Assalamualaikum..
Hye semua..
Tiba-tiba teringin nak makan kobis panjang.. Sha pun belilah separuh yang comel.. Lepas tu bila dah beli tak tahu nak masak apa.. hahaha.. Sudahnya google je.. Jumpa la resepi mudah..
Maka jadilah masakan mudah seperti dibawah.. Kobis Panjang Tumis Telur ini makan pula dengan ayam goreng.. Pergh!! Ratah macam ni je pun sedap..
Kobis Panjang Tumis Telur
Bahan-bahannya:-
Separuh kobis panjang dipotiog ikut suka
1 tangkai cili merah dihiris
1 biji bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
4 biji bebola ayam dibelah dua
1 biji telur
1/2 kiub ikan bilis Knorr
Minyak untuk menumis
Sedikit air
Cara Memasak:-
1. Panaskan kuali dan masukkan minyak.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah hingga naik bau.
3. Masukkan bebola ayam yang dipotong dua. Biarkan seketika dan masukkan air beserta kiub ikan bilis.
4. Bila mendidih, masukkan telur dan kacau. Kemudian baru masukkan kobis. Kacau hingga kobis lembut. Dah siap.
Sedap ni Sha, makan panas-panas. Tuang kuah atas nasi. Terasa rangupnya kobis tu waktu dikunyah.
ReplyDeleteSedap hirup kuah kobis ni. Lagi-lagi bila ada telur hancur.
ReplyDeleteSedap! Sepupu saya selalu buat kobis tumis telur tapi takde sup macam ni. Ratah sayur ni je pun dah cukup.
ReplyDeleteSayapun sering tumis kubis putih ini..pake telur di kacau...sedap kalau di santap hangat....
ReplyDeletejarang makan kubis panjang ni sebab masa dekat asrama dulu makan sayur ni haha
ReplyDeletelama tak masak dan makan.. hehe mmg sedap mkn panas2
ReplyDeletelauk mcm ni, kalau sy mesti judukan dgn ikan goreng atau ikan masin goreng fuhhhh mmg terangkat!
ReplyDelete