Hye semua..
Day 2
#foodwritingchallenge
Favorite Recipe From My Childhood
Resepi yang menjadi kenangan dan tak akan Sha lupa..
Gulai Lemak Pucuk Ubi Tumbuk bersama Sambal Tumis Ikan Bilis masakan Ibu Sha..
Ini adalah makanan yang sangat menjadi kegemaran kami sekeluarga..
Tambah-tambah bila arwah Ibu dah tak ada..
Walaupun Sha boleh masak tapi tetap tak sama dengan air tangan Arwah Ibu..
Gulai Lemak Pucuk Ubi Tumbuk ini memang kena makan dengan Sambal Tumis..
Baru rasa dia umphh..
Tak kisahlah Sambal Tumis apa pun..
Cumanya, Arwah Ibu selalu gandingkan dengan Sambal Tumis Ikan Bilis..
Kalau You guys nak makan dengan Sambal Tumis lain pun ok je..
Janji Sambal Tumis..
Resepi Gulai Lemak Pucuk Ubi Tumbuk ini Sha dah pernah share kat SINI..
Tapi Sha share sekali lagi kat entry ini..
Hope awak semua bolehlah cuba..
Gulai Lemak Pucuk Ubi Tumbuk
Bahan-bahan dan Cara Memasak
Pucuk ubi
Terung rembang
Kedua bahan ini ditumbuk bersama hingga habis..
Kalau nak pakai blender pun boleh tapi recycle je air tu supaya nanti masak lemaknya x cair sangat.
Dah habis blender, masukkan dalam periuk dan tambah air..
Rebus sehingga hilang bau daun..
Lebih kurang 10 ke 15 minit.
Tambah santan..
Bawang dan cili padi ditumbuk.
Tambahkan selepas santan..
Kacau sehingga mendidih..
Kemudian bolehlah masukkan garam dan gula.. Kacau bagi sekata.. Dah siap
Bahan-bahan ini semua korang agak2 je tau..
Dia tak ada kuantiti sepesifik..
Masakan ibu dah sebati dengan kita. Dari lahir sampai besar kita rasa masakannya 😉
ReplyDeleteMemang takkan sama rasanya. Sebab ada nostalgia kan Sha 😁
Sedapnya masakan gulai lemak ubi ni. Makan dengan nasi panas lepas hujan
Wah. 😘
Mabeles
😍😍 Jemput singgah blog mazni & komen. Komen terbaik akan memenangi RM50 setiap bulan 😊😉
Betul tu Mazni.. Masakan ibu walaupun hanya telur goreng tetap menajdi kesukaan anak2..
DeleteResepi yang simpkle tapi sedap..
ReplyDeleteBoleh try nanti..
Ikhlas dari
AlongMisuari.com
Dipersilakan cuba along..
Deleteperahhhh gulai lemak!!! sedap kak sha.. baca pun terbayang2 da
ReplyDeleteAkak yang nengok resepi pun telan air liur unni..
Deletenanti sy cuba hihi
ReplyDeleteJangan lupa share ye kalau dah cuba..
Deletesedap jugak gulai lemak macam ni..hii ramai jer blogger yang join foodwriting challenge ni..
ReplyDeleteSedap wani..
Deletesedapnya sha...kecik2 dulu akak suka minta arwah mak akak masakkan masak lemak pucuk ubi juga..menjilat jari dibuatnya
ReplyDeleteAdoi.. bila ingat masakan mak memang camnie lah perasaan dia kan kak..
DeleteSiqah suka sangat gulai lemak :D
ReplyDeletepucuk ubiiii. busyra kan kalau dgn pucuk ubi ni tak leh nak lari. nak dekat ja . hehe
ReplyDeleteair tangan ibu paling sedap walaupun kita dah masak ikut cara dia kan kan
ReplyDeletewah terus rindu masakan mama MV
ReplyDeletePucuk ubi tak makan... sedap ke sha?
ReplyDelete