Assalammualaikum..
Hye semua..
Hye semua..
Tutorial epal asam boi yang sedap.. Memang mudah dan simple.. Tak nak guna epal, boleh ganti dengan mangga or betik tua.. Pun sedap.. bila kunyah tu, rangup je..
Bahan-bahan yang perlu ada..
Epal yang dah dibasuh..
Air garam supaya epal tak lebam.
Gula dan asam boi putih..
(Air garam tu guna dia untuk rendam epal lepas dipotong.. Supaya epal tak lebam atau hitam.. Nanti dah habis potong epal, bilaskan dengan air bersih dan toskan airnya..)
Asam boi yang dihiris-hiris..
Lepas dah hiris-hiris nie, campurkan dengan epal dalam bekas atau balang..
Masa nie bubuh sekali gula.. sukatan agak-agak je..
Kalau nak bubuh cili padi pun bubuh masa ini tau..
Kemudian bolehlah simpan dalam peti sejuk lebih kurang sejam or dua jam..
Lepas tu dah boleh makan..
Produk akhir..
Yeah dah siap..
Nak lagi sedap, simpan dalam peti ais..
Nak pedas, tambah cili padi..
Ana suka mangga. Aish baru sebut dah kecur air liur. Haha
ReplyDeleteMangga pun sha selalu buat juga ana..
Deletekali ini test epal pula.. hehehe..
betik tua pun best..
mmg sdap akakkkkk. trliur dh ni.
ReplyDeletesedap kan busyra.. hehehe
DeleteTerliur betul...air garam tu banyak mana kak sha, masuk sekali ke dalam epal and asam tu? Tak masin ke kak sha?
ReplyDeleteeh.. bukan..
DeleteAir garam tu just untuk rendam epal lepas potong.. Supaya epal tak lebam.. air garam tu jangan bubuh sekali..
ni feveret sy ni kak! terus rasa nak buat ja bila baca resipi ni haha. tapi yang mangga asam boi pun sedap juga. Epal hijau ni ada yang buat makan dengan asam limau tu.
ReplyDeletejom buat.. hehehe
DeleteSenang kan buat sendiri! Cuma kena rajinkan diri jela. Hehe. Sedap!!
ReplyDeleteMV pernah buat betik mangga epal belimbing pucung jambu ceremai dan nenas..mmg sedap
ReplyDelete