Thursday, September 2, 2021

Drama Korea | D.P. (2021)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama yang sangat mendebarkan.. Kisah askar yang bertugas sebagai Deserter Pursuit yang mencari dan membawa balik askar yang lari semasa latihan.. Walaupun drama ini agak gelap dengan kes pembulian melampau dikalangan askar dan juga perangai orang atasan yang jahat, namun ada beberapa babak yang mampu mengundang ketawa ketika menontonnya.. Stress but colourful.. Pendek je, 6 episod dan tayangan berterusan di Netflix, jadi bolehlah layan.. Cuma penamat dia sedikit sedih sebab tak ada tindakan pun yang diambil pada yang membuli hingga menyebabkan kejadian tu dijadikan bahan lawak kepada mangsa.. Sedihlah walaupun drama..

Drama: D.P.
Also Known As: Deserter Pursuit Dog Day, Day of the Dog, D.P Gaeui Nal
Screenwriter & Director: Han Jun Hee
Screenwriter: Kim Bo Tong
Genres: Action, Military, Comedy, Drama
Country: South Korea
Episodes: 6
Aired: Aug 27, 2021
Aired On: Friday
Original Network: Netflix
Duration: 50 min.
Private soldier Jun Ho is a confused youth who served in the military normally like other Koreans. One day, he suddenly becomes a member of the military defector arrest team. As such, he is tasked with capturing deserters and must grapple with the more troubling cases of why some soldiers feel they have no other choice but go absent without official leave.
(Source: Namu-Wiki, DramaWiki)

Adapted from the webtoon "D.P Dog Day" (D.P 개의 날) by Kim Bo Tong (김보통).

7 comments:

  1. Kalu korea punya filem melibatkan tentera ni mesti adtujuk raging tu brutal. Reality pun sama ke tak agak2

    Ryu Yi Kang ni nampak mcm Alvin Chong pulak haha

    ReplyDelete
  2. Ohooo ada captain yoo ! masuk list duluuu

    ReplyDelete
  3. baru tengok ep1, tak tahanlah tengok org kena buli..huhu..

    ReplyDelete
  4. macam menarik cerita ni private soldier ni..

    ReplyDelete
  5. Perangai orang atasan yang jahat biasa berlaku dalam cerita Korea. Okaylah 6 episod, cepat habis tengok :)

    ReplyDelete
  6. yeay dah tengok. pelakonnya padu2.

    ReplyDelete
  7. seram pulak sy membayangkan perlakuan membuli tu. mesti bkn buli biasa biasa

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »