Saturday, January 28, 2023

ebook | Diari Geng Syaitan 2 oleh Pak Cik Bad

Assalamualaikum..
Hye semua..

Buku ini menceritakan tentang godaan syaitan yang sentiasa cuba melalaikan manusia dari agama.. Bagaimana seorang yang alim cuba diperdaya namun gagal.. Seorang anak yang dibisikkan supaya menipu dan melawan ibu bapanya, namun berkat doa seorang ibu dia kembali menjadi anak yang baik.. Buku yang memberikan isi dan pengajaran supaya sentiasa berada dilandasan agama agar terhindar dari godaan syaitan..

Sha baca dan selesai pada 27.01.2023..

Published January 1, 2015 by Galeri Ilmu Sdn Bhd
Sha pinjam di laman web PNM elib dan baca menggunakan aplikasi eSentral..

Mighty White: Black Pepper Chicken Bun

Assalamualaikum..
Hye semua..

Bila isi minyak di Petronas, mesti melencong masuk Kedai Mesra cari aiskrim.. Sambil tu belek-belek rak roti.. Eh!! Ada roti baru.. Harga pun berpatutan.. Teruslah ambil satu.. Mula tu risau juga rasa tak kena sebab ada lada hitam.. Tapi kan rasa lada hitam tu tak mengganggu langsung sebab tak banyak.. Memang sedang elok je.. Paling best bila tengok isi atam tu dari hujung roti ke hujung roti penuhnya.. Memang sangat-sangat berbaloilah dibeli dan dimakan.. Akan jadi roti kesukaan Sha ini..

Mighty White: Black Pepper Chicken Bun
RM2.00

Tengok isi dia.. Banyakkan..

Friday, January 27, 2023

ebook | Darina oleh Riana Elyan

Assalamualaikum..
Hye semua..

Konfliknya berulang-ulang.. Bermula dari awal perkahwinan dan kemunculan penjahatnya.. Tetap tak ada penjelasan atas apa yang berlaku.. Mujurlah ada kawan yang sanggup menjelaskan kejadian masa silam.. Kalau tak memang gaduh je lah kerjanya.. Kurang komunikasi..

Sha baca dan selesai pada 26.01.2023..

Published December 1, 2021
Sha pinjam di laman web PNM elib dan baca menggunakan aplikasi eSentral..

Gery Crunch Roll: Chocolate

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha beli sebab musykil tengok ada sorang budak ini beli berkotak-kotak.. Ada dua warna tapi Sha jumpa yang ini je.. Nanti kalau Sha jumpa yang satu lagi, Sha beli dan kongsikan disini ye.. Alhamdulillah rasanya sedap.. Apa je yang tak sedap kan kalau ada coklat.. hehehe.. Sha beli dekat Mr. DIY..  Sedap sebab luar dalam ada coklat lepas tu ada karamel juga.. Memang bestlah..

Gery Crunch Roll: Chocolate (276g)
RM8.30 (12pcs)

Wafer roll dengan coklat dibahagian tengah, disaluti karamel, ketulan biskut dan coklat..

ebook | Teruna Trauma oleh Sara Hezra

Assalamualaikum..
Hye semua..

Ceritanya sangat ringkas tapi penuh kemanisan dan gelak ketawa.. Bayangkan tanpa sengaja Nasyraa tertengok Firhad dalam keadaan yang memalukan hingga menyebabkan Firhad trauma.. Setiap kali bertembung dengan Nasyraa pasti badan Firhad menggeletar, sampai terjun ke tali air lah.. Paling tak tahan bila disuruh menikah dengan Nasyraa, bertambah menggilalah perasaan si Firhad.. Namun semuanya bersebab, Firhad dihantui trauma.. Bukan dibuat-buat..

Memang kelakar novel ini.. Dari awal sampai ke hujung.. Bagusnya bila penulis terangkan mengenai trauma dan juga buat kedua-dua watak berterus terang mengenai masalah mereka.. Bukannya merajuk tak tentu hala, pastu wujud orang ketiga..

Sha baca dan selesai pada 26.01.2023..

Published July 1, 2020 by Orabook Publication
Sha pinjam di laman web PNM elib dan baca menggunakan aplikasi eSentral..

2022 Shahida Mohamed E-Sentral Recap

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha baru tahu yang eSentral ada buat recap juga untuk bacaan sepanjang 2022.. Seronok juga bila aplikasi bacaan buat recap macam ini.. Boleh tengok berapa banyak masa atau buku yang kita baca guna platform mereka.. Harapnya Cereka pun buat macam inilah.. hehehe.. Tak lama pun Sha guna eSentral ini jadinya sikit jelah yang nak di Recap pun.. hehehe.. Jomlah layan.. 


Hey shahida mohamed you've spent 6 days 21 hours 1 minute 40 seconds during 2022 reading eBooks in our platforms.


5 buku ini merupakan top titles dari 23 buah buku yang Sha baca bermula 28 Nov 2022..

Thursday, January 26, 2023

Himalayan Rock Salt Cola

Assalamualaikum..
Hye semua..

Rasa kola dia agak berlainan dari yang biasa tu.. Mungkin sebab ada garam tu kot.. Jadinya gas dia tak adalah keras sangat.. Okaylah untuk rasa.. Sha beli dekat kedai ECO..  Tin dia tu mengancam.. Hehehe..

Himalayan Rock Salt Cola
RM2.40

Jepun | The Door into Summer (2021)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Jahatnya Shiraishi.. Bukan takat khianat dengan Soichiro malah turut cuba membunuh Soichiro.. Kemudian bila Shiraishi tau yang Soichiro ada mendaftar untuk tidur selama 30 tahun, dia terus letakkan Soichiro dalam pot tidur tapi di syarikat yang berbeza.. 

Bila Soichiro bangun 30 tahun kemudian, dunia suda berubah.. Tapi tanpa disangka rupanya Soichiro sempat melakukan perubahan.. Suka sangat.. Happy ending.. kikiki.. Paing syok bila tahu yang rupanya Shiraishi ditangkap dan dipenjara.. kikiki.. Karma dan pembalasan tu ada.. 

Movie: The Door into Summer
Also Known As: Natsuhenotobira, Natsu e no Tobira
Director: Miki Takahiro
Screenwriter: Kanno Tomoe
Genres: Drama, Sci-Fi
Country: Japan
Release Date: Jun 25, 2021
Duration: 1 hr. 58 min.
In 1995, Takakura Soichiro is a scientist who works on developing a robot. He is also on the verge of completing a plasma battery, following the wishes of the deceased Matsushita. 
 Matsushita was a friend of Takakura's late father and raised Takakura as his son.
Outside of work, Soichiro Takakura has peaceful days with his cat Pete, his girlfriend, Shiraishi-san, and Riko the daughter of Matsushita. He is soon betrayed by his business partner and by his girlfriend. Takakura then loses control of his company and the work he has done on the robot and plasma battery.
Takakura then opts to place himself into a "cold sleep" freezing machine, hoping to find a better future. When he wakes up, he discovers that he is in the year 2025.
(Source: AsianWiki)

~~Adapted from the novel "The Door into Summer" by Robert A. Heinlein ~~

Giveaway 23 Anniversary Ciknur and Husband

Assalamualaikum..
Hye semua..

Jom joint Giveaway 23 Anniversary Ciknur and Husband ini.. Syarat mudah dan senang je..

Ucapan Buat CikNur & Husband: Semoga hubungan Cik Nur dan suami akan sentiasa berada di dalam rahmat Allah.. Aamiin..

Berlangsung pd 23hb jan sehingga 13 febuary 2023.

Novel | Syawal Tak Boleh Lewat oleh Syafiq Aizat

Assalamualaikum..
Hye semua..

Memang tak sangkalah.. Walaupun buku ini nipis tapi dia punya mesej tu mendalam gila.. Kisah Syawal yang tak boleh lewat dalam apa pun yang dia lakukan.. Terperangkap dalam satu institusi yang tak disangka namun semua memorinya masih ada hingga Tuan Penyelia mati terkejut.. Bila tertekan je, Syawal muntah.. Kemunculan Mia membantu Syawal untuk lebih bertenang dan penamat dia memang korang tak akan jangkalah.. Tak sangka betul.. Terima kasih penulis..

Sha baca dan selesai pada 24.01.2023..

Published July 24th 2020 by Buku Fixi 
Koleksi peribadi Sha.. 

Julie's Charm: Tiramisu Sandwich

Assalamualaikum..
Hye semua..

Julie's keluarkan biskut baru.. Ada dua rasa, yang Sha kongsikan ini perasa tiramisu.. Biskut coklat yang diletakkan krim tiramisu di bahagian tengah.. Buka je plastik, semerbak bau kopi tapi bila kunyah tak adalah kuat sangat rasa tiramisu dia.. Paling penting, tak manis.. hehehe.. Sedap.. Sha beli di pasaraya TF Value Mart..

Julie's Charm: Tiramisu Sandwich (172g)
RM5.88 (RM6.90 - harga asal)

8 pack (1 pack = 21.5g)

Ada 2 biskut dalam setiap pack..

Wednesday, January 25, 2023

US | Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Baru berkesempatan nak tengok.. Menarik rupanya filem ini.. Awalnya memang tak sangkalah Wanda tu jahat.. Ish.. Ish.. Tapi ialah, manusia bila melibatkan perasaan memang susah nak jangka apa yang akan jadi.. Bila awal-awal tengok, memang tak jangkalah Doctor Strange tu buka dari universe yang biasa kita tengok.. penampilan berbeza dan akhirnya kecundang.. Sha suka tengok babak masa Doctor Strange terjun bangunan dan selamatkan America.. Nama negara bubuhnya dekat anak..

Kisahnya America ini boleh mengembara dari universe ke universe bila dia takut dan Wanda ini pula nak kan kuasa dia untuk dia dapatkan anak.. Wanda nak kan keluarga tapi cara dia salah.. Huhuhu.. Bahagian bila America tunjukkan perwatakkan sebenar Wanda dekat anak-anak Wanda di universe lain tu memang menyayat hatilah..

Rasanya filem ketiga, kalau adalah akan lebih menarik.. hehehe..

Doctor Strange in the Multiverse of Madness
2022 ‧ Action/Adventure/Fantasy ‧ 2h 6m
Doctor Strange teams up with a mysterious teenage girl from his dreams who can travel across multiverses, to battle multiple threats, including other-universe versions of himself, which threaten to wipe out millions across the multiverse.

ebook | Tujuh oleh Firdaus MFD

Assalamualaikum..
Hye semua..

Tajuknya tujuh dan buku ini menyampaikan kisah mengenai buaya jadian dan keturunannya.. Semuanya bermula dengan kematian yang menyebabkan sumpahan.. Sumpahan dimana semua warga kampung akan diganggu.. Belian yang mengetahui kejadian sebenar berjaya melarikan diri bersama bayi yang diselamatkan dari dibunuh.. Bayi yang disangka keturunan buaya jadian.. Namun tanpa Belian tahu ada kisah lain yang disembunyikan dan bila kebenaran terbongkar bayi yang kini remaja melarikan diri hingga menyebabkan sumpahan 7 keturunan pada Belian.. 

Dalam masa yang sama, kisah dibawa ke masa kini.. Kisah mengenai Zariq yang terjumpakan buku lama dan kalung yang ada taring.. Zariq bersama kawan-kawannya mula melakukan penyiasatan.. Namun semuanya jadi berantakkan bila Hanna hilang.. Zariq bergaduh dengan Hafiy dan Manuel.. Tidur malamnya sering diganggu mimpi ngeri hingga nyaris hendak membunuh.. Rupanya apa yang dijumpai Hanna bukanlah seperti apa yang disangka.. Zariq akhirnya menemui cerita sebenar tentang dirinya dan kaitan kehilangan yang berlaku.. 

Sha baca dan selesai pada 24.01.2023

Published June 3, 2022 by Buku Fixi
Sha langgan dan baca di aplikasi Cereka..

Wordless Wednesday 2023

Tuesday, January 24, 2023

Novel | Khumanthong : The Revenge oleh Maria Kajiwa, Yaoura Aeri

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha cuba susutkan rak buku Sha.. hehehe.. Kali ini Sha pilih buku seram terbaru dari penulis kesukaan Sha yang bergabung dengan penulis yang baru pertama kali Sha dengar namanya.. Kedua dua cerita sangat menarik..

Jelita Si Kebayan - Yaoura Aeri
Kisah Melur yang mati dibunuh kerana dengki dan muncul semula untuk membalas dendam.. Melur dibantu ular jadian yang turut menyimpan dendam pada penduduk kampung.. Satu demi satu manusia yang berbuat khianat mati dibunuh.. Hinggalah muncul Tok Long dan anaknya Jiman membantu..

Khumanthong : The Revenge - Maria Kajiwa
Memang betul-betul berdendam Khumanthong tu.. Kemunculannya memang untuk menjahanamkan semua yang membuang dia.. Kali ini memang mereka perlu berperang habis-habisan walau ada nyawa yang akan melayang.. Melihat keganasan Khumantong, yang ingin memilikinya pun terus tak jadi

Sha baca pada 22.01.2023 dan selesai pada 23.01.2023..

Published November 1, 2022 by Buku Kemuning Enterprise
Koleksi peribadi Sha.. 

Himalayan Rock Salt & Lemon

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sekali pandang air ni macam gula-gula Himalayan Salt Candy oleh Nicko Jeep Manufacture Sdn Bhd (Big Foot) tapi syarikat pengilang air ini ialah Cadiz Advance Sdn Bhd.. Cuma penggunaan warna dan perkataan Himalayan tu je menjadikan mereka seolah-olah serupa..

Air ini unik sebab menggabungkan garam dan juga lemon.. Paling best bila minum, kita akan rasa nyaman dan berangin.. Memang layanlah.. Owh ya, air ini ada gas juga.. Sha beli dekat kedai ECO tapi kalau tengok iklan dekat internet, air ini ada di jual di 7-Eleven dan harganya mungkin mahal sikitlah..

Himalayan Rock Salt & Lemon (250ml)
RM2.40
Ingredients in the Himalayan Drink are carbonated water, sugar, citric acid, Himalayan salt, natural lemon flavour, sodium citrate and potassium sorbate.

ebook | Sate untuk Jembalang oleh Saidee Nor Azam

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sate untuk Jembalang ini mengandungi 3 cerita yang ditulis oleh penulis yang sama.. Cover buku je dah cukup menarik, isi nya pula memang mantap.. Menyampai 3 kisah yang saling berkait dengan cara yang tak disangka.. Ketiga-tiga kisah ini mengenai ketaksuban manusia..

Sate Untuk Jembalang
Kisah pertama ini mengenai 3 orang sahabat iaitu Amri, Rizuan dan Aziz yang gila menikam nombor ekor hingga sanggup mencari tempat puaka untuk dapatkan nombor.. Tempat kedua yang mereka pergi menyebabkan Aziz trauma dan tidak mengikut Rizuan dan Amri ke Perasing untuk mendapatkan nombor.. Namun Aziz tak menyangka yang itu adalah pertemuan mereka yang terakhir..

Adiwira
Kisah kali ini mengenai ketaksuban pada mainan.. Memang menakutkan.. Seram dibuatnya.. Bukanlah tak boleh minat kan patung aksi tapi janganlah sampai melampau.. Paling tak sangka bila seorang bapa sanggup buat perkara terkutuk hanya kerana sayang.. Sedih..

Geliga Bara
Kisah ketiga ini mengenai kaki pancing yang gila memancin.. Walau sudah diberikan amaran dan peringatan berkali-kali, namun tetaplah juga nak melakukan kesalahan.. Sengaja mengundang padah.. Tak pernah cukup dengan apa yang ada.. Tamak dan taksub..

Sha baca pada 22.01.2023 dan selesai pada 23.01.2023..

Published July 1, 2022 by Mahakarya
Sha langgan dan baca di aplikasi Cereka..

Monday, January 23, 2023

Gardenia Delicia: Pes Coklat dengan Biskut Jejari

Assalamualaikum..
Hye semua..

Gardenia keluarkan biskut celup coklat pula.. Tapi tu lah.. Harga agak mahallah.. Kalau dia bubuh biskut tu banyak sikit, okaylah pada Sha.. Sebab coklat tu dia bagi banyak.. Biskut tu adalah 10 batang, dahlah halus je biskutnya.. Alhamdulillah, sedap biskut dan coklat.. Tapi kalau nak beli lagi mungkin akan berkira-kiralah.. hehehe.. Owh.. Sebelum terlupa, Sha beli dekat kedai runcit je ini.. Harga mungkin berbeza mengikut tempat ia di jual ye..

Gardenia Delicia: Pes Coklat dengan Biskut Jejari
RM4.50

Ada 10 batang biskut jejari yang halus saiznya.. Kalau dia bubuh lebih pun okay rasanya sebab coklat tu ada lagi tapi biskut dah habis.. 

Japan | Natsume Yujin-cho the Movie: Ephemeral Bond (2018)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Anime Jepun ini Sha tengok di iQiyi.. Bila cari di internet, filem ini ada juga dalam bentuk bersiri tapi okay je kalau tengok filem dia terus macam Sha ini.. Boleh je faham..

Filem ini mengisahkan Natsume yang memiliki satu buku nama-nama hantu.. Natsume ini boleh mengawal hantu-hantu tersebut tapi dia tak buat pun sebaliknya dia pulangkan semula nama hantu tu.. Semasa membantu penjaga dia menghantar barang, Natsume terjumpa rakan lama nenek dia dan anaknya.. Dalam masa yang sama rakan spirit dia berbetuk kucing yang dipanggil Nyanko telah terbawa balik satu benih pokok.. Bila dibuang, esoknya benih tu menjadi pokok dan mengeluarkan buah menyerupai kucing tu.. Nyanko tu pergi makan buah tu dan berpecah jadi tiga.. Memang comellah.. Dalam usaha Natsume memulihkan kucing dia tu, Natsume tanpa sengaja terjumpa satu hantu yang menyamar sebagai manusia..

Alternative Titles: Natsume Yuujinchou Movie: Utsusemi ni Musubu
Genres: Drama, Slice of Life, Supernatural
Themes: Iyashikei, Mythology
Duration: 1 hr. 44 min.
Takashi Natsume and his spirit companion Madara, nicknamed "Nyanko," continue returning the names of spirits from the Book of Friends given by his late grandmother Reiko Natsume.

On his way back from school one day, Takashi encounters a lurking spirit named Monmonbou, who recalls memories of Takashi's grandmother after hearing his name. Takashi's natural curiosity leads him to explore a mysterious town where his grandmother used to live. Befriending her old acquaintance Yorie Tsumura and Yorie's son Mukuo, Takashi unveils more of his grandmother's past.

In the meantime, Nyanko detours for food and stumbles upon a suspicious "Spirit Seed," which miraculously sprouts into a fruit tree overnight. Giving in to temptation, Nyanko consumes the fruit, splitting him into three. Seeking a solution to Nyanko's predicament, Takashi and his friends lend a hand, unexpectedly uncovering more secrets the town holds in the process.

Wall's Yogurt Smoothie Mixed Jelly

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha jumpa juga aiskrim ini.. Yeah!! Tapi tu lah, beli dekat 7-Eleven kan, mahal sikitlah dari kedai biasa.. Namun berbaloi sebab rasa dia memang ngamlah dekat tekka Sha.. Paling best bila kunyah ada jeli.. Unit tapi tak pelik..

Wall's Yogurt Smoothie Mixed Jelly
RM3.00

Oren warnanya.. Kalau perasan ada warna merah kan, tu lah jeli..

Jelinya ada pbagai warna.. Merah, oren dan hijau..

Lebih jelas nampak jelinya..

Sunday, January 22, 2023

ebook | Aku, Kau & Cinta #4: Istimewa OKU oleh Artis-Artis Komik-M

Assalamualaikum..
Hye semua..

Memang terbaiklah komik ini.. Kompilasi 7 cerita yang ohsem pada Sha.. Setiap satu cerita berjaya menyampaikan mesej yang berguna pada pembaca.. Jalan cerita yang ringkas namun padat dan sarat dengan teguran buat kita semua.. Sesiapa sahaja boleh ditimpa ujian namun jangan mengalah sebaliknya bangkit dan teruskan perjuangan.. Hargailah insan yang kita sayang kerana belum tentu esok kita masih ada mereka..

Sha baca dan selesai pada 21.01.2023..

Published October 18, 2021 by Komik-M
Sha pinjam di laman web PNM elib dan baca menggunakan aplikasi eSentral..

Mister Potato: Edisi Terhad Hot Salsa

Assalamualaikum..
Hye semua..

Pink kemain plastik keropok ini.. hehehe.. Edisi terhad katanya.. Jomlah kita cuba.. Ada rasa pedas, manis dan sedikit rasa limau.. Kombinasi yang unik.. Bolehlah.. Untuk Sha, tak adalah sedap mana.. Sekadar mencuba gitu.. Sha beli dekat TF.. Tak ingat harganya berapa..

Edisi Terhad: Hot Salsa

Suku dibawah je yang berisi.. hehehe..

ebook | Mawaddah Ilmi Ingin Pulang oleh Auni Zainal

Assalamualaikum..
Hye semua..

Satu cerita yang sarat tentang perasaan.. Bagaimana Mawaddah yang kemurungan dan tidak boleh menyintai cuba bangun dan melawan kemurungan dia.. Bagaimana dengan cantiknya penulis menyampaikan kisah Mawaddah sampai Sha turut larut dalam perasaan Mawaddah.. Berat beban yang ditanggung dari kecil hinggalah Mawaddah besar.. Walaupun Mawaddah cuba melalui kehidupan seperti biasa namun perasaan yang sarat tak tahu perlu diluahkan pada siapa.. Sakinah yang ada bersama cuba membantu Mawaddah untuk berdepan dengan realiti.. Mawaddah akhirnya bantu diri dengan mendapatkan rawatan.. Walaupun sepanjang Sakinah ada, Sha dah boleh agak tapi bila ianya menjadi nyata, Sha sedih..

Kita perlu menerima semua perasaan yang ada dalam diri kita.. Kita juga perlu menyayangi diri kita sebelum menyayangi orang lain.. Sha suka keputusan yang diambil Mawaddah pada penghujung cerita..

Sha baca dan selesai pada 21.01.2023..

Published March 29, 2021 by Iman Publication
Sha langgan dan baca di aplikasi Cereka..

Saturday, January 21, 2023

Fox's Crystal Clear: Mint Blossom Oval Candy

Assalamualaikum
Hye semua..

Bila nampak je perkataan 'New' pada plastik tu, terus laju tangan Sha mencapai.. hehehe.. Pembungkusan dia pun cantik.. Kenalah rasa dia.. Berry dengan mint memang bestlah.. Barley mint tu pun sedap macam ada satu gula barley tu rasa dia.. Cuma gula-gula ini berangin lepas makan.. Nyaman je mulut..

Fox's Crystal Clear: Mint Blossom Oval Candy
RM2.40

Barley Mint - 32pcs
Cherry Mint - 16pcs

ebook | The Insect oleh Minghye Zang, Shafiqah Azman (Penterjemah)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha memang teruja nak baca terjemahan novel ini bila The Patriots kongsikan di media sosial mereka.. Alhamdulillah.. Ada juga rezeki untuk baca bila aplikasi Cereka tambah novel ini dalam aplikasi mereka.. Tak rugi Sha langgan, memang akan teruskan langganan lah lepas ni.. Buku ini asalnya dari Korea dan diterjemahkan ke Bahasa Melayu..

Sha paling tak suka dengan watak Gyu Cheol yang merasakan apa dia buat semuanya betul.. Macam kes budak hilang, dia anggap yang mereka lari dan akan pulang kerumah semula bila merka rasa nak pulang, jadi tak payah nak siasat beria.. Tu belum lagi pemalsuan bukti semata mata kerana penjenayah yang ditangkap tu pelik..

Bila baca novel ini memang sesak nafas dengan pelbagai perangai manusia yang pentingkan diri.. Masing-masing ada agenda yang tersendiri.. Langsung tak ada simpati pada mangsa mahupun keluarga mangsa.. Mujurlah ada polis macam Seo Jun yang menyiasat dengan sepenuh hati dan menggunakan apa sahaja bukti yang ada demi menangkap penjenayah sebenar..

Sha baca pada 18.01.2023 dan selesai pada 20.01.2023..

Published October 18, 2021 by Mahakarya
Sha langgan dan baca di aplikasi Cereka..

Flavettes Effervescent H-Drate: Sakura Apple

Assalamualaikum..
Hye semua..

Kelmarin Sha terima satu bungkusan.. Memang tak ingatlah bila mohonnya.. Rasa tahun lepas punya ini.. Sebab baru-baru ini memang tak ada isi apa-apa borang untuk terima sample percuma.. Kalau da rezeki tu memang tak salah alamatlah kan.. hehehe.. Akhirnya selamat juga sampai 2 kotak Flavettes perisa Sakura Epal ini.. Sekotak ada 15 tablet, jadinya Sha dapat 30 tablet untuk 30 hari.. Harapnya konsistenlah Sha ambil.. Sha ini suka lupa.. hehehe.. 

Flavettes Effervescent H-Drate: Sakura Apple
2 box

Warna pink tablet dia..


Bila dah cair, air tu bertukar warna pink dan bau bunga sakura tu wangi.. Rasa epal dan sakura tertinggal di lidah..

Friday, January 20, 2023

Malaysia | Ada Hantu 2 (2022)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Setahun selepas filem Ada Hantu (2021) keluar, filem keduanya keluar.. Kemungkinan besar akan ada bahagian ketiga.. Memang terbaiklah filem kedua ini.. Dua kali plot twist dia bagi..

Kali ini merekaberlima kembali lagi ke rumah warisan Bariah disebabkan mimpi Bariah.. Bariah bermimpi akan kewujudan satu bilik.. Mereka kembali untuk mencari bilik tersebut namun sebaliknya pula yang berlaku.. Awal-awal dah ada scene pembunuhan yang kejam dan memang nampak real lah.. Meremang lah bulu roma bila tengok bahagian awal tu.. Namun kemudian kita disajikan dengan plot twist yang tak dijangka.. Selesai plot twist yang pertama, mereka terjumpa bilik yang dicari dan plot twist kedua disajikan.. 

Makanya jomlah tunggu filem ketiga pula..

Ada Hantu 2
2022 ‧ Comedy/Horror/Mystery ‧ 1h 43m
Ada Hantu 2 ialah sebuah filem komedi seram Malaysia 2022 arahan Hairul Azreen dengan skrip ditulis oleh Adrian Teh dan Amar Amir. Dibintangi oleh Hairul sendiri bersama Zahiril Adzim, Shiqin Kamal dan ramai lagi.
Five friends, Aliff, Bariah, Talha, Jimmy and Sasha return to the old bungalow that belonged to Bariah's late grandmother and they're on a mission to search for a Japanese ghost and a Kimono ghost who appeared in Bariah's dream. The group encounter several chaotic incidents in the bungalow especially when they discover another mysterious door that is in the maid's room.

Temujanji Pertama di Klinik Ortodontik

Assalamuaikum..
Hye semua..

Hari ini Sha bawa Amani untuk temujanji pertama tahun 2023 di Ortodontik.. Klinik yang ini memang tak bagi emak masuk semasa rawatan dibuat.. Sha hanya akan masuk kalau doktor nak maklumkan apa-apa perkembangan yang perlukan perhatian Sha.. Jadinya Sha pun tak pasti acuan yang dibuat hari ini untuk apa.. hehehe.. Cuma yang boleh Sha kongsikan, hari ini doktor ambil acuan gigi atas dan gigi bawah Amani.. 


Roller Coaster: Spicy Chicken

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha beli sebab ada perkataan New dekat bungkusan dia.. Okaylah rasa dia.. Pedas pedas manja je.. Tak adalah pedas melampau.. Cuma tu lah.. Tak ingat beli kat mana.. Rasanya macam beli sekali masa beli barang-barang rumah.. Lepas tu lupa.. Hehehe.. Harganya pun Sha tak ingat.. 

Roller Coaster: Spicy Chicken

Betul-betul secoet je isi dia.. Makin sedih keadaan keropok sekarang..

Coretan 20 Januari 2023

Assalamualaikum..
Hye semua..

Bila semua orang dalam rumah ini ada temujanji yang perlu diingati, Sha beli terus papan putih besar ini.. Semua ini gara-gara terlupakan temujanji ambil darah encik suami.. huhuhu.. Bila ada papan putih ini, senang sikit Sha nak ingat temujanji semua orang termasuklah jemputan kenduri kahwin.. hehehe.. Amani & Imani ada temujanji berkaitan gigi di 3 tempat yang berbeza.. Encik suami pula ada 2 temunjanji di hospital yang sama..

Sha pula temujanji berkaitan implan perancang, bekam dan urut.. Sha memang buat secara berkala bekam dan urut tu sebab kesan dia memang agak baik untuk Sha.. Baru ini Sha tambah satu lagi temujanji disebabkan umur dah mencecah angka 40.. huhuhu.. Ini dibuat di tempat kerja Sha sahaja.. Pemeriksaan secara berkala untuk gula, kolestrol dan tekanan darah..

Papan Putih yang dah penuh dengan temujanji semua orang..

India | Freddy (2022)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Pergh!! Kesian Freddy.. Mula tu memang lah macam kesian sebab Freddy ini dia asyik kena tolak je bila pergi janji temu.. Sampailah satu hari Freddy jumpa Kainaaz.. Tapi Kainaaz ini dah kahwin dan suami dia kaki pukul.. Bermulalah cinta terlarang mereka sampailah Freddy buat keputusan untuk tolong Kainaaz hapuskan suami dia.. Masalahnya bila Freddy dah berjaya bunuh suami si Kainaaz ini, rupanya Kainaaz ini tak ada hati pun dekat Freddy.. Kainaaz dengan teman lelaki dia gunakan Freddy je.. Mempergunakan itu satu hal lah, lepas tu si Kainaaz ini pergi hina pula Freddy.. Memang silap besarlah diorang kenakan Freddy.. Pembalasan Freddy bermula.. Lagi kejam dan licik dari apa yang Kainaaz dan teman lelaki dia buat.. Penamatnya paling tak terduga.. Sadis..

Freddy
2022 ‧ Drama/Mystery/Romance ‧ 2h 4m
The lines between love and obsession blur in this romantic thriller packed with unpredictable twists and sharp turns.

Thursday, January 19, 2023

Fox's Coffee World: Assorted Coffee Candy

Assalamualaikum..
Hye semua..

Masuk je kedai ECO, mata mulalah mencari apa yang tak pernah dilihat.. Terjumpalah Sha dengan gula-gula kopi keluaran Fox's ini.. Selalunya perasa buah-buahan kan.. Sha main ambil je.. Tak perasan langsung pada perkataan assorted tu.. Bila dah buka, rasa teruja tu jadi berganda sebab ada 3 warna gula-gula dia.. Memang umph la.. Ada rasa original kopi, caramel cappuccino dan coffee creme.. Memang menarik.. 

Original coffee - rasa kopi o.. Tak manis tapi kuat rasa kopi dia..
Caramel Cappuccino - Rasa kopi dan manis..
Coffee Creme - Rasa kopi dan sedikit manis..

Fox's Coffee World: Assorted Coffee Candy
RM2.40 (34pcs)

Caramel Cappuccino - 7
Original Coffee - 18
Coffee Creme - 9
Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »

Review & Rating

Sha's bookshelf: read

Disergah Penunggu Pokok Ara
really liked it
Kali ini tok ketua dan Berahim telah terbuka hijabnya.. Memang lagi teruk lah terasa gangguan..
Dijenguk Hantu Penanggal
really liked it
Kelakar lah kali ini.. Hahaha.. Terbaiklah Christopher sebab erjaya elakkan gigitan penanggal tu.. Siap nak ditanduknya.. hahaha..

goodreads.com