Shoplinks.Asia

Monday, December 12, 2016

#foodwritingchallenge - Day 7

Assalamualaikum..
Hye semua..

Cabaran yang terakhir dan juga yang paling ohsem..
Try One Recipe From One Of Your Favorite Food Blogger..
Susah okay yang ini.. hehehe

Sha ada cuba satu resepi ini..
Resepi kek batik yang sangat mudah..
Pada Sha resepi Blogger nie memang senang..
Hasilnya pun sangat sedap..

Malangnya dah tak open..
Blog ini telah diprivatekan..

Jadinya Sha kongsikan lagi sekali resepi kek batik ye.. Kalau nak tengok hasil yang Sha buat, klik SINI.

Resepi Kek Batik.
Dari Blog : http://koleksiresepiyus.blogspot.com


Bahan-bahan:
- 1 biji buttercup
- 1 tin susu pekat manis
- 1 cawan koko
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 2 peket biskut marie (patahkan 4 bahagian)

Cara Buat:
1. Masukkan koko, gula dan air panas dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.
2. Cairkan butter dalam kuali.
3. Masukkan susu pekat manis serta bancuhan koko dan gula tadi.
4. Kacau sebati dengan api perlahan.
5. Setelah adunan menjadi pekat, masukkan biskut marie.
6. Biarkan seketika sehingga biskut menjadi lembut.
7. Padamkan api, masukkan adunan tadi ke dalam loyang dan mampatkan.
8. Biarkan sejuk dulu.
9. Simpan dalam peti ais selama 4 jam atau semalaman.

9 comments:

  1. Kek natik pon favorite jugak.. lama dah x buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. lama sangat dah tak buat nie.. rasa cam nak buat lak..

      Delete
  2. huhu haritu tgk kek batik busyra, harini kek batik kaksha, tergoda betul la.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan Mai je tergoda.. Kak sha yang buat entry nie pun jenuh pujuk diri suh buat lagi nie.. tergoda dgn entry sendiri..

      Delete
  3. alahai akak tingin pula nak makan kek batik..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. yg buat entry pun teringin juga..

      Delete
  4. kek batik mmg sedap kan kak sha!.. alamak kak sha dah habiskan cabaran ni. busyra tinggal lagi satu cabaran. hehe

    ReplyDelete
  5. yahh Tahniah kak sha.. da abiskan cabaran , Unni Hold dulu sebab bru nak cr resepi

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI