Assalamualaikum..
Hye semua..
Sha memang masak ringkas dan mudah je.. Janji ada rasa kari dan boleh dimakan, Alhamdulillah.. Kadang tu ubah suai ikut bahan yang ada je.. Sha kalau masak kari wajib bubuh kentang.. Tak kisahlah kari apa pun sebab Amani suka makan kentang.. Bendi tu kalau jumpa kat kedai memang beli.. Sebab ada peminat bendi kat rumah ini.. Hehehe.. Lain anak, lain selera makannya.. Boleh je bubuh apa pun.. Kita yang nak makan kan..
Kari Daging Versi Sha
Bahan-bahannya
Rempah kari 1 peket
Bawang merah - dihiris
Bawang putih - dihiris
Cili hijau - dihiris
Setangkai daun kari - dibuang tangkainya
Santan kotak
Minyak untuk menumis
Kentang
Bendi
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, cili hijau dan daun kari sampai naik bau.. Kemudian masukkan serbuk kari dan kacau sampai garing baru masukkan air.. Biar seketika..
2. Masukkan daging dan air.. Didihkan sehingga daging separuh masak dan masukkan kentang..
3. Selepas kentang empuk, masukkan bendi bersama santan kotak.. Sha gunakan dalam suku je santan ini.. Ikut kesukaan nak pekat boleh tambah lagi, nak cair bubuh sikit je..
4. Kacau dan tunggu kuah mendidih, dah siap..
My favorite menu juga Sha.. Bila ada roti boleh cicah roti untuk minum petang..
ReplyDeleteSaya suka kari jugak. Tapi buat stail mamak xde santan. Tahan lama sikit
ReplyDeletebaru je mkn menu kari daging kelmarin..yummyy
ReplyDeletesedapnyaaaa
ReplyDeleteowh sha buh bendi ye,menarik juga ni sebab kak ana kalau kari ikan je buh bendi ni :)
ReplyDeleteDapp nyer kari
ReplyDeletesuka sangat dua sayur ni kalau masuk dalam kari!
ReplyDeletemy fav daging kari..alahai tmbh terung, kacang pjg ni..perghh..berpeluh2 mkn
ReplyDelete