertemukan dia dengan dua lelaki berbeza sifat. Izwan jenis yang dingin dan panas baran. Cakapnya harus dipatuhi atau dia akan meletup! Nazrul sentiasa cool tapi punya rahsia terpendam yang menyeksa jiwa. Seorang lelaki ditakdirkan menjadi penyelamat. Seorang lagi ditakdirkan membunuhnya. Kedua-duanya muncul tak diundang, tetapi meninggalkan kesan mendalam. Lalu bermulalah permainan cat and mouse antara mereka sehingga game over!
ULASAN AKU : Pergh... mantap r.. xsangka boleh buat aku seram sejuk..Cerita mengenai manusia yang tersesat dan menghambakan diri dengan syaitan serta menyusahkan keturunannya.. Memang best dan suspen.. dienye twist boleh buat aku panik, sedih, suspen dan gumbira.. pergh.. mantap.. semantap karya RAM..

Bicara Sebuah Diari
Zaifuzaman Ahmad
Sinopsis
Noreen, seorang penulis skrip yang secara tidak langsung terlibat di dalam satu kejadian pembunuhan. Semuanya berpunca daripada mimpi-mimpi yang pernah dia alami sebelum ini. Adawiyyah dan Rohayu muncul di dalam mimpinya,meminta dia agar berhati-hati.Adakah bahaya itu realiti?
ULASAN AKU : Geram sangat baca cerita nie.. hehehe.. suspen giler.. Sangat suka.. Disebabkan xle nak tahan perasaan ingin tahu siapa yang jahat aku terus selak halaman belakang.. hahaha.. kantoi.. Tapi aku suka sangat unsur suspennye menikam kalbu.. raser cam nak gile lak.. Memang terbaik r olahan cerita nie..

Wednesday, August 29, 2012

Pregnant lagi

Alhamdulillah...

Kasih dah pun disahkan pregnent 3 bulan.. InsyaAllah kalau ini rezeki yang telah Allah janjikan buat kami, maka pada 11 March 2013 keluarga kasih akan bertambah sorang lagi..

Pengalaman kali nie memang sangat-sangat berbeza dengan yang sulung... Meragam gak badan nie.. sampai kena admit Hospital 3 hari 2 malam.. Alhamdulillah sekarang dah makin ok.. Walaupun badan agak lemah2 tapi kelmarin bila gi scan untuk dapatkan due date seronok rasernye sebab janin dah ade bentuk... yang sulung aritu doktor xde bg explaination detail kali nie detail.. dia siap tunjuk perubahan bentuk janin tu.. dah ade tulang belakang, kepala kaki ngn tangan dah nak terbentuk.. aktif lak tu... Semoga semuanya selamat.. InsyaAllah...

Memerlukan Buku-buku Terpakai untuk Disumbangkan Kepada Rumah Anak-anak Yatim, Teluk Intan

Assalamualaikum... Selamat pagi semua..

Lama dah x update blog... Kali nie nak minta pertolongan kawan-kawan blog untuk menyumbangkan buku-buku terpakai, tidak kira novel, majalah ilmiah, majalah ringan, kamus, buku-buku rujukan sekolah rendah & menengah atau apa-apa sahaja bahan bacaan. Buku-buku ini akan diberikan ke rumah Anak-anak Yatim & Miskin Al-Barakah, Teluk Intan Perak.

Sekiranya ada yang ingin menyumbang bolehlah tinggalkan komen kat bawah ini ataupun email saya kat coklat.funky@gmail.com

Semoga pertolongan dan pemberian kawan-kawan akan memberi sinar baru kepada anak-anak ini.

TANGAN YANG MEMEBERI ITU LEBIH BAIK DARI TANGAN YANG MENERIMA.

Monday, July 23, 2012

Amalan semasa mengandung

Assalmualaikum... selamat pagi...

Sekadar ingin berkongsi, untuk manfaat kita bersama... hehehe...
      Setiap dari kita pasti menginginkan anak yang soleh dan solehah, cantik dan kacak, bijak pandai, sehat dan sempurna sifatnya. Bagi memperolehi apa yang dihajati kita hendaklah rajin mengamalkan petua-petua dan amalan-amalan yang menepati ajaran Islam..
      Setiap kandungan itu berbeza pengalamannya.. Ada yang mudah dari anak pertama hinggalah yang seterusnya.. Ada juga yang agak teruk alahannya dan ada juga yang berbeza-beza untuk setiap kandungan.. Saya merasai kandungan pertama dengan perasaan teruja dan alahan yang agak biasa-biasa sahaja.. Loya-loya di pagi hari.. Ada makanan yang tidak boleh diterima tekak.. Namun kebanyakkan makanan tekak saya boleh terima.. Saya juga aktif seolah-olah ytidak mengandung... Cuma agak flat apabila petang.. Semasa melalui proses bersalin juga Alhamdulillah anak saya keluar dengan mudah mungkin keranan amalan yang saya lakukan.. Cuma menanti bukanya pintu rahim sahaja yang agak derita sedikit... hehehe... Pengalaman yang sangat manis...

     Antara amalan yang saya lakukan semasa saya mengandung ialah :
  • Minum susu Anmum Materna (tidaklah setiap hari kerana saya tidak menggemari susu)
  • Membaca Surah Maryam, Surah Yuusuf, Surah Luqman, Surah al-Fatihah, Surah Yaasin dan Surah Kursi..
  • Saya juga rajin berbual dengan kandungan saya kerana mengikut kata orang tua anak dalam kandungan kita itu dapat merasai apa yang kita rasa dan memahaminya...
  • Saya juga selalu membisikkan pada kandungan saya kata-kata seperti "Anak emak, masa nak keluar nanti keluarlah dengan cepat ye.. Jangan menyakiti emak ye.. Keluarlah dengan mudah ye sayang.. Keluarlah bila dah sampai masanya." Ini saya dapat dari orang tua-tua..
  • Saya juga rajin makan buah-buahan..
  • Makanan-makanan yang panas, tajam dan tidak elok untuk kandungan seperti Nenas, Tapai, Tebu, Durian(yang nie ada lah seulas dua sahaja yang saya makan untuk melepaskan hajat) dan yang seangkatan dengannya langsung tidak saya jamah..
    Selain itu, kita juga boleh memasang ayat-ayat suci Al-Quran dan alunan-alunan zikir semasa dirumah, dipejabat mahupun di dalam kereta.. Xyah la nak ikut sangat orang barat ye... Ikut cara Islam itu lebih baik. Selain itu, ada juga surah-surah tertentu yang boleh kita amalkan untuk mendapatkan anak yang bijak pandai, kuat iman, kuat agama serta untuk menambah susu badan..

1) Untuk banyak susu : Al Hujuraat

2) Untuk anak kuat iman : Al Ikhlas

3) Untuk anak bijak / nak jadi saintis / dokto r: Ayat2 yang ada kaitan dgn penciptaan alam maya: cthnya: Surah al Ghaasyiah.

4) Kuat agama / ulamak : Ayat2 yang ada kaitan dengan ulamak. Cthnya: Ayat 28 Surah Faathir.

petikan diatas diperolehi dari laman ini.

    Semuanya bergantung kepada usaha kita... Usahalah dan sekiranya memang itu yang Allah kehendaki maka itulah yang terjadi... Selamat mencuba..

Tuesday, July 17, 2012

Azam Ramadhan 2012

      Ramadhan akan tiba x lama jer lagi... Apa perasaan kengkawan... Ada azam x untuk Ramadhan kali ini..?? Saya punya azam yang sangat besar iaitu tidak ingin membazir.. Berjayakah saya???

UPDATE : Maaflah, lambat lak updatenye.. hehehe.. Alhamdulillah berjayalah jugak.. sebab xle nak puasa sebenarnya.. Alahan mengandung.. Makan pun xbanyak.. jadinya xde lah beli banyak.. hehehe..

Wednesday, July 11, 2012

Tanda-tanda Awal Kehamilan

Assalamualaikum... selamat pagi semua...

          Pagi yang indah, sejuk dan permai.. hehehe... cam dah lari tajuk jer.. Pagi nie nak cite pasal tanda-tanda awal kehamilan.. Lain orang lain tandanya... Setiap ibu punya pengalaman yang berbeza... Disebabkan itu saya nak cite mengenai pengalaman saya dahulu... Awal-awal kehamilan saya dapat rasa perubahan pada fizikal saya.. Badan semakin berisi, lepastu badan saya cepat penat dan lesu.. Mood pun kacau bilau jer.. hehehe... perubahan yang paling ketara pada nafsu makan... kadang-kadang sangat berselera, kadang-kadang xlalu langsung nak makan... Pastu pagi mesti loya ngn muntah-muntah... Yang nie memang biasa r.. hehehe... yang paling terasa bila payudara cam membengkak dan puting jadi sensitif... Ini semua tanda-tanda awal kehamilan... bila dah rasa camni leh r wat ujian kehamilan sendiri ataupun kat klinik.. Biasanya saya wat sendiri je kat umah.. Beli Kit Ujian Kehamilan kat farmasi atau kedai ubat pastu balik wat kat umah.. Kena ikut arahan betul2 tau.. Kalau nak result yang tepat buat awal pagi.. bangun jer tido sebelum mandi wat dulu test tu.. InsyaAllah keputusan 99% sah.. hehehe...

Kalau nak tgk tanda-tanda awal kehamilan dekat laman-laman sesawang nie pun ada, seperti :-

a) Dari laman Petua Nenek
b) Dari laman mamamurai
c) Dari laman web Alam Hamil ada 10 tanda awal kehamilan iaitu:

1. Rasa lapar yang berpanjangan

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.

2. Perubahan pada warna di sekliling payudara

Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.

3. Kerap membuang air kecil

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.

4. Merasa tidak bermaya

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

5. Sakit dan tegang pada buah dada

Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.

6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari

Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.

7. Rasa loya dan muntah

Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandng.

8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan

Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.

9. Missed period

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.
Dan akhirnya..

10. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan... TAHNIAH!!!

         Dan banyak lagilah.. Google je, mesti keluar punya.. hehehe... Tapi kadang-kadang, walaupun ada tanda-tanda seperti di atas anda tak juga mengandung tu dipanggil False Alarm.. hehehe... Jangan marah, Usaha lagi.. mungkin belum rezeki... Apapun sekiranya anda mengandung, TAHNIAH!!!, sekiranya belum selamat berusaha dan berusaha dan berusaha... dimana ada usaha pasti akan ada jalan ke arah kejayaan.. hehehe....
        Semoga boleh dijadikan panduan...

Sunday, July 8, 2012

Jalan-jalan pergi Shopping

Assalamualaikum..
Hye semua..

Semalam berjaya melaksanakan misi untuk bershopping walaupun terdapat beberapa gangguan... hehehe.. Biasalah, bila bawak anak kecik yang x brape nak sehat pasti akan mengganggu aktiviti membeli-belah... Alhamdulillah, walaupun terganggu tetapi misi berjaya... Memang rambang mata.. murah-murah, cantik-cantik, menarik-menarik dan juga berbaloi-baloi..

Kalo nak membeli memang sangat berbaloi.. Sebab macam-macam jenis pilihan baju ada.. Dari usia sekecik-kecik budak sampeylah setua-tua manusia.. hehehe... dari baju pompuan ke baju lelaki.. Tapi x dapat nak survey sume tingkat.. nak cepat...

Patutlah owg meniaga pakaian untung n masyuk... baru den tau.. ambik dengan harga borang mmg sangat2 murah... (kalo nak tau kat mana sila klik sini)

Aku berjaya membeli 3 pasang jubah dan sepasang baju kurung readymade dengan harga RM219... Untuk Amani pulak 2 pasang gaun, sepasang baju tido, 3 helai t-shirt dan 3 helai seluar dgn harga lebih kurang RM100.. pueh hati den.. Adik lak dapat beli 20 helai tudung 2tones (Bawal) dengan harga RM100.. 3 pasang baju kurung dengan harga RM187.. Pergh.. kalo bawak banyak duit mmg sewonok sangat shopping... tp tu r tudung yg den nak xde.. hahaha... Pastu jubah untuk amani jer den x jumpa.. anak den kan tinggi dah sesuai pakai jubah dah.. hehehe...

Friday, July 6, 2012

Mau Jalan-jalan pergi shopping

Esok pagi nak gi shopping ngn adik2 n amani.. hehehe... kumpul duit dah lama... semata-mata nak gi shopping esok.. harap-harap ada la baju-baju yg diidam-idamkan.. hehehe... Tempat yang dituju ialah Kenanga Wholesale City... Alamat seperti di bawah... hehehe... tempat nie mmg heaven r.. adik dah gi.. kalo nak berniaga mmg best r.. dia jual borong kan.. kalo nak pakai sendiri pun boleh gak tapi kena gi reramey baru r le beli secara borong.. hehehe...

Nanti saya upload gambar disane.. hehehe...




8.01, Kompleks Kenanga Wholesale City, No.
Jalan Gelugor, Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur
03-9221-8081

Kalo nak tau detail pasal tempat nie sila klik sini.

Kesabaran yang menipis

Assalamualaikum...

Lama dah rasenye tinggalkan blog nie bersawang-sawang... berlumut-lumut... xsempat nak bersihkan dan menjeguk... arini baru ada kesempatan... menaip di dalam keadaan yang sangat bising... (Opis tgh renovate lantai... macam-macam bunyi ada... dengan sore pekerja memekik-mekik dan bunyi mesin... huhuhu sangat runsing..)

Nie nak luah perasaan sebenarnya... dah lama nak cite pasal servis Pizza Hut kat Tanjung Malim nie tapi rase cam ok lagi r.. Tapi arinie mmg dah xle nak tahan... menunggu dah la lama... yang menyakitkan ati tu 4 meja yang dtg selepas kami tu elok jer dapat pesanan makanan... siap ade yg dah settle makan lagi.. kalo sume orang pun menunggu cam kami xpe la jugak.. nie kami jer... disebabkan dah xle nak tahan, yellah dah satu jam kan.. jap g nya nak masuk keje lak.. kami terus ke kaunter untuk buat bayaran.. masa kat kaunter nie aku cakap r aku just nak bayar untuk satu hidangan saje dan servis charge aku xnk bayar..

Ingatkan meja aku jer problem rupanya ada satu lagi meja pun same gak.. diowg lg r dari kul 12.30pm xdapat-dapat gak.. apa lah salahnya kalo dia maklumkan bg tau pesanan yg kami minta tu lambat sebab diowg tgh wat pesanan pizza salai tu kan senang.. xe la kami angin... diorang pun x tension.. ini x nak maklumkan.. memang x r.. Servis teruk tapi still cas kat dalam bil.. camne tu?? kenapa ye Pizza Hut nye servis camtu... adik aku cakap masalah kat dapur die.. kalo dapur problem abis r.. betul gak.. bukan patutnya diowang masak by order ke.. ini x masak ikut suke hati jer.. pelik bin ajaib betol.. tapi pengalaman aku, bukan takat Pizza Hut Tanjung Malim jer masalah.. kebanyakkan Pizza yang aku pergi mmg camtu.. yang dah pernah terkena kat Pizza Hut Jusco, Ipoh... Pizza Hut Manjung.. Pizza Hut KLCC... Pizza HUT Bukit Bintang, KL.. Tapi ada jugak yang servis dia ok.. Aku makan kat area Kl tp aku x ingat nama tempatnya.. sebab tu lah sekali jer aku makan... hehehehe.. Pengalaman korang??

Friday, June 22, 2012

Checkup Pep smear

Hari ini nak gi wat checkup Pep smear yang kedua. Sambil-sambil tu nak check upt gak, mane lah tau ada isi.. hehehe... sebab dah lama x period.. Tapi ada orang tegur badan dah susut?? Susut ke??
Kepada semua kaum hawa yang sudah berkahwin dan bersalin, sudahkah anda membuat check up Pep smear?? Percayalah checkup nie x sakit pun. Kejap jer die amik sample. Buatlah untuk langkah-langkah pencegahan.
Tarikh yang sesuai untuk melakukan pemeriksaan ini adalah pada hari ke 12- 14 selepas period kuar. Maksudnya anda kena kira dari hari pertama period. ok?? Jangan lupa ya buat pemeriksaaan. Semoga kita semua akan sentiasa sihat dan berada dalam rahmat Allah.

Sedikit mengenai Pap Smear


Pap smear juga dikenali sebagai ujian papanicolaou. Ujian ini dilakukan dengan mengambil sedikit tisu dari pangkal serviks kemudian, tisu itu dihantar ke makmal untuk mengesan tisu-tisu yang abnormal dan berpotensi untuk menjadi kanser. Biasanya sel serviks tidak berubah menjadi sel kanser dalam masa semalaman. Sel yang normal akan mengalami beberapa perubahan dalam jangka masa tertentu sebelum menjadi sel kanser.  Pap smear boleh mengesan perubahan pada sel di peringkat awal sebelum ia berubah menjadi sel kanser. Masa yang diambil bagi sel normal untuk menjadi sel kanser adalah di antara 2 hingga 10 tahun. Jadi, sekiranya pap smear dilakukan setiap 3 tahun, peluang untuk mengesan sel-sel yang berpotensi menjadi sel  kanser adalah cerah sebelum ia menjadi kanser serviks. Rawatan di peringkat awal mempunyai peluang yang cerah untuk sembuh. Nak tahu lebih lanjut klik SINI

Wednesday, June 20, 2012

Bufday Nur Amani

Alhamdulillah, anakku Nur Amani genap sudah 2 tahun... syukur..

Ya Allah kau jadikanlah Nur Amani anak yang solehah, Anak yang taat kepada kedua ibu bapa, Anak yang mendengar kata, Anak yang patuh pada agama, Anak yang sentiasa menghormati orang tua, Anak yang berjaya di dunia dan di akhirat.

Ya Allah, kau kurniakanlah kesihatan yang baik kepada Amani, Kau murahkanlah rezeki Nur Amani, Kau panjangkanlah umur nur Amani, Kau berikanlah jodoh yang baik untuk membimbing Nur Amani.

Ya Allah kami berterima kasih padaMu atas zuriat yang bernama Nur Amani.

Amin, amin ya Rabbal alamin..

Friday, June 15, 2012

~Bersatu-padu & Berkerjasama~

Assalamualaikum...

Walaupun kita berlainan pendapat, berbeza cara namun kerana kerja kita bersatu pendapat... Mulai sekarang kita kena saling bantu membantu dan tolong menolong... Jangan biarkan diri kita ditindas lagi..

Sunday, June 10, 2012

Kreativiti Suamiku part 2

Suamiku menjahit lagi... hehehe...
Inilah hasilnya....
Kali nie die jahit langsir baru dan kain untuk hias pelamin Majlis Perkahwinan Adik die yang bongsu...
Tema warna maroon gitu... Cari kain kat Nagoya Shah Alam.. Jauhkan.. hehehe...

Bilik tido Pengantin.. Tirai belakang tu dia jahit... Sarung Bantal mak die jahit..

Langsir pintu bilik, Sliding door dan Pintu Dapur...

Hiasan pelamin hasil kreativiti my hubby dan adik die.. Pengantin hias sendiri.. hehehe..

Jalan-jalan cari Makan Part 3

Hohoho... Jalan-jalan cari makan lagi...


Nak makan western food?? Ce r try gi sini... Nama kedai nie HR Steak House... Kedai nie letaknye kat lorong Masjid Kg. Baru... Bersebelahan dengan Kedai Tomyam 3000... Tapi setakat yang aku gi nie, Kedai Hr Steak house nie xde letak pun nama kedai die kat depat kedai.. So kena pandeylah cari ye... Kedainye bangunan 3 ke 4 tingkat camtu... atas umah bawah kedai makan... aku makan Mix Combo(Udang+Daging Lembu+daging Kambing+Daging Ayam+Kentang Lneyek+Jagung+ROti) = RM14.00. Hubby lak makan Chicken Combo(Udang+Daging Lembu+Daging Ayam+Kentang Lneyek+Jagung+ROti) = RM10.00.
Air kami minum Jus Kiwi New Zealand (xbrape best) RM2.50.. Amani lak makan Mushroom Soup = RM4.00... Yang nie sedap coz Amani makan sampey abis...

.

Ini jer yang sempat aku snap maser Kursus kat PNM aritu... hehehe... Sarapan pagi nasi lemak bersama nescafe... Disediakan oleh Masih Caterer...
Oklah untuk alas perut... (Padahal dah melantak nasi dah kul 8pg.. hehehe)


Kedai makan nie berdepan dengan Hospital Kuala Nerang dekat Pekan Kuala Nerang... hehehe... Best owh tempat makan nie.. kami makan nasi berlauk... Baru RM100 jer... Lebih kurang 21 orang makan... murah r.. sotong besar2 tu... sedap dan murah.. memang pueh hati la makan...


Jalan-jalan di Pekan Rabu... Kat sini yang selalu orang cari dan beli ialah Kuih Karas, Kuih Loyang, Dodol dan macam2 jenis makanan lagi lah ada.. hehehe... telekung, baju2 dan barang2 hantaran pun ada... Orang kata laksa kat sini sedap tapi cek x pernah try pun... just shopping makanan jer.. hehehe.. Sebelum2 nie pergi xde la shopping sangat... dah 4 kali pergi.. Kali ini shopping lebih seket coz dah menabung awal2 sblm gi kedah... Siap beli Sekilo kismis... fevret2...


Kedai makan kat lekir.. Best makan kat sini.. coz ikan bakar ngn air asam die mmg power.. perghhh... siap ade cencaluk tu yg x tahan... Sambal belacan die mantap... Ikan yang dia guna fresh2... Ade ulam-ulaman.. lauk2 kampung yang lain.. Harga xpasti la pulak coz my Mother in law yg belanja... Pastu melegakan tekak yang dahaga, kita minum dulu... hehehe... Order r air kelapa.. memang refreshing... pastu dessert le makan Jeli kelapa yang sejuk dan segar...


Muara Ikan Bakar...
Menu yang paling best aku suka, Ketam Masak Cili, Ikan Siakap 3 rasa, Ikan Siakap Stim limau, Sotong goreng tepung dan Kailan Ikan Masin.. Perghh... memang terangkat r.. Aku cukup suka pesan Ketam Masak cili tiap kali datang sini... raser ketam ngn cili tu mmg kick n power.. Pastu nak lagi sedap order Jus Tembikai Laici gelas besar... Perggghhh...


Nama Kedai nie cek xtau.. dah try usha tapi xde.. Kedai nie kat Selangor... dekat ngn Tanjung Malim... hehehe... Kiranya kat sempadan r... Nasi Kerabu die mmg best r... Ayam Berempah die pun power.. Terbaiik... Nasi Lemak die cukup raser...


*psstt... nanti kalo cek dapat alamat penuh kedai2 yang cek dah gi nie cek update ye.. hehehe...jgn marah tau..

Saturday, June 9, 2012

Ice Blended

Assalamualaikum....

Lama dah x update Blog chomey ini.... hari ini saya nak citer pasal Ice Blended... Minuman nie mmg feveret saya... Tambah2 kalo ade bubuh pearl, pergh mmg terangkat r... mantop gitu... hehehe... Saya akan cuba kalo nampak ada rang jual Ice Blended... Setakat nie yang paling sedap kat Tanjung Malim r... hehehe.. Memang the best... Siap leh kumpul mata lagi.. cukup 12 mata dapat satu ice blended free.. dah 3 ke 4 kali aku berjaya tebus kad nie.. hehehe... Loyalty card nie penting untuk tarik pelanggan.


Kat KFC pun ade juga ice blended tapi die panggil Krusher.. konsep die same jer.. hehehe.. cume isi jer berbeza.. Yang aku dah try Blueberry ngn Classic Oreo.. Blueberry xbrape sedap tapi Classic Oreo memang terbaik.. hehehe.. best.. Kalo nak murah korang beli set lunch or dinner or ape2 jer pastu upgrade air gi krusher.. xde r mahal sangat.. Tambah seringgit lebih rasernye...



Pastu aritu masa cuti ade gi Tesco try Ice Blended baru... hehehe... kedai nie dah lama buka tapi baru tu la teringin nak beli.. Tu pun sebab ada orang belanja... Dalam Tesco tu ade dua stall berlainan yang jual Ice Blended... Dua2 x menepati citarasa... hahaha... demand tinggi giler...

Pastu adik ade suggest untuk try Cool Blog, jual ice blended gak... try r beli double topping pergh mmg topping die banyak giler tapi kena caj lain lak toppingnye... RM0.60 untuk topping kalo double jadi r RM1.20... Tapi ice blendednye x best pun... raser cam minum air gula.. memang manis r... hurm...

Kenangan.. 28.5.2012

Peristiwa Kesesakan lalu lintas yang sangat teruk aku alami sepanjang sejarah aku memandu... (Macam dah laam giler jer... )

Pagi tu dahlah xmampu nak buka mata dengan semangat... Kepenatan semalam pun masih x hilang lagi... Bayangkanlah malamnya dekat kul 1 kot baru aku tdo.. settlekan apa2 yang patut... yellah khamis nak balik kg lagi.. so baju2 kena basuh siap2 nak pastikan kering dan belipat semula...

Bangun awal nie.. semangat nak gi Kursus la kononya... Gerak dari PSAS kul 6.15pagi... Sampai kat Lebuhraya Utara Selatan Arah Rawang dalam kul 7 pagi terus stuck... pergh mmg tension r... maser tu r raser nak terkucil... nak terberak... lapar... serious stuck dalam jem yang x gerak langsung... siap ade owg kuar dari kenderaan dan bersantai-santai kat divider jalan... bayangkan...

Pastu dalam tension menanti tetibe ade satu mamat nie kuar dari kereta dengan kelam kabut dan terus gi kat semak... hahaha... ce teka die buat ape???? kalo xle teka, mmg kesian r... tu lelaki kalo pompuan mau lg teruk jem tu... hehehehe....

Kat bawah nie gambar yang sempat den tangkap untuk tatapan... bayangkan r kul 10 pg baru sampey kat Perpustakaan Negara Malaysia untuk Kursus...


Pengalaman... pengalaman....

*Pssstt... nie link untuk tau cite selanjutnya mengenai eksiden tu ... KLIK SINI..
Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »