Shoplinks.Asia

Sunday, March 5, 2017

Oh My Geum Bi / My Fair Lady (2016/2017)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Jom layan drama Korea Oh My Geum Bi ini..
Drama yang sangat menyentuh perasaan..
Bagaimana seorang budak yang mengalami penyakit  Niemann-Pick
berusaha melawan penyakitnya.. Review Sha nie ada spoiler tau..

Dalam drama ini juga ada diselitkan babak yang dilakonkan oleh ayah-ayah dalam The Return of Superman.. Dekat episod 3 ke 4 camtu.. kalau dalam Superman tak pastilah episod berape.. Tak berapa nak ingat.. diorang support lakonan Oh Ji Ho..

Episod 6 pada Sha episod yang paling sedih.. Serius sedih sangat.. sebab masa nie Hwi Cheol dengan Kang Hee dapat tau Geum Bi sakit.. Adoi.. Dengan Sha nangis sama.. Lama tak tengok citer sesedih nie.. Memang meleleh air mata lah..

Drama ini pada Sha memang bestlah.. Serius..
Ketabahan seorang budak yang mengidap penyakit Niemann-Pick dan berjaya mengubah orang-orang yang berada di sekeliling dia.. Episod 3 terakhir memang sedih.. Meleleh je air mata nengok drama ini..

Sha start tengok drama ini pada 24.01.2017
Pastu stop lama.. Sebab sebok membaca..
Sambung nengok 26.02.2017 sampai episod 9..
Akhirnya pada 01.03.2017 Sha berjaya habiskan tengok drama nie..


 
Watak-watak utama dalam drama ini..
Kredit gambar : Google image.

Penyakit Niemann-Pick ini memang rare tau..
Sini Sha share sikit pasal penyakit ini..
Niemann-Pick disease types A and B occur when cells in the body do not have an enzyme called acid sphingomyelinase (ASM). This substance helps break down (metabolize) a fatty substance called sphingomyelin, which is found in every cell in the body.
If ASM is missing or does not work properly, sphingomyelin builds up inside cells. This kills your cells and makes it hard for organs to work properly.
Type A occurs in all races and ethnicities. It is more common in the Ashkenazi (Eastern European) Jewish population.
Type C occurs when the body cannot properly break down cholesterol and other fats (lipids). This leads to too much cholesterol in the liver and spleen and too much of other lipids in the brain. Type C is most common among Puerto Ricans of Spanish descent.
Type D involves a defect that interferes with how cholesterol moves between brain cells. It is a variant of type C. This type has only been seen in French Canadian people in Yarmouth County, Nova Scotia.
Artikel penuh boleh baca di Niemann-Pick Disease.

7 comments:

  1. Saya ada tengok sesekali, lakonan budak tu memang mantap, tapi tak dapat commit nak tengok cerita ni... banyak program bertindih... hihi... terbaik review sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. suka sangat dengan watak geum bi tu..
      Dia berjaya pengaruh orang disekeliling dia untuk berubah..
      Sha pun take time nak habiskan tengok.. hehehe

      Delete
  2. macma best cerita nya sha..tq share

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best MV.. trylah tengok.. Tapi memang sedihlah setiap episod..

      Delete
  3. lama nya da xtgk drama korea =)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI