Thursday, February 27, 2020

Drama Korea | Catch the Ghost (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Lama tak menonton drama Korea.. Sha tak tertarik pun nak tengok drama ini pada mulanya namun lepas terbaca review dari rakan blogger terus rasa macam, Eh.. Menariklah.. Tu yang Sha tengok..

Kisah Ryung yang kehilangan kembarnya Jin di Subway.. Selama 2 tahun Ryung cuba mencari kembarnya dan dah menghafal setiap laluan, tempat tersembunyi, kedai dan mesin di laluan keretapi bawah tanah.. Kerana polis tidak mempedulikan kehilangan adiknya, Ryung berusaha menjadi polis subway.. Bila dah diterima bermulalah misi Ryung menyeludup di terowong laluan keretapi demi mencari pembunuh hantu yang diheboh-hebohkan.. Ryung percaya yang pembunuh tu ada kaitan dengan kehilangan kembarnya.. Dalam masa yang sama polis subway juga tengah berusaha nak menangkap sekumpulan pencuri yang sangat cekap menjalankan operasinya..

Drama ini penuh dengan aksi sedih, kelakar, kemanusiaan dan juga thriller.. Bayangkan kita yang kesusahan dan perlu menjaga orang yang kita sayang dengan penuh perhatian, kemudian ditimpa malang.. Sekuat mana kita melalui kesusahan itu sehingga ada masanya kita mengalah dan mengambil jalan singkat.. Namun kesedaran atas rasa mengalah tu membuktikan yang kita ini hanyalah manusia biasa..

Drama: Catch the Ghost
Also Known As: Catch Yoo-Ryung, Yooryungeul Jabara, Catch Yoo Ryung
Directors: Shin Yoon Sub
Screenwriters: So Won, Lee Young Joo
Genres: Comedy, Romance, Drama, Melodrama, Investigation
Country: South Korea
Episodes: 16
Aired: Oct 21, 2019 - Dec 10, 2019
Aired On: Monday, Tuesday
Original Network: tvN
Duration: 1 hr. 5 min
"Catch the Ghost” is a romantic investigative drama about a woman named Yoo Ryung who solves cases with her overflowing sense of justice and exceptional spatial perception but always gets herself into trouble because of her rash actions. She meets the Wangsimni station constabulary chief, a man who avoids cases and seeks stability. However, he always ends up cleaning up after the problems caused by Yoo Ryung and holds the key to solving the cases. (Source: Soompi)

6 comments:

  1. mcm menarik jugak nih... sekarang dana takde layan mana-mana drama korea, mcam takde yang best skrg kt tv...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha pun kurang layan drama Korea.. yang ini tengok sebab ada yang review best.. hehehe..

      Delete
  2. not really attracted to watch this but maybe I'll try and watch a few episodes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa memula nampak poster dan sinopsis dia memang tak berapa menarik tapi bila terbaca review dekat blog mana entah haritu, terus rasa nak tengok..

      Delete
  3. waalaikumussalam. ok la boleh layan sebab rileks santai ja drama dia. hehe

    ReplyDelete
  4. Ohhhooo dah tengok~ nice kan?

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »