Assalamualaikum..
Hye semua..
Hye semua..
Haritu Sha ada cakap nak sharekan macam mana nak buat asam keping.. Lepastu terlupa la pula nak ambil gambar masa encik suami hiris-hiriskan buah asam gelugur ini.. Mujurlah mak pengasuh yang jaga Imani ada buat semalam.. Sha snaplah gambar.. Ini Sha tunjuk gambarnya dibawah.. Maklumat lain mengenai Buah Asam Gelugur/Asam Keping boleh baca di SINI..
Ini buahnya.. Sebelum dipotong, bentuknya begini..
Yang ini setelah dihiris, disusun dalam talam untuk dijemur bagi kering.. Biasanya proses ini akan memakan masa 3 sehingga 10 hari.. Bergantung pada ketebalan hirisan buah.. Lagi nipis lagi cepat dia kering..
Yang ini Sha punya.. Dah kering sebab potong nipos-nipis..
1st time tgk buahnya tu...
ReplyDeletesha suka tengok buah dia haha comel!
ReplyDeleteselama nie beli dah siap dalam paket..nie baru tahu rupa buah asam keping tu macam mana... adoii kena banyak belajar lagi nie..
ReplyDeleteoooo baru tau mcm ni la pula nak buat ...tq sharing ...
ReplyDeletebestnya boleh buat sendiri. Kalau balik kampung memang penuh orang jemur asam keping ni
ReplyDeletetq sha for sharing.
ReplyDeleteilmu baru utk aida.
selama ni beli aje.
takde kisah nak tau asal usul nyer :)
itu buah nak buat asam keping rupenye..bru tau
ReplyDelete1st time tgk... aduihhh... dh tua2 br tgk,...
ReplyDeleteasam keping ni dah makin mahal sekarang, buat sendiri memang best.
ReplyDeleteBestnya! Cukup stok utk dapur tu 😊
ReplyDeletepos kat sy buah shj boleh x?🙈
ReplyDelete