Shoplinks.Asia

Thursday, May 9, 2013

Kailan & Sawi Bunga

Percubaan.. percubaan...

Hehehe... Dah lama sebenarnya teringin nak tanam sayur sendiri.. Sebelum nie my hubby ada beli benih untuk tanam tapi malangnya x menjadi..

Masa balik dari ngundi arituh, singgah Nursery Rozai depan PSAS.. Cari pokok gajus sebab my hubby nak mkn pucuk dia.. Kebetulan ternampak biji benih organik sayur-sayuran, tanya ngn owner nursery tuh ok ke kalo tanam sayur2 tuh dalam pasu plastik.. so dia pun explain r camne nak tanam agar sayur tuh menjadi.. Sepatutnya, lepas 4 minggu bolehlah tuai hasil.. Mula menanam 5.5.2013.. Lg 4 minggu InsyaAllah dah boleh petik..

So aku pun beli r pasu plastik panjang satu, 3 beg tanah campur, benih kailan, benih sawi bunga dan anak pokok gajus. Kita cuba dulu.. Kalau menjadi baru nak beli benih sawi Pak Choy ngn Bayam... Jimat sikit.. Sekarang kalau gi Pasar, seikat sawi RM1 boleh makan sowang jer.. itupun kebiasaannya sawi yg peniaga2 kat pasar tuh jual dah x brape cantik..

Selain tuh, aku ada beli sayur pucuk manis.. sedap la pulak bila digoreng dgn telur ala chinese style.. di sebabkan sedap, aku try tanam keratan batang Pucuk manis tuh.. Alhamdullillah, 9.5.2013 keratan tu dah mengeluarkan tunas...

Sekarang nie kalau ada peluang untuk menanam dan jimat perbelanjaan dapur, memang kena buat.. kalau bawa RM100 gi pasar cuma boleh beli lauk untuk seminggu jer.. mana cukup.. kalau 4 minggu dah RM400.. hohoho.. tuh baru utk 2 1/2 org makan... Yang 1/2 tuh Nur Amani.. hehehe...

Sebagai seorang suri rumah merangkap pompuan berkerjaya, kenalah cari jalan untuk menjimatkan perbelanjaan.. hehehe.. Harapannya ingin meringankan beban suami... Barang kan semakin mahal skrg... Keluarga pun dah makin bertambah...

Ish dah melalut lak... Apapun semoga percubaan pertama ini menjadi.. Kita berusaha... Berusaha.. dan berusaha.. Kemudian bertawakal kepada Allah...

Bawah nie gambar sayur2 yang dah mengeluarkan tunas dan pucuk pada 9.5.2013..



Pucuk Manis 2 pokok..

Sawi Bunga

Kailan

5 comments:

  1. Wah...akak kagum. Sangat kagum... Teruskan usaha yer.

    ReplyDelete
  2. ni minggu ke tiga dah...minggu depan leh makan hasil...tak gitu? hehe....

    anyway, bayam yg paling senang tumbuh kan...

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI