Thursday, January 30, 2020

Daftar U-Pustaka

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha memang rajin membaca guna aplikasi ini sebab waktu yang diberikan agak terhad dengan koleksi buku yang sangat banyak.. Memang puas hatilah kalau download aplikasi ini.. Cumanya untuk bacaan percuma agak rumit sedikit.. Kena daftar dengan U-Pustaka dulu baru download aplikasi ini dan log ini..

Bagaimana nak mendaftar dengan U-Pustaka ada Sha terangkan melalui gambar dibawah..

 https://www.u-library.gov.my/portal/web/guest
1. Klik pada lambang yang Sha bulatkan dengan garis merah tu..

 2. Klik register..

 3. Klik dekat MyKad / MyKid / MyPR holder kemudian klik Register Now..

 4. Masukkan no ic, nama penuh dan taip hurup Captcha tu kemudian klik Check Account..

 5. Klik ok dan masukkan butiran peribadi.. Wajib ada email ye..

6. Nanti dah selesai daftar akan keluar paparan ini..

 7. Buka email dan klik dekat link biru tu.. Bila dah activate bolehlah login dekat U-Pustaka..

 8. Scroll down dekat page Home sampai jumpa Quick Links dan klik dekat Online Databases..
Dekata Online Databases ini ada banyak aplikasi untuk kita baca buku atau cari jurnal online.. Kena rajin godek dan cuba je..

 9. Scroll down sampai jumpa logo Oakbee Buffet dan klik pada logo tu..

 10. Klik pada Mohon Disini..

11. Masukkan email dan klik Aktifkan.. Sampai sini je Sha boleh terangkan sebab lepas tu Sha lupa nak snap gambar.. Hehehe.. Ada sedikit lagi proses yang perlu dibuat kalau tak silap Sha.. Nanti kalau ada rakan sepejabat Sha yang daftar Oakbee Buffet ini Sha snap gambar proses seterusnya ye.. Bila dapat email dibawah ini, bolehlah muat turun aplikasi Oakbee dan login menggunakan email yang kita daftar di U-Pustaka tadi..

Email ini bertarikh 7 Jan 2020.. Patutnya Sha boleh baca secara percuma sampai 21 Jan 2020 je.. Tapi Alhamdulillah sampai tarikh entry ini Sha buat, Sha masih lagi boleh akses akaun Oakbee Buffet ini dan baca secara percuma.. Bila dah sampai masanya dia akan jadi premium dan tak boleh nak akses dah buku-buku tu..

14 comments:

  1. Waalaikumussalam. Allahu dah lupa rupanya 10 tahun lepas ada daftar u-pustaka 😅

    ReplyDelete
  2. lepas kak sha mention aritu baru perasan kat email dia bagitahu ada limit masa. bila nak baca kat situ pun tak tahu tengah takde mood ni nak baca e-book :( ♕ Tiara Sapphire ♕

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoi.. bila mood tak de tu yang jenuh.. faham perasaan tu..

      Delete
  3. Thanks kak Sha. Hari tu punya dah tak leh baca. haha

    ReplyDelete
  4. Ingatkan free for life. Menarik jugak ni

    ReplyDelete
  5. ooo ada limit masa jugak la ye tempoh percuma tu...ok ok faham...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada limit cuma tak sure berapa lama.. Masih boleh akses sampai sekarang..

      Delete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »