Friday, September 4, 2020

Evolusi Kacang Tumbuk

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha memang peminat kacang tumbuk.. Dari zaman kanak-kanak hinggalah ke zaman sekarang.. Kalau dulu kacang tumbuk dibungkus dalam kertas putih dan dijual 8-10pcs dalam satu bungkuskan.. Sekarang dah ada bermacam-macam jenis kacang tumbuk.. Paling  popular ialah Barley Peanut Candy yang datangnya dari negara arab.. Korang suka kacang tumbuk??

Ini versi lagenda.. Kesukaan Sha ini.. Harga RM2.90 sebungkus..

Isi dalam dia.. Sedap wei kalau dia rangup.. Kalau masuk angin, dia liat sikit..

Barley peanut Candy.. Yang ini ada 3 flavour iaitu barley, sesame dan coffee.. Cumanya Sha lebih suka yang barley ini.. Kopi dengan sesame tak berapa sedap.. hehehe..

Ini versi disalut biskut.. Ada dua rasa, coklat dan plain.. Sedap.. Penuh kacang dia..

Paling baru yang Sha jumpa versi ini.. Sama macam Barley peanut candy, yang ini pun disaluti gula di bahagian luarnya.. Kalau ikut warna plastik tu macam ada kacang, kacang badam dan kacang pistachio.. Dari segi rasa memang ada sedikit perbezaan.. Namun Sha kurang pasti sama ada memang menggunakan kacang berbeza atau packaging dia je macam tu..

14 comments:

  1. sy igt lg barley peanut candy tu ms memula msk pasaran dia punya harga...masya allah mahal gile ms tu mmg te ringinnnn sgt nk beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu anies.. Mahal ya amat tapi sekarang ini dah agak murah untuk dibeli.. Dah banyak di pasaran..

      Delete
  2. Kacang tumbuk ni memang fav mak saya. Dulu saya pelik napa mak saya suka tapi bila dah besar ni, tiap kali mak saya beli mesti saya ngorat ambik sikit 😆

    ReplyDelete
  3. Memang legend betul kacang tumbuk ni kan hehe, dulu masa sekolah2 selalu beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Feveret dari zaman sekolah sampai sekarang ini.. hehehe

      Delete
  4. Ammi pun suka..yang liat tu pun sedapkan bila gigit. kenyal2 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. yang liat tu pun sedap kunyah.. Kenyal je..

      Delete
  5. bangyak dah versi tapi yang dibalut kertas putih jugak yang leket dihati hehe... ah rindunya nak makan

    ReplyDelete
  6. Tetap kacang tumbuk bungkusan putih Tu juga yg jadi pujaan

    ReplyDelete
  7. wow..shida suka juga sha..okay! nanti nk pi cari juga sha ^_^

    ReplyDelete
  8. sedap gila kacang tumbuk..lama tak makan..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »