Shoplinks.Asia

Saturday, December 10, 2016

#foodwritingchallenge - Day 5 Kitchen Tutorial

Assalamualaikum..
hye semua..

Hari ini cabaran dia mengenai kitchen tutorial..
Hurm!! Sha pun tak pasti nak share apa..
Sha share apa yang selalu Sha buat bila nak masak la ye..

Selalunya Sha akan prepare semua bahan terlebih dahulu mengikut aturan..
Katalah nak masak sambal ikan bilis..
Sha akan letak susunan bahan ikan bilis, minyak, cili giling, garam, gula, asam jawa, air masak dan bawang..
Ini akan memudahkan kerja dan mempercepatkan kerja..

Kalau hati bekerja pula, Sha akan potong siap2 bahan masakan..
Macam sayur me, kentang ke..
Prepare siap-siap, balik kerja terus masak..

Hope dapat membantu ye..
Sharelah korang nya cara pula..

14 comments:

  1. Yep sma !! Ju pun kalo hari bkerja, mlm da ready kupas bawang smua yg nak guna & potong ready sayur lauk. Mmg jimat masa masak bila ready awal ! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Jun Zie..
      Bila buat camnie jimat masa..

      Delete
  2. kak sha macam mak Unni.. dia memang prepare siap2 nk masak senang, tgl ambil jak.. anak2 pun tumpang senag nk masak.. hahahahaha

    ReplyDelete
  3. Saya nak gambar!! saya nak gambar!! Saya nak gambar!! Hahahahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah bubuh gambar.. hehehe..
      Entry lain..

      Delete
  4. Bagusnya cara kak sha, ikut org juga kan, ada jenis campak2 je, masa masak tu la nk prepare barang, tp mai jenis mcm kak sha, kena susun dulu keperluan, baru boleh start masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila susun rasa lagi cepat masak.. hehehe..

      Delete
  5. betul tu ,, preparation penting sebenarnya baru tak kalut hii

    ReplyDelete
  6. kalau MV memang siap sedia bahan yang nak masak senang..dulu siap blender lagi bawang2 halia..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun MV.. Bila nak masak just amik je bahan2 tu.. cepat dan pantas kan MV..

      Delete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI