Assalammualaikum..
Hye semua..
Hye semua..
Menu apa hari ini?? Sha rasa macam nak nangis bila pergi pasar cuti aritu.. Bayangkan bawa RM50 Sha dapat beli ayam (bahagian fight dan peha) 6pcs dengan harga RM24, kemudian ikan sardin 1/2 kilo RM6, Sotong 4pcs RM5, sayur sawi bunga RM2 (2 ikat) dan bendi 70sen.. Nak beli banyak pun seram.. Bila tengok hasil laut semuanya harga cecah puluh2 sekilo..
Sudahnya hari Sabtu tu Sha masak sup campur je.. Senang dan jimat.. Nak makan mewah-mewah memang tak dapatlah kan.. Memang kena jimat cermat..
Bahan-bahannya
Ayam dipotong kecil
Sawi bunga seikat
Cendawan sebungkus
Bawang merah dan cili dihiris..
Rebus air dahulu..
Sup Sha memang jarang tumis..
Ayam memang dah sedia ada minyakkan..
Masukkan ayam dulu..
Reneh sekejap..
Masukkan cili dan bawang yang dihiris..
Biar seketika sehingga menggelegak..
Masukkan sawi bunga..
Sawi Bunga nie bagus tau..
Bebudak pun suka.. Sebab rasa dia manis dan elok untuk kelancaran pembuangan sistem kumbahan besar.. hehehe..
Masukkan cendawan..
Kacau dan reneh sekejap..
Yeah!! Sup campur dah siap..
Lengkap.. sayur dan ayam..
Jimatkan..
Ini lauk sampai malam tau..
wah... simple n sedap. akak suka cendawan jepun tu...
ReplyDeleteTu la kak.. sha pun suka..
DeleteFirst time rasa dalam sup masa kenduri dekat rumah sedara.. sedap..
Tu yang sha try buat pula..
simple tapi menarik sha.. :)
ReplyDeleteSha sekarang nie memang masak yang simple2 je lea.. tak larat.. berkejar-kejar kan..
DeleteSyafi pun hantu sup. Perut buncit sebab hirup sup je. hehe
ReplyDeleteSamalah macam Amani dan Imani.. Suka sangat sup..
DeleteSedapnya sup! saya suka kalau letak cendawan. lagi-lagi kalau cendawan yang oyster tu sedap! hehe.
ReplyDeleteKan.. Sup dan cendwan macam isi dengan kuku.. hehehe
DeleteBoleh.. sedap tau..
ReplyDeletebusyra suka sngt makan sup .. hehe. sedap tngok akak masak :)
ReplyDeleteSup nie kalau makan cenggitue je pun sedap kan busyra..
DeleteSup sedap ni...masak pun mcm senang ja....nnt mrs pip pun nak cuba buat la jg...tq for sharing this...yum yum...
ReplyDeleteSelamat mencuba mrs pip..
Deletesama cara kita sha..MV pun jarang tumis..sebab ayam tu jer dah berminyak
ReplyDelete