Monday, September 6, 2021

Filem Jepun | Kingdom (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Syok gila layan filem ini.. hehehe.. Sha tengok sebab tajuk dia Kingdom, tak pasti pun pasal apa.. Bila dah tengok memang tak sedar filem ini dua jam.. Dari awal.sampai hujung penuh dengan aksi.. hehehe.. 

Kisah dua sahabat iaitu Shin dan Hyou yang menjadi hamba berusaha belajar bermain pedang untuk mengubah nasib mereka.. Sehinggalah satu hari Hyou dijemput ke istana dan tak lama kemudian muncul semula dalam keadaan cedera parah.. Hyou minta tolong Shin untuk pergi ke satu tempat dan capai impian mereka untuk jadi General Perang.. Shin berjumpa dengan Eisei iaitu raja sebenar yang cuba digulingkan adik tirinya kerana lahir dari rahim penari.. Berdua mereka cuba mendapatkan kembali takhta Eisei dengan bantuan Raja Gunung.. 

Cerita dia sempoi je tapi babak aksi yang dipersembahkan memang mengagumkan.. Paling tak sangka bila raja gunung tu seorang perempuan cantik yang gagah beraksi..  Filem ini akan ada beberapa lagi bahagian yang melengkapkan keseluruhan cerita iaitu usaha Eisei menyatukan semua negeri dengan Eisei sebagai satu-satunya raja.. Tak sabar tunggu sambungan dia..

Sha teruja nak tengok babak Shin berlawan sebab setiap kali pertarungan Shin akan bangkit dan berusaha mengalahkan musuh dia.. Tak ada istilah mengalah.. Malah dia jadikan bayangan Hyou sebagai semangat untuk dia terus bangkit melawan.. Satu lagi tak sabar nak tengok berjaya tak dia jadi General Perang..

Movie: Kingdom
Also Known As: Kingudamu 
Screenwriter & Director: Sato Shinsuke
Screenwriter: Kuroiwa Tsutomu
Genres: Action, Military, Friendship, Historical, War, Political
Country: Japan
Release Date: Apr 19, 2019
Duration: 2 hr. 14 min.
Born during the Warring States period in ancient China, Shin is a war orphan who dreams of becoming the greatest general under the Heavens. After years of training himself relentlessly, he has a fateful encounter with a young man named Eisei, the true King of Qin. Together, they seek to reclaim Eisei's throne and unite the seven Warring States under a single banner.

~ Adaptation from the manga series with the same title. ~

6 comments:

  1. Adorenya dengan orang yang boleh layan japanese movie atau drama ni.

    ReplyDelete
  2. filem aksi mcm ni memang tak bosan tengok

    ReplyDelete
  3. Confused pulak macam ada beberapa tajuk filem kingdom jugak.

    ReplyDelete
  4. macam best juga, ada yamazaki kento :)

    ReplyDelete
  5. wahhhh raja gunung tu cantik macam puteri gunung ledang ke

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »