Kahoot! - Make Learning Awesome - Part 3 - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Monday, March 21, 2016

Kahoot! - Make Learning Awesome - Part 3

Assalamualaikum..
Hye semua..
Ok seterusnya mengenai Kahoot! dari Sha..
Jom kita buat kuiz..
dekat sini Sha tunjukkan apa yang Sha tahu..

Kengkawan boleh explore sendiri juga ye..
X semestinya follow step Sha nie je..

 Selepas kita login akaun Kahoot kita, pilih New K!
Kemudian masukkan Tajuk untuk Kuiz kita.

 Bolehlah mula mencipta soalan.
Nak masukkan gambar pun boleh..
Akhir sekali bubuh bahagian jawapan.

 Bolehlah klik dekat bahagian Jawapan tu.
Jawapan yang betul akan bertukar warna hijau.

 Kalau pilihan jawapan betul atau salah, akan jadi macam kat atas nie.
Yang lagi dua petak tu biarkan kosong.

 Kalau nak tambah lagi soalan just klik add question.
Kalau dah settle buat soalan boleh klik Save and continue.

 Nanti dia akan paparkan soalan-soalan yang kita dah buat.
Kalau rasa x puas hati boleh klik edit question untuk betulkan atau tambah.
Kalau dah ok klik Save and continue..

 Kat sini bolehlah masukkan gambar.
Kalau x nak just proceed dengan klik done.

 Ok, kat bahagian nie bolehlah tentukan tahap kesusahan soalan yang kita dah buat..
Pastu terangkan sikit pasal Quiz kita nie..
Then klik done.

 Paparan yang akan keluar..
Nak play terus boleh klik play..
Kalau klik preview, dia kua gambar macam kat bawah nie..


Ok.. Dah siap..
Nanti Sha tunjukkan Cara untuk bermain Kahoot nie dalam entry yang seterusnya ye..
Syok kalau main nie dalam makmal komputer..
Memang best..

1 comment:

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..