Cerpen Seram Sihir oleh Illya Abdullah, Ninie Othman, SyaSya Bellyna - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Tuesday, February 20, 2018

Cerpen Seram Sihir oleh Illya Abdullah, Ninie Othman, SyaSya Bellyna

Assalamualaikum..
Hye semua.. 

Dalam ini ada 3 cerpen mengenai sihir dari 3 penulis.. Kisah pertama bertajuk Serong oleh Illya Abdullah, kisah mengenaiperempuan yang tamak dan kejam.. Hanya kerana cintanya beralih arah.. Kejam juga.. Mujurlah sempat dirawat..

Kisah kedua pula bertajuk Sasau oleh Ninie Othman.. Hanya kerana kepandaian dan disenangi ramai orang, dirinya dihir menjadi Sasau.. Macam-macam perangai manusia ini.. Malang pada yang berniat jahat..

Kisah ketiga pula bertajuk Abadi oleh SyaSya Bellyna.. Kisah yang ini pada Sha agak sedih walaupun seram.. Hanya kerana anaknya terbuka hijab, bermacam cara dilakukan demi menghalang kelebihan si anak sehinggakan sanggup anak itu dishirkan.. Seram tapi sedih.. Huhuhu..

Ketiga-tiga cerpen pendek ini memberikan pengajaran kepada pembaca.. Sesungguhnya sifat tamak, dengki dan juga takut tidak patut membuat kita berpaling dari Allah.. Macam mana pun keadaan sepatutnya kita makin dekat dengan Allah..

Sha baca dan selesai pada 14.02.2018..

6 comments:

  1. sasau tu selalu kita dengar dulu2 .asal pandai ada jer yg iri hati

    ReplyDelete
  2. tak berani dah nk bace cite seram2 sejak keje shif ni

    ReplyDelete
  3. novel ni nampak best tapi tak berani nak baca dan imagine benda2 seram ni..hehe

    ReplyDelete
  4. cikyan kalau baca cerita seram msti smpai mimpi..hahahaa

    ReplyDelete
  5. Alaa tak sempat nak beli dekat sis ninie haritu. Dah tutup. Hehe.
    Nanti ika nak beli and baca jugak la kalau jumpa :) Thankyou for sharing kak sha.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..