Friday, September 20, 2019

Rantaian Alasan Tidak Membeli dan Membaca Buku

Assalamualaikum..
Hye semua..

Perkongsian dari Facebook yang menarik untuk tatapan semua..

Artikel asal boleh tengok di SINI ye..

24 comments:

  1. Ayu memang suka beli buku..since dr remaja kot.. buku or majalah...emang beli.
    Bila dah ada anak..since baby lagi Ayu dah mula beli kan buku. takleh baca..leh tgk pic. Eh..tak leh terima la alasan2 tu. Takkde masa? Ayu ada 1 time tu..masa driving, bila lampu merah tu pun sempat curi baca novel..sbb tgh layan sgt. Giler sgt than gelak sorang or nangis sorang while baca tu..normal la.
    eh..panjang plak komen.. he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq mummy Ayu.. 😘..
      Betul tu.. Kadang Sha pun sama.. Sambil tunggu lampu merah, dok baca buku.. Kalau sedih tu siap nangis.. kalau kelakar jangan cakaplah.. sampai amani ngn imani tanyalah.. kenapa mak gelak.. hehehe..

      Delete
  2. share ek entry ni...mcm menarik plak isu ni...

    ReplyDelete
  3. membaca perlu dipupuk dari kecik... kalau tak, memang smpai ke tua la tak membaca.

    ReplyDelete
  4. Macam mana dengan orang yang beli buku banyak tapi tak baca-baca lagi kihkih XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. nie kena sep sikit nie.. 😂😂

      Delete
  5. hahaha betul sangat tu, kalau kita hendak, ada je jalannya

    ReplyDelete
  6. Sebenarnya takdak alasan pun tak membaca ni. Kita phone 24/7 dkt tgn kot. Tak semestinya kena ada buku fizikal. Bukak facebook tu boleh je baca beita2 kan.. anak2 kecik2 dok ajaq main gadget tu cuba suruh baca dari situ jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes.. melalui gadjet pun boleh membaca.. Macam artilel dari The Patriots..

      Delete
  7. buku dah beli, tapi tak sempat baca/baca tak habis..huhu..byk layan internet, blog, youtube, kdrama..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha.. yang nie boleh sep dengan Sha.. Dok layan Kdrama, blog ngn youtube sampai tergendala bacaan.. hehehe..

      Delete
  8. Mohon diberikan keazaman utk membaca Al Quran setiap hari...

    ReplyDelete
  9. Haha, mcm2 alasan.. Boleh ja baca buku kalau nak, kalau tak nak, mmg bagi alasan ...satu buku satu bulan pun dah ok, satu buku satu tahun pun boleh, asalkan nak membaca kan .

    ReplyDelete
  10. satu lagi alasan yg popular, dah banyak pengarah amik cerita novel untuk buat drama so bazir duit je beli buku. dia tak tahu ada novel yg best giler tapi lepas buat drama terus cerita dia jadi bosan..hurmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha.. yang nie memang tak boleh terima.. hahaha.. feel buku dengan drama tu tak sama langsung.. dan setuju sangat part bila dah jadi drama, cerita dia jadi bosan.. yup.. sebab diorang compress atau ubah jalan cerita berlebih-lebihan.. demi nak naikkan rating tontonan..

      Delete
  11. Minat membaca ni kena pupuk dari kecil. Saya bersyukur sebab parent saya dah ajar membaca sejak dari tadika lagi dan sentiasa bagi galakkan untuk beli buku. Sampai sekarang saya tetap luangkan masa untuk membaca walaupun sibuk dengan komitmen lain.

    ReplyDelete
  12. ni namanya 1001 alasan... nak 1000 daya tak nak 1000 alasan

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »