Thursday, September 12, 2019

Drama Korea | Love Alarm (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama yang unik.. Ending dia tergantung.. Kalau tak suka ending tergantung, seeloknya jangan tengok.. Ada beberapa bahagian dalam drama ini yang menarik dan memberi kesan pada emosi Sha.. Cinta ini bukanlah satu perasaan yang boleh ditentukan oleh aplikasi dalam telefon.. Namun bila perasaan kita berjaya dikawal dan ditentukan aplikasi dalam telefon, memang tak terkawallah jadinya.. Bayangkan kita suka A tapi A tak suka kita.. Namun disebabkan aplikasi tu, perasaan kita bukan sahaja diketahui oleh A malah orang sekeliling kita disebabkan aplikasi tu.. Impaknya pada kita, A dan orang disekeliling kita.. Tu belum lagi perasaan suka atau admire sesama jantina.. Drama ini nampak macam tak logik tapi tak mustahil satu hari nanti akan ada yang membangunkan aplikasi seperti ini.. Berharap pada aplikasi untuk kesempurnaan cinta.. Memang gila.. Dalam drama ini juga ditunjukkan kesan aplikasi ini pada masyarakat.. Bagaimana manusia menyalahkan aplikasi ini bukan diri sendiri seperti kelaziman sifat manusia..

Drama: Love Alarm
Also Known As: Joahamyeon Ullineun ,
Screenwriters: Lee Ah Yeon, Seo Bo Ra
Directors: Lee Na Jung
Genres: Friendship, Comedy, Romance, School, Drama
Country: South Korea
Episodes: 8
Aired: Aug 22, 2019
Aired On: Thursday
Network: tvN, Netflix
Duration: 50 min.
Cellphone app Joalarm is created. If someone likes you and they are within 10 meters of you, the alarm for the app rings. The app also shows how many people like you, but the app doesn't reveal specific details on who likes you. Kim Jo Jo is a high school student. She is pretty and smart. She seems like a cheerful person, but her parents died when she was young. Since the death of her parents, Kim Jo Jo has lived with aunt's family. Living there is not easy for Kim Jo Jo. She doesn't download the app Joalarm. Meanwhile, Hwang Sun Oh is a popular male student at the same high school where Kim Jo Jo attends. He is the son of a wealthy family, but he is not loved by his parents. His best friend Lee Hee Yeong also attends the same high school. Hwang Sun Oh notices that his best friend Lee Hee Yeong likes Kim Jo Jo. Hwang Sun Oh wants to know if his friend really likes her, so he kisses her.
(Source: Dramanice)

21 comments:

  1. Fuh bahaya apps tu yer 😂 Boleh detect kita suka siapa lepas tu inform pada public. Ending tergantung best. Kita boleh create analisis sendiri hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau suka teka dan letakkan ending sendiri, okaylah..

      Delete
  2. dah bgtau siap2 ending tergantung hehe taknak ah tgok. actor/ress dia pun tak best sgt tgok

    ReplyDelete
  3. TAK TAHU bilamana aku suka ending yang tergantung, jadi penasaran tapi drama selalu aku sukai makasih dah follow aku sudah follow balik

    ReplyDelete
  4. makin taknak tengok hahahahah lagipun tak minat sangat genre romance ni..

    ReplyDelete
  5. rasa tak puas tengok kalau endingnya tergantung..

    ReplyDelete
  6. Tak suka ending cliffhanger camtu haih..and memang jarang tengok K-Drama sebab banyak involve emosi hahaha XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki// sha suka lagi layan drama korea.. permainan emosi dia sampai.. hehehe

      Delete
  7. bila tengok drama korea memang tak boleh letak expectation tinggi sgt kat ending..hehe

    ReplyDelete
  8. cinta tak kesampaian kalau sangkut kat dalam apps je. sbgai developer, idea apps tu macam seronok je hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. idea nya menarik tapi kesannya tu menakutkan.. hehehe

      Delete
  9. Ada tengok trailer haritu nampak macam best tapi kaksha katanya nak buat yang ke2 sebab tu tergantung

    ReplyDelete
  10. Macam pernah tengok tajuk tu..

    ReplyDelete
  11. rasa lama sudah nda layan korea sbb terlampau asyik layan anime hehhe

    ReplyDelete
  12. ehh ehhh cerita dia hampir sama dgn manga jepun.. tp ending dia sapa terikut2 apps tu dia akn mati

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »