Shoplinks.Asia

Sunday, January 24, 2016

Pesanan Khidmat Masyarakat #3 - 10 TIPS JIMAT KAHWIN 2016

Assalamualaikum...
Masih belum terlambat lagi rasanya untuk share tips nie..
Semoga bermanfaat ye..

10 TIPS JIMAT KAHWIN 2016
Selalu terbit rasa kasihan pada sahabat- sahabat yang sanggup berikat perut semata- mata mengumpul duit lebih untuk kahwin, malah terpaksa tangguhkan tarikh kerana kewangan belum mencukupi.

Kadang nilai yang dikumpul jauh berpuluh kali ganda dari gaji. Dirasakan hampir mustahil untuk mencapat amaunt tersebut. Saya nak kongsikan beberapa tips untuk kurangkan belanja kahwin @ mudahkan kerja kahwin.

1.  Kenduri / Majlis
Minta mak ayah, sedara mara, adik beradik faham yang anda nak langsungkan majlis serba sederhana dan menepati syariah. Bila orang- orang dekat kita faham, insyaAllah diorang akan support malah tolong hulur- hulur bantuan sedikit. Jimat banyak tu! bila ada yang sudi nak sponsor.. Kalau xde yang sponsor buat mengikut kemampuan kita.

2. Barang Hantaran
Beli barang hantaran pada waktu SALE sahaja. Disarankan anda beli barang sederhana sahaja, namun faham- faham sahajalah kadang ada rasa nak beri yang terbaik untuk pasangan @ buah hati kita. Jadi manfaatkan SALE yang ada macam di SOGO, JUSCO, PAVILLION dan pasaraya berdekatan dengan anda. Jangan terperanjat anda dapat jimat hingga 70%. Jika dapat beli awal lagi bagus.

3. Kad kahwin murah.
Zaman facebook ramai buat invitation melalui alam maya sahaja. Jimat banyak! xperlu keluar sesen pon. Ada yang sempoi fotostat kad kahwin untuk diedarkan pada orang ramai. Xpayah nak berhabis sangat buat kad jemputan. Bukannya orang yang terima nak simpan buat frame pun.. Biasanya nak jadikan panduan ke rumah kita dan kemudian di buang.

Kalau nak jaga air muka mak ayah, sebab zaman mereka tak ada facebook, boleh lah tempah kad kahwin cantik- cantik. Jangan terpedaya, kad kahwin cantik pon ada yang murah! boleh dapat sehingga harga RM0.10- RM0.15/kpg. Rajin- rajin survey Fb @ internet.

4. Doorgift
Zaman dulu orang bagi telur sebiji je. Kos paling RM0.20. Sekarang pelbagai variasi yang saya lihat. Sekurang- kurang RM1. Kali 1000 orang? Dah macam wajib pon ada. Elok- elok belanja kahwin cuma RM20k dah perlu tambah RM1000.

Well, kalau dah terpaksa sangat bagi doorgift carilah harga yang berpatutan dan dihargai tetamu. Sebab kasihan, kadang tetamu buang, atau simpan dalam store. Dah ramai yang sedar, dan mula beri sesuatu yang bermanfaat kepada ramai orang. Dapat panjang-panjangkan pahala. Kalo bagi coklat2 pun boleh, tapi kejap je la tetamu simpan. Silap-silap dalam kereta masa drive balik tu lagi goodies habis kene makan.

Buku alkahfi, doa harian, yasin dan mathurat boleh dijadikan sebagai pilihan sebagai doorgift buat tetamu. Ada yang jual semurah 50 sen senaskah!

Visit FB page Doorgift Bawah RM1 utk pilihan doorgift murah dan bermanfaat

5. Catering harga berpatutan
Banyak sekarang catering yang menyediakan pakej bajet. maklumlah zaman ekonomi yang serba mencabar. cuba dapatkan catering yang siapkan skali pakej khemah, meja makan dan paling penting bajet.

6. Sound system dan DJ
Tak payahlah. Dulu saya pinjam speaker jiran yang besar pasang pada laptop. Boleh pilih lagu yang suka dan islamik lagi. Alhamdulillah majlis tetap meriah dan ohsem.

7. Photographer
Alhamdulillah, suami memang geng camera. So mudah je minta kawan tolong ambil kan gambar ( bayar la sikit). Manfaatkan peluang yang ada. Tapi waktu tu suami nak juga hire orang buat video. Layan je lah, dah jimat banyak.
Kalau tak ada kawan, adik beradik ade camera DSLR, cari kawan yang ade iphone pon dah cukup. Gambar superb, siap boleh edit sendiri.

8. Pelamin
Tak payah. Tak patuh syariah... Kalau teringin sangat, hias meja makan beradap cantik- cantik. Boleh jadi dwi fungsi. Sebagai tempat makan atau tempat ambil gambar. :)

9. Akad Nikah dan Kenduri
Sekalikan majlis akad nikah dan kenduri kahwin. Tak perlu keluar belanja dua kali. Sedara mara yang jauh pon senang. Buat majlis akad pada pagi hari kemudian kenduri sebelah tengahari. Jimatkan..

10. Checklist
Last but not least, buat checklist. Banyak contoh- contoh check list yang orang lain dah pernah buat. Tinggal adjust mengikut kesesuaian dan budget anda. Tinggal google "checklist perkahwinan" akan keluar bermacam checlist. Boleh buat sebagai rujukan.

Akhir kata, perkahwinan adalah sunah Nabi. Jangan jadikan ia sebuah majlis yang mendatangkan dosa dan dimurkai Allah.

p/s - boleh share kepada kawan-kawan anda yg nak kahwin 2016 ni.
Semoga sama-sama mendapat manfaat :)


Artikel asal dari FB Doorgift Bawah RM1

2 comments:

  1. kalau nak kahwin nanti Hana taknak buat grand la, yg penting boleh simpan duit untuk hidup lepas kahwin tu :) insya-Allah

    ReplyDelete
  2. good point kakak !!! thank you share, boleh dijadikan panduan.... hehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI