Sunday, March 14, 2021

Drama Jepun | Tantei Yuri Rintaro (2020)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama pendek 5 episod je.. Kisah seorang psikologi forensik bernama Yuri Rintaro.. Beliau membantu kerja-kerja penyiasatan polis berdasarkan pemerhatian yang teliti dan ilmu menjejak yang diperolehi dari pemburu.. Ada seorang pembantu bernama Mitsugi Shunsuke yang sangat memuja Yuri.. Mitsugi seorang penulis novel.. Drama ini sangat menarik pada Sha sebab karekter Yuri tu sendiri.. Suka Sha tengok pelakon yang membawakan watak Yuri tu.. Sangat berkarisma dan bergaya, dengan kot labuh umpama watak Kamen Rider.. hehehe.. 

Drama: Tantei Yuri Rintaro
Also Known As: Tantei Yuri, Detective Rintaro Yuri, Private Detective Rintaro Yuri
Genres: Mystery, Detective, Investigation
Country: Japan
Episodes: 5
Aired: Jun 16, 2020 - Jul 14, 2020
Aired On: Tuesday
Original Network: Fuji TV, NTV
Duration: 54 min.
Yuri Rintaro used to work as the chief of the First Investigation Division in Tokyo. Due to a case, he resigned from the police force and moved back to his hometown of Kyoto. Now, he works as a forensic psychologist in Kyoto. After receiving requests from the police, he helps them with their investigations. His investigation method involves careful observance of the crime scenes and he uses trace techniques learned from a hunter. He met that hunter in the Rocky Mountains, USA, during his school days. His assistant in Kyoto is Mitsugi Shunsuke. Mitsugi admires Yuri and runs the website "Yuri Rintaro no Jikenbo," which records Yuri's performance.
(Source: AsianWiki)
~ Adapted from the novel Detective Yuri Rintaro by Yokomizo Seishi. ~

6 comments:

  1. Boleh layan kalau short drama ni, nak nak genre penyiasatan. Menarik!

    ReplyDelete
  2. Nice.
    Dah lama tak tengok drama Jepun :)

    ReplyDelete
  3. umpama watak karmen rider , best ni

    ReplyDelete
  4. Ini akak dah tengok. Akak pun suka karakter Yuri tu 😊

    ReplyDelete
  5. fuhhh siap ada website untuk catit performance dia, hebat!

    ReplyDelete
  6. hero nmpk berkarisma gitu ;-)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »