Shoplinks.Asia

Monday, June 20, 2011

Sambutan Bufday Anakku Nur Amani

Assalamualaikum... n salam sejahtera...
Yang sebenarnye bufday anakku itu hari ini tapi aku celebrate awal seket... aku wat Majlisnye ari Sabtu (18.06.2011) aritu.. aku wat kecik2 je.. 1st time kan wat makan2 kat umah.. so xde r panggil ramey owg.. kaum pompuan je yg di jemput..  nak test market.. esok2 le wat besar2 lak.. hahaha.. kalo mampu r.. nie pun penat x hingat... tapi seronok.. so aritu menu nye xde la banyak... aku wat mee hoon sup, agar2 peach n sirap, buah tembikai n belimbing (nie sumbangan ikhlas Idah rose) hehehe... dan kek coklat moist (resepi Mak atif).. yang aku tempah lak roti jala.. xbrape pandey nak watkan...

  Amani maser memule bukan maen lagi xnak berenggang ngn aku tapi lepas adik aku datang die dah seronok maen.. kebetulan maser tu owg pun dah x ramey... baru r aktif kalo x asyik menempek kat aku je.. hehehe.. penakot ngn owg die nie... kat bawah entry nie aku sertakan resepi kek coklat moist... memang best r sebab kek abis... Amani makan sepotong...

Layan r gambar kat bawah nie e...



Antara juadanye... 











  Bufday gurl : Nur Amani







Amani n auntie







Hadiah dari antie nani...







  Dah kepenatan nie...



Resepi Kek Coklat kukus
Bahan A
` 100gm serbuk koko
` 220gm gula kastor
` 1 tin susu cair
` 200gm minyak jagung or mazola
` 250gm susu pekat manis (FN)

Kesemua bahan A dicampur dan dikacau rata di dalam periuk. Kemudian jerang atas api dan dikacau sehingga gula kastor halus dan bahan sebati. setelah sebati tutup api.
Kemudian pukul telur 4 biji. Setelah kembang masukkan dalam adunan td dan kacau sebati.
Bahan B
` 150gm tepung halus (Superfine)
` 1 sudu kecik soda bikarbonat
` 1 sudu kecik baking powder
` 1 sudu makan coklat emalco @ serbuk koko

Bahan B digaul sebati kemudian campurkan ke dalam adunan bahan A tadi. Kacau hingga rata dan sebati. Setelah sebati masukkan adunan ke dalam loyang dan dikukus selama sejam. Setelah adunan masak ketepikan.

Bahan C
` 400gm Coklat masakkan
` 200ml Whipping cream
` 1 sudu besar butter / marjerin
` 2 sudu besar tepung jagung (campurkan sedikit air dan larutkan)
masak coklat dan whipping cream atas api. kemudian masukkan butter dan tepung jagung. kacau sehingga sebati. setelah semua bahan sebati dan coklat cair. curahkan di atas kek.
coklat ni masak guna kukus.. jgn direct terus atas api..


2 comments:

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI