Assalamualaikum..
Hye semua..
Sha nak kongsikan resepi mudah lauk kesukaan Sha.. Tapi sayur ni susah jumpa.. Rezeki sangat bila terjumpa sayur ini..
Sha pakai bawang merah dan bawang putih je.. Lupa nak tambah stok cili merah.. hehehe..
Udang sebagai rencah..
Inilah dia sayur pucuk tauge.. Sebekas ini RM5..
Cara memasak seperti gambar dibawah..
Panaskan kuali kemudian masukkan minyak..
Lepas minyak panas, masukkan bawang merah dan bawang putih.. Tumis hingga naik bau..
Masukkan udan dan biar sampai bertukar warna..
Setelah udang bertukar warna, masukkan satur.. Kacau dan biar seketika hingga sayur layu sedikit.. Boleh masukkan secubit garam dan perasa tambahan lain..
Dah siap.. Bolehlah dihidangkan..
Wah..nampak menyelerakan!
ReplyDeleteAkak tak pernah makan/masak sayur ni. Tak kenal pun..hihi
Salah satu sayur kegemaran ni. Saya selalunya goreng dengan ikan bilis.
ReplyDeletesayur pucuk tauge ke namanya, MA pangil tauge hijau..pun boleh la.. he he he
ReplyDeletetak pernah lagi masak pucuk tauge tu tau, tingin nak try jugak lah nanti
ReplyDeletesedap ni sha. rencah udang tu, manis udang tu nanti sedap hirup kuahnya.
ReplyDeleteaida suka lebih kan kuah, sha. meskipun nama nyer sayur goreng :) hi hi