Sunday, February 16, 2020

Makanan | Putu

Assalamualaikum..
Hye semua..

Saja nak kongsikan dengan kawan-kawan kepelbagaian jenis Putu.. Ada yang memang senang nak dapat kat sini.. Ada juga yang sha terpaksa google gambarnya.. Itupun sebab ada rakakn dari Kelantan yang bagi tahu.. hehehe.. Sebab tak jumpa orang jual dekat sini.. Kalau ada lagi putu versi lain di tempat rakan-rakan, bolehlah kongsikan di ruang komen..

Putu Piring
5 keping RM3.. Diperbuat dari tepung beras, gula merah dan kelapa..

Putu Mayam
5 keping RM2.. Dimakan bersama gula perang dan kelapa parut.. Sedap wei..

Putu Bambu
Kalau versi original warna putih.. RM2 untuk 5pcs ini.. Tapi sekarang yang banyak jual yang versi viral.. Warna hijau.. Sha lebih suka versi original ini.. Asli..

Putu Perak
Kalau versi original, warna putih.. Dalam dia inti kelapa yang digaul gula.. Sedap.. RM3 untuk 5 keping.. Sekarang ini dah ada yang versi hipster.. Perisa panda, oreo dan macam-macam lagilah.. Sha tetap suka yang versi original ini.. hehehe..

Putu yang di Google sebab tak jumpa dekat tempat Sha..

Putu Halba - dari Negeri Kelantan
Sumber Gambar di SINI..

Putu Mayam versi Negeri Kelantan
Makan dengan kuah gula melaka/gula perang/gula kabung
Sumber gambar di SINI..

9 comments:

  1. paling suka putu bambu... sekarang dah ramai yang pandai buat so susah nak dapat... masa duk ganu dulu senang sikit sebb ada satu foodtruck tu selalu jual... ahhh rindunya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makin banyak orang jual putu bambu ini.. hehehe

      Delete
  2. Semua jenis putu saya suka. Tapi yang last tu x pernah jumpa walaupun dah banyak kali ke kelantan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah.. sha pun tak pernah jumpa yang versi kelantan tu..

      Delete
  3. yang putu berkuah tu tak pernah cuba try lagi

    ReplyDelete
  4. byk jenis putu...akak pernah mkn putu bambu, putu perak

    ReplyDelete
  5. lama nyer x makan putu mayam, sha.
    gula & kelapa byk. gaul dgn putu mayam.
    wow! best sgt :)
    da tak ramai india jual naik motor lalu depan rumah mcm dedolu.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »