Sunday, September 29, 2019

Resepi | Roti Telur

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sarapan apa pagi ini.. Sha sarapan roti telur ala Korea.. hehehe.. Cuma versi Sha ini tak ada sayur.. Kalau ada sayur lagi sedap tau.. Kat rumah tak ada sayur.. Maka telur dadarnya kosong jelah.. hehehe..

Bahan-bahannya
Sebiji telur (dipukul) - Kalau versi Korea, dalam telur ini dibubuh carrot, taugeh, daun bawang dan macam-macam lagilah.. Memang meriah..
2 keping roti yang disapu planta pada sebelah bahagian sahaja.. (Sha guna Adele)
Sos cili
Mayonnis
Lada hitam
Minyak sedikit untuk goreng telur..

Cara Membuatnya

Mula-mula sapukan marjerin Adele ke permukaan roti.. Seblah je tau.. Nak sapu dua belah pun okay je.. hehehe..

Pukul telur dalam mangkuk.. Masa ini kalau nak tambah sayur pun okay je..

Lepas panaskan kuali, bolehlah bubuh planta atau minyak dan tuang telur yang telah dipukul tadi.. Ratakan dekat atas kuali..

Letak roti yang telah disapu planta tadi.. Kalau sapu sebelah je planta, pastikan yang ada sapuan planta tu di bahagian atas.. Setelah telur masak, bolehlah terbalikkan dan masak pula bahagian roti yang ada sapuan planta tu sampai garing..

Maaflah.. Mals nak rotate gambar.. Hehehe.. Dah masak, bolehlah bubuh sos, mayonnis dan juga lada sulah..

Dah siap.. Bolehlah katup dan jadilah begini..

Jemput sarapan.. hehehe

18 comments:

  1. Ehhh mearik plak breakfast mcm ni..cepat dan sedap jgk tu..nk try buat laaa

    ReplyDelete
  2. Amboi sedapnya. Makan ni 1 je pun dah kenyang sampai tengahari

    ReplyDelete
  3. Ala koreaa ye kaksha haha. Kalau ain celup ja dlm teloq tu haha. Boleh try lpasni buat mcm ni

    ReplyDelete
  4. Tengok pun dah tau sedap..simple dan mengenyangkan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. kenyang tu memang tak dapat dinafikan..

      Delete
  5. Sedapnya. Kalau ada banyak bahan2, mesti lagi sedap😋.

    ReplyDelete
  6. benda paling sng nk buat tp mls nk ke dapur hahaha

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »