Monday, January 28, 2019

Mama Fairy and the Woodcutter (2018)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Inilah jadinya bila dah mula tengok drama Korea.. Kikiki.. Lepas satu, satu Sha tonton..

Drama ini bergenre fantasi.. Tak adalah babak lawan atau pun makhluk makan orang.. Hahaha.. Ada sedikit babak ngeri bila profesor tu bermimpi.. Kisah mengenai 3 sahabat yang terpisah dan bertemu di bumi tanpa mengenali satu sama lain.. Satu membawa perasaan dendam dan marah sehingga menghancurkan dan menyeksa diri.. Sorang lagi hilang ingatan siapa dirinya yang sebelum ini namun kekal clumsy dan comel.. Yang perempuan pula dah duduk dekat bumi selama 699 tahun menunggu kelahiran cinta hatinya malangnya bila cinta hati dah ada depan mata, dia tak mengenalinya.. Hanya si anak sahaja yang berjaya mengenali ayahnya.. Dalam drama ini ada perempuan yang boleh bertukar menjadi harimau bila terlampau gatal tapi sepanjang masa dia jadi kucing je..

Drama yang santai dan comel.. Memang sesuai ditonton di hujung minggu..

Mama Fairy and the Woodcutter (English title) / Tale of Gyeryong Fairy (literal title)
Revised romanization: Gyeryongsunnyeojeon
Hangul: 계룡선녀전
Director: Kim Yun-Cheol
Writer: Dol Bae (webcomic), Yoo Kyung-Sun
Network: tvN
Episodes: 16
Release Date: November 5 - December 25, 2018

Sinopsis: In the Goryeo period, Sun Ok-Nam was a fairy. She came down to this world and took a bath at a waterfall on Gyeryong Mountain. While she took the bath, a woodcutter took her fairy clothes and hid them. Because of this, Sun Ok-Nam could not go back to Heaven. She then married the woodcutter and they had two children together, but her husband died from falling off of a cliff. Sun Ok-Nam tried to find her fairy clothes, but she still could not locate it. Needing her fairy clothes, she decides to wait for husband to be reincarnated.

Now in the present day, she makes coffee at a cafe on Gyeryong Mountain and waits for her reincarnated husband. Finally, after 699 years, she gets a feeling that one of the two men visiting her cafe from Seoul is her reincarnated husband. Sun Ok-Nam is not sure which one of the two men is her husband. She deicides to follow them to Seoul to find out. (Sumber : AsianWiki)

8 comments:

  1. tk tengok citer ni..hero yg pakai tie tu, suka tngok dia berlakon..

    ReplyDelete
  2. takde mood nak tengok drama sekarang tapi bolehlah masuk list drama ni nampak macam best je..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.. Sha pun pernah kena macam nie.. hilang mood nak tengok drama.. tapi bila datang balik mood tu, memang tak berhentilah menonton..

      Delete
  3. ada je idea menarik drama korea ni kan? pastu kena pula dgn selera penonton

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasal.. Jalan ceritanya walaupun tak masuk akal tapi garapan tu buat kita menonton dengan jayanya..

      Delete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »