Shoplinks.Asia

Monday, September 12, 2011

Kek Coklat Moist & Homemade Coklat

11 September 2011
Dari kul 11pg - 3ptg...

Weekend aritu Hubby xde, gi Putrajaya keje.. Ibu lak datang umah saje nak bergumbira bersama cucunye.. Kebetulan Sha baru jumpe resepi camne nak wat Homemade Coklat n dah beli bahan siap so kami pun apa lg, lepas si kecik Amani tdo terus le start wat Projek... memula Sha prepare bahan2 untuk masak Chocolate kek kukus dulu.. sementera tgu kek masak baru la start wat homemade coklat n trufle (yang nie dah ubah suai resepi) Sedap n senang rupenye wat Homemade Coklat nie.. kalo nak wat doorgift mmg sangat2 murah n jimat serta mudah untuk ape2 jua keraian.. Tengah sebok2 cairkan coklat si kecik Amani pun bangun.. ape lg huru haralah dapur.. hahaha.. dia duduk bermanja ngn nenek die sebab le ngendeng coklat ngn oreo crunchy...
    Senang je sebenarnye nak buat homemade coklat nie... pastu kena kreatif untuk tambah hiasan ataupun isi dalam coklat... sekarang nie tgh usaha camne nak isi yanag le rase mint n sebagai nya tu... Harap2 jumpa r...
Moh tgk gamabr n resepi di bawah..

Nie Trufle Oreo.. hehehe







Amani yang comot.. hehehe... sedap e coklat mak buat..
Coklat Putih berinti oreo crunchy n coklat gelap berbentuk rose..




Trufle Oreo

Blog Hasnidaomar , inilah blog bagi resepi coklat yang saya cuba. Tq kat tuan punye blog nie... tapi saya dah ubah suai resepi nie.. hehehe.. mengikut kesenangan saya...

Kalau nak wat Homemade Coklat lak, just beli ape2 jenis coklat compaund kalo nak sedap beli jenama Baryls.. pastu double boiler.. bila dah cair sejukkan n then masukkan dalam piping bag pastu picit dalam acuan.. kalo nak buh kacang or kismis or anything, picit sikit dulu coklat pastu buh lah kacang n then picit lg coklat sampey habis.. bila dah siap letak dalam peti sejuk.. dah keras just tekan je nnti coklat tu kuar dari acuan n then boleh r buh dlm cup kertas yg kecik2 tu.. senang kan..

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI