Sunday, December 30, 2018

Kuda Merah Masuk Bengkel

Assalamualaikum..
Hye semua..

Dah lama sebenarnya Kuda Merah tu bergegar dan baru-baru ini keluar bunyi pula.. Jadinya Khamis (27.12.2018) encik suami hantar ke bengkel kawan.. Boleh tengok perkongsian mengenai kereta dari bengkel ini di Polimekanik.. Gegaran itu disebabkan mounting enjin problem.. Lepastu bunyi bunyian yang terhasil pula adalah disebabkan fan belt pecah dan tensioner tu dah tak berfungsi dengan baik.. 

Menukar plug baru untuk Kuda Merah..

Kadang-kadang bila kita nak cabut keluar coil plug dia batang dia lucut melekat tinggal dekat dalam tu.. Jangan risau.. Memang biasa jadi dan tak perlu tukar coil plug baru.. Membazir.. Apa yang anda perlu buat bila jadi macam ini?? Boleh tengok video diatas..

Yang rosak fan belt, tensioner dan mounting enjin.. 

Lepastu tukar minyak enjin, oil filter dan air filter.. Bayar bengkel RM400 lebih.. Beli barang sendiri dekat Shopee pula RM50 lebih kurang.. Terbang melayang duit-duitnya.. Kikiki..

5 comments:

  1. Sambung berkhidmat selepas di rawat..

    ReplyDelete
  2. Ingatkan lepas kes gear hari tu, dah tak ada masalah. Rupanya masuk bengkel pula. Banyak juga duit terbang, Kak Sha.

    ReplyDelete
  3. Rosak plak dia ya kak Sha. Huhu

    ReplyDelete
  4. biasalah kak sha. terpaksa habis duit untuk dia je

    ReplyDelete
  5. hehe akak citer part2 kete ni CT tahu belt tu je.. yang lain memang tatau. kalo pi service iols berserah jelaaa apa depa nak baiki. tapi penting amek tahu kan..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »