Saturday, March 27, 2021

Filem China | The Yin Yang Master (2021)

 Assalamualaikum..
Hye semua..

Filem ini bukan sambungan filem The Yin-Yang Master: Dream of Eternity (2020) dan jalan cerita pun tak sama.. Filem yang ini lebih emosi.. hehehe..

Qing Ming ini separuh manusia separuh raksasa.. Dia jadi pelajar dekat  Yinyang Bureau’s tapi disebabkan ada satu masa tu sekolah dia kena serang dan batu milik raja raksasa cuba dicuri dia dihalau dari sekolah tu.. Hiduplah dia dalam buangan di tempat lain bersama raksasa yang diikat dengan dia supaya tak jadi jahat.. Bo Ya ini pula merupakan pengawal kerajaan yang tugasnya membawa barang persembahan tapi kemudiannya dirompak Qing Ming dan raksasanya.. Demi memulihkan kembali namanya, Bo Ya ini pergi mencari Qing Ming dan termasuk ke dalam alam raksasa.. Semasa berlawan dengan raksasa merah, Bo Ya berjaya mengalahkan raksasa tu tapi tak sampai hati nak bunuh.. Sudahnya raksasa merah tu menjadi rakan Bo Ya.. Malah Bo Ya turut bersahabat dengan Qing Ming.. Namun kegembiraan mereka tak lama bila raja raksasa berjaya dihidupkan dan rupanya peristiwa dulu ada rahsia tersembunyi dan kebenaran terbongkar.. Namun Qing Ming terpaksa berkorban demi menyelamatkan dunia manusia..

Movie: The Yin Yang Master
Also Known As: The Yinyang Master, Shi Shen Ling, Yin Yang Shi Dian Ying Ban, Si San Ling
Screenwriter: Even Jian, Zhang Jia Lu
Director: Li Wei Ran
Genres: Action, Adventure, Drama, Fantasy
Country: China
Release Date: Feb 12, 2021
Duration: 1 hr. 53 min.
Captain of the City Guard Yuan Boya is stripped of rank after the imperial tribute he was guarding is stolen. Unwilling to let things lie, he searches for the thieves, only to end up entering a mystical world of demons. Along the way, he becomes mixed up in a feud between Yin Yang Master Qing Ming and the human and demon worlds. Yuan Boya and Qing Ming go from mutual distaste to grudging respect, eventually establishing an unbreakable bond between master and "familiar." The two work together to solve an old mystery and prove Qing Ming's innocence, while also unraveling a conspiracy to bring the Demon King back from the dead and destroy the human world. (Source: IMDb)
~ Adapted from the mobile game "Onmyoji" by NetEase, which in turn is based upon the novel series "Onmyoji" by Yumemakura Baku ~


8 comments:

  1. Adik saya kata yang ni kureng sikit compare tu yang 2020

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik Sal pun minat cerita macam nie ye..
      Kalau nak banding dengan yang 2020, memang ada sedikitlah tak umphnya.. hehehe..

      Delete
  2. chinese punya plot best, mula2 slow then bila dah starts conflict, geram mcm nak baling phone rasa

    ReplyDelete
  3. tengok poster macam sarat pelakonnya. Baca sinopsis macam nice jugak haha

    ReplyDelete
  4. Kalau chinese movie take time sikit nak tengok hehe taktau la kenapa tapi nt llma tgk gak hee

    ReplyDelete
  5. pelakon tak sama, tak rajinlah nak tengok..hehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »