Assalamualaikum..
Hye semua..
Sha beli Sotong Katak (Cuttlefishes) ini sebab dah lama teringin.. Selalu beli sotong biasa tu je.. Kebetulan harganya murah, belilah 3 ekor.. Harganya lebih kuran RM5 lebih.. Bila dah beli tak tahu nak masak apa, sudahnya Sha buat masak hitam je.. Sebab apa nama dia masak hitam?? Sebab Sha pakai kicap pekat, sos lada hitam dan sos tiram.. hehehe.. Kuahnya jadi hitam tapi bukan masak kicap.. hehehe.. Maaflah tak ada gambar sebelum kejadian atau langkah memasak.. Terlupa.. hahaha..
Resepi Sotong Masak Hitam
Bahan-bahannya:-
3 ekor sotong saiz sederhana
1 biji cili merah
1 ulas bawang merah
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil kicap pekat
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
Sedikit air
Sedikit garam
Cara Memasak:-
1. Perap sotong bersama sedikit kunyit dan sos lada hitam.. Sha perap semalaman..
2. Panaskan kuali dan masukkan minyak.. Kemudian tumiskan bawang dna cili yang dihiris..
3. Setelah naik bau, masukkan sotong dan sedikit air.. Kemudian masukkan sos lada hitam, sos tiram dan juga kicap pekat.. Biarkan seketika.. Tutup api dan taburkan sedikit garam..
4. Sotong siap dimasak dan bolehlah dihidangkan bersama nasi..
Inilah rupa Sotong Masak Hitam Sha.. Rasanya lebih kenyal berbanding sotong biasa.. Seronok mengunyah.. hehehe..
Inilah rupa sotong katak (Cuttlefishes).. Gambar dari Google..
sedap..3 jenis sos & kicap..
ReplyDeleteSHida pun sotong 2 masakan shida buat..
ReplyDeletetak msk hitam msk sambal..
pernah buat kari tp kean sotong saiz besar..
msk lemak pn pernah tp jrg skali msk..
Eina suka masakan ni, tapi husband tak berapa suka. So sangatlah jarang masak macam ni. Sedapnya
ReplyDelete1st time dgr sotong katak
ReplyDeleteAkak kalau sotong jenis ni memang akak masak kicap atau buat sambal untuk nasi lemak..sebab texture dia kenyal2 kan.
ReplyDeletepernah makan di kedai tapi masak sendiri belum pernah..
ReplyDeletedok beli sotong biasa tu ja ngan sotong kering..
nyummmmmm sedap ni ..dah la tgk lapar
ReplyDelete1st time tengok sotong katak. Lain yea rasanya ?
ReplyDeletewow sedap ni. saya tak tahu pasal sotong katak ni, tahu makan je..hehe
ReplyDeleteSotong katak memang sedap, tapi jarang pulak jumpa di pasar. Masa kecik-kecik dulu selalu makan.
ReplyDeleteSedapnya.. lama x makan spring masak iran ni yg buat rasa nak Cari sotong ni
ReplyDeleteterkenang masa di UIA dulu, mesti ada menu sambal sotong katak kat cafe.
ReplyDeleteand confirm aida cedok 1-2 senduk tau, sha. minat sgt sotong katak ni.
susah ekk nak jumpa. so far di sini, tak pernah nampak lagi dijual.
aida suka makan sotong masak itam. tapi dimasak dgn dakwatnya.
kalau balik kampung, mesti aida request mak masak kan. sedapnya lah hai...
kat rumah memang tak masak, sebab asben aida tak makan :(
Oh, akak tak pernah masak sotong katak. Sotong yang biasa tu je pernah masak. Nampak sedap masakan Sha. :)
ReplyDeletesootng katak ni tak makan.. entah kenapa. kalau nk masak suka cumit2
ReplyDelete