Sunday, March 28, 2021

Raya and the Last Dragon 2021

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Hujung minggu ini melayan filem animasi dengan anak-anak.. Kali ini Sha pilih cerita Raya and The Last Dragon.. Syok juga rupanya.. hehehe..

Kisahnya sebuah negara fantasi bernama Kumandra yang mana manusia hidup bersama dengan naga secara harmoni telah diserang makhluk Druun yang terhasil dari kegelapan sisi manusia.. Kerana ingin menyelamatkan manusia, naga bernama Sisu telah melakukan pengorbanan dengan menghasilkan mutiara akhir dari naga.. Namun manusia bukannya bersyukur sebaliknya bergaduh untuk merebut mutiara naga tersebut.. Maka berpecahlah kumandra kepada beberapa bahagian.. Benja bapa kepada Raya cuba untuk menyatukan mereka kembali namun Namaari dan kaumnya telah menyerang dan cuba mencuri mutiara naga hingga menyebabkan mutiara tu jatuh dan pecah.. Druun kembali menyerang mereka, Benja telah bertukar menjadi batu kerana menyelamatkan Raya.. 6 tahun kemudian Raya cuba mencari Sisu untuk menghapuskan Druun.. Usahanya berjaya namun untuk percaya kembali kepada Namaari bukanlah mudah.. Usaha mereka bergantung kepada kepercayaan..

Raya and the Last Dragon
2021 ‧ Family/Fantasy ‧ 1h 57m
Release date: March 5, 2021 (Malaysia)
Directors: Carlos López Estrada, Don Hall
Cast: Awkwafina, Kelly Marie Tran, Gemma Chan, Alan Tudyk, MORE
Screenplay: Adele Lim, Qui Nguyen
Long ago, in the fantasy world of Kumandra, humans and dragons lived together in harmony. However, when sinister monsters known as the Druun threatened the land, the dragons sacrificed themselves to save humanity. Now, 500 years later, those same monsters have returned, and it's up to a lone warrior to track down the last dragon and stop the Druun for good.

9 comments:

  1. Mula ingat animasi Malaysia sebab ada nama Raya sehinggalah nama pelakon Awkwafina. Maknanya filem ini filem Hollywood. Ramai puji filem ini bagus. Cite macam campuran anime Dragon Ball + How To Train Your Dragon. Nice info to share kak. huhu

    ReplyDelete
  2. Dah lamaaaa tak tengok kartunnn, nanti pergi panggung boleh la try tengokkk filem kartun ni. Nampak macam best hahaha

    ReplyDelete
  3. ms wayang dah bukak konon nk pergi tgk cerita ni tp smpi ke sudah x tgk hahahaha

    ReplyDelete
  4. Masa trailer tu ingatkan tentang raya, rupanya nama watak raya. Animation yang menarik.

    ReplyDelete
  5. wahhhh ada awkwafina dengan Gemma Chan!

    ReplyDelete
  6. Teringin nak tgk movie ni tapi belum ada kesempatan lagi

    ReplyDelete
  7. Semalam baru plan nak tengok Raya ni. Tapi hold sbb nampak cm boring. tapi nanti boleh la cuba tgk dlu hehe

    ReplyDelete
  8. Kena Cari ni hehe TQ sharing 🤗

    ReplyDelete
  9. aa suka jenis cita2 animation mcm ni juga..advanture kan.. mcm cita how to teach a dragon smua tu..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »