Wednesday, March 31, 2021

Novel | Nujum Casiopeia oleh Syameen Khalili

Assalamualaikum..
Hye semua..

Kisah yang sangat menarik sebab ada manusia, makhluk asing pelbagai bentuk dan karekter serta misi menyelamatkan DNA Luth dari Puteri Utarid yang gila kuasa.. Hahaha.. sha suka sangat dengan olahan penulis.. Bermula dengan Casiopeia nujum dari planet Zuhal yang meminta bantuan Sarah untuk melindungi Luth hinggalah akhirnya Luth dan Sarah menyayangi antara satu sama lain.. Casiopeia memilih Sarah untuk memunculkan diri dan memberi bantuan dalam usaha melindungi Luth kerana perempuan lebih tenang dalam menerima sebarang kepelikan berbanding lelaki.. Namun bukan mudah melindungi Luth dari Ginafuwara si Puteri Utarid hinggakan Luth menggelarkan Sarah Senget sebab selalu mengendap Luth.. Memang kelakar.. Namun Sha suka watak dimana perempuan lebih bergaya dan kuat dari lelaki.. hahaha.. Sesekali watak perempuan diangkat sebagai srikandi kan..

Sha baca pada 29.03.2021 dan selesai pada 30.03.2021..

Sha pinjam buku Perpustakaan Negara Malaysia..
Published March 2018 by Tebuone Press Enterprise

Drama Jepun | Babel Kyusaku (2020)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama Jepun 10 episod ini mengisahkan tentang bangunan yang ada dunia lain.. Mitsuhiro merupakan manager baru bagi bangunan Babel Kusaku yang diwarisi secara turun temurun.. Hari pertama je Mitsuhiro dah tercampak ke dunia Babel dan melalui kepelikan tu dengan serangan wanita gagak.. Namun Mitsuhiro berjaya melalui kehidupan hariannya disamping menyelamatkan penghuni bangunan Babel Kusaku dari dimakan Babel untuk dijadikan tenaga.. Cuma masa episod 4 je Mitsuhiro gagal selamatkan sahabat beliau dari ditelan Babel.. Mitsuhiro juga berjaya membongkar kejadia sebenar dunia Babel dicipta.. Memang menarik bila manusia tak nak melepaskan orang yang sepatutnya pergi..

Episod 4
"Rather than regretting what you've lost, you should just move foward.
The sadness of the past, can be change into happiness for the future."

Drama: Babel Kyusaku
Also Known As: Babel Kusaku, Baberu Kyuusaku
Genres: Drama
Country: Japan
Episodes: 10
Aired: Oct 20, 2020 - Dec 22, 2020
Aired On: Tuesday
Original Network: NTV, Hulu
Duration: 24 min.
"Babel Kusaku" is a 5 story, 88 year old multi tenant building. Kusaku Mitsuhiro is the building's new manager. While dreaming of becoming a screenwriter, he gets lost in Babel where a false world where all dreams came true can be accessed. Like him, the tenants of Babel are all people who had to give up their dreams in the real world. Those who got lost, wish to stay at Babel forever. However, once you say the word "Babel", you can never return to the real world.
~ Adapted from the novel of the same name by Manabu Makime. ~

Wordless Wednesday 2021

 

Tuesday, March 30, 2021

Lirik | Burn The Floor by Super Junior

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Lagu pilihan Sha hari ini ialah Burn The Floor oleh kumpulan Super Junior.. Sha suka lagu ini sebab konsep diorang mempersembahkan lagu ini unik.. Jom layan..

 
Romanization
yeorin geudaeye mamsoge ganjikan bulkkochi
teong bin gaseume nae ane eoneusae gadeuk beonjine
nal bureuneun geu moksori
chumchudeut goun momjjishi
nae mam gipi deo gipi deo gipi beonjeo taoreul teni

gin eodume seureojideon bam
gireul ireo gadeon nae ape
saeppalgake hwaetbureul balkin chae
hollideut nal ikkeureo on geudae

gajang tteugeoun chumeul nawa chweo juo
jom deo sum gappeun chumeul naege chweo juo
saebyeokeul ireukyeo geudaen nal ireukyeo
eodun bameul taeweonaen chae
nae on mameul taeune Yeah

gajang tteugeoun chumeul nawa chweo juo
jom deo sum gappeun chumeul naege chweo juo
nan geudae aneseo geudaen nae aneseo
jeolttae kkeojiji anke hae
dashi hanbeon ireoke Yeah

sonbari modu jumune geollin deut umjigyeo
(Get your spell)
geudaeye sonkkeute beonjeo gal
(Get your light)
geudaeye du nune gacheo nan (More more)
deo gipeun goseuro ppallyeo deureo

nalkaropge sume bein bam
geu ipsure piun kkot hana
budeureopge han soneul naemin chae
o, naneun chumeul cheonghae ireoke

gajang tteugeoun chumeul nawa chweo juo
jom deo sum gappeun chumeul naege chweo juo
saebyeogeul ireukyeo geudaen nal ireukyeo
eodun bameul taeweonaen chae
nae on mameul taeune Yeah

gajang tteugeoun chumeul nawa chweo juo
jom deo sum gappeun chumeul naege chweo juo
nan geudae aneseo geudaen nae aneseo
jeolttae kkeojiji anke hae
dashi hanbeon ireoke Yeah

geu buldibulgeun otjarak nae shimjangeul gamssa wa
barami geosejilsurok
hwaryeohae geudaewa nan
deo bulkke taoreura kkeojiji aneurira
wiheomhalsurok areumdapge
dulmane Waltz-reul On and on
Slow in love

changeul yeoreo hayan dalppit neomeo
chumeul chuneun geudael barabone
mageul yeoreo bameun nuni meoreo
jeolttae uril magaseoji motae
jujeo eopshi deonjeo nal (nal)
neol pume ankko taolla (la)
ja, noraehara modu noraehara
bame mudohwega dashi shijakdwae

 
English Translation
The fire kept in your fragile heart
It spreads and fills up my empty heart
The voice that calls me
The graceful movement that looks like dancing
They will spread deeper in my heart and blaze up

In the night disappearing behind darkness
In front of me who was losing my way
You light up a bright red torchlight
And led me as if you’ve enchanted me

Please dance the hottest dance with me
Please dance a more breathless dance for me
Wake up the dawn, you wake me up
After blazing up the dark night
You blaze up my whole heart, yeah

Please dance the hottest dance with me
Please dance a more breathless dance for me
Me in you, you in me
Make sure to not let the fire die
Once again like this, yeah

My hands and feet move as if enchanted
(Get your spell)
It will spread on your fingertips
(Get your light)
I get trapped in your eyes (More more)
And get sucked into somewhere deeper

The night cut sharply by our breaths
A flower that blossomed on that lips
Reaching out one hand gently
Oh, I ask for a dance like this

Please dance the hottest dance with me
Please dance a more breathless dance for me
Wake up the dawn, you wake me up
After blazing up the dark night
You blaze up my whole heart, yeah

Please dance the hottest dance with me
Please dance a more breathless dance for me
Me in you, you in me
Make sure to not let the fire die
Once again like this, yeah

Your crimson clothes wrap my heart
You and I get fancier
As the wind blows stronger
Blaze up redder, we won’t be extinguished
The more dangerous it is
The more beautiful our Waltz is, on and on
Slow in love

I open my window and look at you
Dancing beyond the white moonlight
Start the show, the night is blind
So it can never stop us
I throw myself in without hesitation
I blaze up with you in my embrace
Now, sing, everyone sing
The night’s masquerade starts again

Sepagi Menghayati Keindahan

Assalamualaikum..
Hye semua..

Jomlah layan swafoto Sha pagi tadi.. Semalam tinggalkan motor dekat pejabat sebab ada kawan minta tolong tunjukkan kedai goreng pisang.. Lepas tunjuk malas nak pergi pejabat ambil motor, terus balik rumah.. Makanya pagi tadi berjalan kakilah Sha ke pejabat.. Disebabkan perlu merentas padang bola, maka berswafotolah sekejap bersama cahaya mentari pagi yang cantik.. Bukan selalu dapat menikmati keindahan pagi ini.. Berjalan seorang diri je.. Berani sebab pekerja kebersihan baru lepas potong rumput dan lalang yang panjang.. Terasa selamatlah nak berjalan seorang diri di pagi hari..

Sukur Alhamdulillah masih bernafas untuk melihat keindahan mentari pagi..

Kemain cantik cahaya mentari di waktu pagi..

Hari ini kita pakai mask I Love Malaysia..

Tak adalah jauh sangat kuarters dengan pejabat.. 11 minit je jalan kaki dah sampai.. hehehe..

Filem China | Love The Way You Are (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Lama tak layan filem dan drama.. Hujung minggu baru ini memang layan drama dan filem je.. Cuba habiskan drama yang dah lama tertunggak tapi tak berjaya pun.. hahaha.. Ini antara filem yang Sha tonton.. Owh ya, tajuk Love The Way You Are (2019) versi drama pun ada dan tak ada kaitan dengan filem ini..

Kisah hero yang dah lama sukakan heroin tapi tak diketahui heroin sebaliknya heroin mengenalkan hero pada perempuan lain supaya hero tak terlalu fokus belajar.. Namun sesuatu terjadi dan heroin ingatkan hero frust sampai keputusan tak okay dan diterima di universiti yang sama dengan heroin.. Mereka ambil course Perternakan haiwan, sedangkan hero ada masalah dengan haiwan berbulu.. hahaha.. Memang kelakar.. Drama yang sweet dan konflik tak serius.. Bolehlah buat layan seronok-seronok lepas frust menangis tengok Drama Chocolate.. 

Movie: Love the Way You Are
Also Known As: San Hao Cha Sheng, Bei Da Cha Sheng, Wo Men De Qing Quan Du Shi Ni, My Youth Is Yours
Screenwriter & Director: Zhou Tong, Dai Meng Ying
Genres: Animals, Comedy, Romance, School, Youth
Country: China
Release Date: Jun 21, 2019
Duration: 1 hr. 30 min.
This movie follows the sweet and sour love between the daring and kind-hearted Zhou Lin Lin and Fang Yu Ke, the socially awkward boy next door.  They leave their village and begin studying animal husbandry at university. Throw a  manipulative beauty who hates losing a conquest and a flirtatious bad boy into the mix and watch what unfolds. (Source: bumblethunderbeast at MyDramaList)
~ Adapted from the novel "Peking University Students" ~

Monday, March 29, 2021

Drama Korea | Chocolate (2019)

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Kalau tak suka drama yang emosi, baik jangan tengok drama ini.. Drama ini dari episod 1 lagi stressful dan sedih.. Sha berjaya tengok sampai episod 7 lepas tu Sha berhenti.. Lama jugalah, bar Sha sambung tengok balik.. Memang drama romantis yang penuh babak air mata melibatkan hero dan heroin dengan orang sekeliling mereka.. Sakitnya tengok orang yang kita sayang pergi meninggalkan kita.. Boleh dikatakan drama ini setiap episod akan buat kita menangis.. Sama ada sedihkan hero dan heroin atau pun sedih sebab watak-watak yang meninggal.. 

Hero dan heroin ini bertemu masa kecik bila hero bagi heroin makan.. Mereka berjanji untuk bertemu semula namun heroin tak dapat datang.. Setahun kemudian bila heroin datang balik, hero dah pindah.. Namun takdir mereka kuat, mereka bertemu semula.. Cumanya hero dah tak cam heroin.. Heroin je yang cam hero.. Tragedi demi tragedi dan kemudian kembali bertemu bila berkerja di tempat yang sama iaitu Hospice dimana pesakit yang dah tak ada harapan menghabiskan masa dan dijaga doktor serta jururwat dan keluarga.. Kat sini memang sedihlah.. Mana nak hadap emosi hero dan heroin serta pesakit-pesakit yang ada di hospice lagi.. Penat nangis.. huhuhu.. Namun Sha boleh relate dan kerana drama ini Sha rasa lebih menghargai setiap hari yang Sha masih bernafas..

Episod last punya quote
"As if today is your last day, and as if you know that this moment will never return, cherish every single moment that comes by, ladies and gentlemen. The day you wasted today is the tomorrow that someone who died yesterday so badly wished for."
"The value of one's life is determined by how much love one gives, not by how much love one has received" - Epictetus

Drama: Chocolate
Also Known As: Chokolis, Chokolrit, Chokollit
Screenwriter: Lee Kyung Hee
Director: Lee Hyung Min
Genres: Romance, Medical, Melodrama
Country: South Korea
Episodes: 16
Aired: Nov 29, 2019 - Jan 18, 2020
Aired On: Friday, Saturday
Original Network: jTBC, Netflix
Duration: 1 hr. 5 min.
The story of a man who became a neurosurgeon though he dreamed of becoming a cook, and a woman who became a cook because of him.
Lee Kang is a neurosurgeon, who once dreamed of becoming a chef. As a child, Moon Cha Young once met Lee Kang at a small restaurant in the seaside town. There, Lee Kang cooked and gave her a meal, which in part inspired her to become a world-famous chef. Many years later, the two meet again at a hospice ward and together they heal their own emotional scars by preparing meals for the patients there. (Source: KoreanDrama.org)

Tutorial PNM e-Reader

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Atas permintaan KakMim, Sha buat sekali lagi entry mengenai aplikasi PNM e-Reader.. Lagipun apps ini dah lebih mudah nak digunakan, jom tengok tutorial dari Sha.. sekiranya ada pertanyaan bolehlah nyatakan di ruang komen dan Sha akan cuba jawab mengikut apa yang Sha tahu.. Seronok tau guna aplikasi ini dan ianya mudah.. Cuma kadang-kadang ada buku yang tak boleh nak baca walaupun boleh dipinjam tapi jarang lah berlaku..

1. Cari dan muat turun aplikasi PNM e-Reader di Google Play.. Klik dekat perkataan install tu ye..

2. Bila dah selesai muat turun, icon PNM e-Reader akan muncul dekat papan pemuka telefon anda..
Klik pada icon tersebut..

3. Pilih ikut kesesuaian anda.. Sha pillih allow only while using the app..

4. Kemudian klik pada new user dan daftar..
Kena ingat email dan password tau..

5. Taipkan emai dan password yang telah anda daftarkan tadi dan klik pada butang sign in..

6. Ini adalah paparan home untuk aplikasi PNM e-Reader..

7. Klik pada butang store dan anda akan dibawa ke laman sesawang PNM e-Reader untuk mula memilih buku dan pinjam..

8. Klik pada butang category dan klik available titles bagi memudahkan pencarian buku yang boleh dipinjam..

9. Sekiranya anda telah menemui tajuk yang anda berkenan seperti contoh diatas, klik pada perkataan read more..

10. Bahagian bawah gambar akan paparkan unit yang ada dan berapa yang masih available serta tempoh peminjaman..

11. Scroll hingga ke bahagian bawah dan klik pada perkataan borrow..

12. Nanti akan keluar kotak hijau seperti gambar diatas dan buku yang anda pinjam telah berada dalam reading list anda..

13. Bila anda scroll ke bawah akan ada perkataan returns, read dan juga tarikh buku akan dipulangkan secara automatik.. Maknanya kalau anda dah habis baca sebelum tarikh, anda boleh klik pada perkataan return.. Kalau anda tak sempat habis baca, buku tetap akan dipulangkan scara automatik bila tarikh tu sampai.. Kalau nak baca lagi kena pinjam semula..

14. Anda boleh mula membaca dengan klik pada icon my books.. Buku yang dipinjam tadi akan dipaparkan disini.. Maksima 5 buah buku.. 

15. Klik pada buku yang nak dibaca dan muat turun akan bermula..

16. Bila dah ada tanda right tu maksudnya buku dah boleh dibaca.. Klik je pada buku dan bolehlah mulakan pembacaan..

17. Untuk melihat kembali buku yang anda dah pinjam ataupun reserved, boleh klik pada icon Store, klik pada icon tiga garisan dan kemudian klik pada username anda..

18.  Disini ada activations, reading list, reserve list dan juga change password..

Anda juga boleh melayari laman sesawang https://pnm.elib.com.my/ untuk mencari/memilih buku yang nak dipinjam.. Cuma klik pada butang login dan masukkan email serta password yang sama dengan apps anda..

Mangga Bersantan

Assalamualaikum..
Hye semua..

Jom makan serawa mangga.. hehehe.. Sha kirim mangga dekat pengasuh anak Sha.. Suami dia ulang alik ke Klang bawa lori, dekat sana sekilo mangga baru RM4 je.. Sha beli 5kg.. Puas makan.. Dah lama teringin nak buat mangga bersantan ini ataupun orang panggil serawa mangga.. Sebab tak ada santan fresh, Sha pakai santan kotak je.. Kalau pakai santan fresh tak payah masak atas dapur.. Buh garam sikit dan gula, kacau sampai gula dengan garam larut lepas tu masukkan mangga dan sejukkan.. Sedap makan sejuk-sejuk..

Santan kotak, sedikit air, gula dan secubit garam.. Sha masakkan sekejap atas dapur sampai gula larut.. Lepas tu sejukkan..

Mangga yang dah siap dipotong-potong, Sha bubuh dalam tipuware.. hehehe..

Selepas santan sejuk, curahkan dalam bekas berisi mangga kemudian sejukkan dalam peti ais.. Bagi dia sejuk baru kita makan.. Bestnya..

Sunday, March 28, 2021

Drama Korea | Joseon Exorcist (2021)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha baru nak layan, sekali dah dihentikan tayangan.. 2 episod je sempat bersiaran.. Ganas gila setannya.. Kali ini macam mix zombie dan vampire.. hehehe.. Tengok 2 episod pun dah mendebarkan, selebihnya tak pastilah.. Seram, ganas dan ngeri.. Nak cerita lebih-lebih pun, 2 episod je yang ditayangkan.. Boleh dikatakan serangan makhluk undead ini katanya ada kaitan dengan raja waktu tu selain siapa yang akan mewarisi takhta.. Anak yang bongsu pula telah dicakar dan dirasuk namun raja tak sampai hati nak bunuh.. Sudahnya anak tu dikurung dalam ruang yang diletakkan ketulan air batu.. Anak raja no 1 dan 2 dah mula nak siasat betul ke bapa dia yang bawa masuk the undead tu.. 

Sekian terima kasih.. kikiki.. Drama tergantung maka ulasannya pun tergantunglah ye..

Drama: Joseon Exorcist
Also Known As: Chosun Gumasa, Joseon Gumasa, Chosungumasa, Joseongumasa
Director: Shin Kyung Soo
Screenwriter: Park Kye Ok
Genres: Action, Historical, Drama, Fantasy
Country: South Korea
Episodes: 2
Aired: Mar 22, 2021 - Mar 23, 2021
Aired On: Monday, Tuesday
Original Network: SBS, Viki
Duration: 1 hr. 10 min.
During the latter part of the 14th century, King Taejong abolished the Goryeo Dynasty and is now running the Kingdom of Joseon. At the same time, there are a few that know of a deal he made with an evil spirit—which in turn used their power to possess humans to control and terrorize the world. The kings' two sons, Prince Chungnyung and Prince Yangnyeong are the two that stand in his way—for two different reasons. (Source: DramaWiki)
~ The series was permanently cancelled after 2 episodes.~


Raya and the Last Dragon 2021

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Hujung minggu ini melayan filem animasi dengan anak-anak.. Kali ini Sha pilih cerita Raya and The Last Dragon.. Syok juga rupanya.. hehehe..

Kisahnya sebuah negara fantasi bernama Kumandra yang mana manusia hidup bersama dengan naga secara harmoni telah diserang makhluk Druun yang terhasil dari kegelapan sisi manusia.. Kerana ingin menyelamatkan manusia, naga bernama Sisu telah melakukan pengorbanan dengan menghasilkan mutiara akhir dari naga.. Namun manusia bukannya bersyukur sebaliknya bergaduh untuk merebut mutiara naga tersebut.. Maka berpecahlah kumandra kepada beberapa bahagian.. Benja bapa kepada Raya cuba untuk menyatukan mereka kembali namun Namaari dan kaumnya telah menyerang dan cuba mencuri mutiara naga hingga menyebabkan mutiara tu jatuh dan pecah.. Druun kembali menyerang mereka, Benja telah bertukar menjadi batu kerana menyelamatkan Raya.. 6 tahun kemudian Raya cuba mencari Sisu untuk menghapuskan Druun.. Usahanya berjaya namun untuk percaya kembali kepada Namaari bukanlah mudah.. Usaha mereka bergantung kepada kepercayaan..

Raya and the Last Dragon
2021 ‧ Family/Fantasy ‧ 1h 57m
Release date: March 5, 2021 (Malaysia)
Directors: Carlos López Estrada, Don Hall
Cast: Awkwafina, Kelly Marie Tran, Gemma Chan, Alan Tudyk, MORE
Screenplay: Adele Lim, Qui Nguyen
Long ago, in the fantasy world of Kumandra, humans and dragons lived together in harmony. However, when sinister monsters known as the Druun threatened the land, the dragons sacrificed themselves to save humanity. Now, 500 years later, those same monsters have returned, and it's up to a lone warrior to track down the last dragon and stop the Druun for good.

Aiskrim Nestle: Oreo Sandwich

Assalamualaikum..
Hye semua..

Agak susah nak jumpa aiskrim Oreo ini.. selalu yang jenis berbatan tu je.. Yang jenis sandwich ini limited betul.. hehehe.. Sha beli bila pun tak ingat, baru ingat nak makan.. Sedaplah.. Macam makan biskut oreo yang dicampur aiskrim vanila.. Biskut dia tak adalah rangup tapi lembut mengapit aiskrim vanila yang vanilla yang tebal berkrim dan penuh dengan cebisan biskut oreo.. Kalau anda sukakan oreo, anda pasti akan suka aiskrim ini.. 


Inilah rupanya bila dah keluar dari bungkusan..
Dua keping biskut oreo yang besar mengapit aiskrim vanila yang mengandungi cebisan oreo..

Saturday, March 27, 2021

ebook | My Juna oleh Acik Lana

Assalamualaikum..
Hye semua..

Kisah mengenai Juna yang nakal dan terlebih handsome.. Juna juga menyalah gunakan anugerah yang dimilikinya tanpa sengaja selepas satu kemalangan.. Anugerah dimana dia boleh mendengar isi hati orang lain bila memandang tepat ke mata orang tersebut.. Juna berpoya-poaya, menukar perempuan umpama menukar baju dan  berzina.. Namun Juna merupakan anak yang baik kepada ibunya cuma kenakalan Juna tu melampau sedikit.. Penulis berjaya memberikan pesona pada Juna hingga buatkan kita rasa menyampah namun dalam masa yang sama suka pada Juna.. 

Juna ternampak Jane pada cover majalah dan tersuka namun Juna tidaklah mengejar Jane.. Sebaliknya pertemuan demi pertemuan tanpa sengaja telah merapatkan mereka sebagai rakan dan Juna juga membantu Jane bila Jane diculik.. Jane gadis muslimah yang tidak pernah menghukum Juna atas perangainya yang nakal.. Terus berkawan sambil menasihatkan Juna.. Dari persahabatan, ke hubungan suami isteri.. Pada Sha, penulis menyampaikan cerita Juna ini dengan kemanisan yang tidak melampau dan sedang elok je.. Konflik dari bekas kekasih, lelaki tak betul dan perempuan berdendam tidaklah keterlaluan malah mencukupkan rencah penceritaan.. Just nice..

Sha baca pada 26.03.2021 dan selesai pada 27.03.2021..

Sha baca menggunakan aplikasi PNM e-Reader..
Published April 2018 by Booku Enterprise

Filem China | The Yin Yang Master (2021)

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Filem ini bukan sambungan filem The Yin-Yang Master: Dream of Eternity (2020) dan jalan cerita pun tak sama.. Filem yang ini lebih emosi.. hehehe..

Qing Ming ini separuh manusia separuh raksasa.. Dia jadi pelajar dekat  Yinyang Bureau’s tapi disebabkan ada satu masa tu sekolah dia kena serang dan batu milik raja raksasa cuba dicuri dia dihalau dari sekolah tu.. Hiduplah dia dalam buangan di tempat lain bersama raksasa yang diikat dengan dia supaya tak jadi jahat.. Bo Ya ini pula merupakan pengawal kerajaan yang tugasnya membawa barang persembahan tapi kemudiannya dirompak Qing Ming dan raksasanya.. Demi memulihkan kembali namanya, Bo Ya ini pergi mencari Qing Ming dan termasuk ke dalam alam raksasa.. Semasa berlawan dengan raksasa merah, Bo Ya berjaya mengalahkan raksasa tu tapi tak sampai hati nak bunuh.. Sudahnya raksasa merah tu menjadi rakan Bo Ya.. Malah Bo Ya turut bersahabat dengan Qing Ming.. Namun kegembiraan mereka tak lama bila raja raksasa berjaya dihidupkan dan rupanya peristiwa dulu ada rahsia tersembunyi dan kebenaran terbongkar.. Namun Qing Ming terpaksa berkorban demi menyelamatkan dunia manusia..

Movie: The Yin Yang Master
Also Known As: The Yinyang Master, Shi Shen Ling, Yin Yang Shi Dian Ying Ban, Si San Ling
Screenwriter: Even Jian, Zhang Jia Lu
Director: Li Wei Ran
Genres: Action, Adventure, Drama, Fantasy
Country: China
Release Date: Feb 12, 2021
Duration: 1 hr. 53 min.
Captain of the City Guard Yuan Boya is stripped of rank after the imperial tribute he was guarding is stolen. Unwilling to let things lie, he searches for the thieves, only to end up entering a mystical world of demons. Along the way, he becomes mixed up in a feud between Yin Yang Master Qing Ming and the human and demon worlds. Yuan Boya and Qing Ming go from mutual distaste to grudging respect, eventually establishing an unbreakable bond between master and "familiar." The two work together to solve an old mystery and prove Qing Ming's innocence, while also unraveling a conspiracy to bring the Demon King back from the dead and destroy the human world. (Source: IMDb)
~ Adapted from the mobile game "Onmyoji" by NetEase, which in turn is based upon the novel series "Onmyoji" by Yumemakura Baku ~


Pokok Keladi Hiasan

Assalamualaikum..
Hye semua..

Masa tengah belek-belek gambar dalam telefon, ternampak gambar pokok-pokok keladi ini.. Lupa nak buat entry, punyalah lama gambar ini tersadai dalam galeri.. hehehe.. Ini antara jenis keladi yang ada di pejabat Sha.. Cantik-cantikkan warnanya.. Ada juga staf minta anak pokok yang diorang pertama kali nampak.. Warna dau yang hijau diselang selikan warna lain memang buat pokok keladi hiasan ini nampak cantik.. Ini anak pokok yang kami pindahkan ke pasu lain..

Daun hijau dengan corak berwarna putih dan urat tengah berwarna pink..

Warna hijau yang bercampur dengan warna pink pada batang dan keliling daun..

Ini warna hijau dengan sedikit warna putih pada uratnya..

Daun hijau dengan warna ungu dibahagian bawah daun..

Warna putih dengan hijau di bahagian keliling daun..

Warna hijau dengan sedikit tompok kecil berwarna pink..
Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »