Monday, April 25, 2016

Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk

Assalamualaikum..
Hari awal on Sha nak share resepi turun temurun family Sha..
Masakan mendailing..

Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk..

Bahan-bahannya
Pucuk ubi
Terung rembang
Kedua bahan ini ditumbuk bersama hingga habis..
Kalau nak pakai blender pun boleh tapi recycle je air tu supaya nanti masak lemaknya x cair sangat..

Masukkan dalam periuk dan tambah air..
Rebus sehingga hilang bau daun..
Lebih kurang 10 ke 15 minit.
Tambah santan..

Bawang dan cili padi ini ditumbuk.
Tambahkan selepas santan..

Kacau sehingga mendidih..
Kemudian bolehlah masukkan garam dan gula.. Kacau bagi sekata.. Dah siap..

Dah siap.. X berape cantik sebab x cukup santan..
Lauk nie sedap dimakan bersama sambal tumis ikan bilis or sambal tumis ikan..
Memang ohsem dan mengancam..

3 comments:

  1. singgah petang isnin ♥
    wahh...nieyl biasa suka tumis je...

    ReplyDelete
  2. MV ada belajar juga ni..tapi mak mv ajar lepas rebus kita potong kecik2

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »