Thursday, September 19, 2019

Buku | Mistik Alam Melayu oleh Naim Tamdjis

Assalamualaikum..
Hye semua..

Buku yang sangat menarik.. Penulis berjaya mengupas mengenai perkara-perkara seperti ritual mistik, mitos, lagenda, perubatan kuno menggunakan jampi serapah, sihir dan perkara-perkara ghaib di Tanah Melayu.. Seronok juga belajar pasal tarian yang berkaitan dengan ritual dan perkara mistik, upacara perubatan dan lagenda zaman dahulu yang diturunkan dari mulut ke mulut.. Bahagian pantang larang dan adat pun menarik dibaca.. Memang bestlah.. Buku ini bagus untuk dijadikan bacaan sebagai pengetahuan tambahan bukanlah untuk dijadikan amalan.. Banyak yang boleh dipelajari daripada sejarah dahulu..

Baca pada 18.09.2019 dan selesai pada 19.09.2019..

Koleksi peribadi Sha..
Published February 2019 by Patriots Publication

19 comments:

  1. ttg tarian setiap negeri yg best...negeri Perak tarian apa ya...tarian piring kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. sorry bukan setiap negeri.. negeri tertentu je.. Yang ada ritual mistik berkaitan tarian..

      Delete
  2. menarik untuk pembacaan n pengetahuan bukan untuk di amalkan ye hehehhe

    ReplyDelete
  3. Best juga sesekali baca kisah ritual yg ada di negara kita ni kan.

    ReplyDelete
  4. Nampak best buku nii, nak belii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silalah beli.. Cari je dekat page FB The Patriots..

      Delete
  5. menarik tgk sinopsis..rajin pls datang pls haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. Meh sha tiupkan kerajinan.. fuh.. fuh.. fuh.. :)

      Delete
  6. cover tu macam seram ada, macam lucu pun ada.huhuhu

    ReplyDelete
  7. wah menarik, yg saya tahu tarian ritual ni macam kuda kepang dgn ulek mayang la. itu yg paling famous..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul dua tarian tu paling fomous kalau dari segi ritual..

      Delete
  8. tarian melayu memang ada mistik dia. kuda kepang dengan tarian ulik mayang paling famous

    ReplyDelete
  9. Wah, tarian negeri mana agaknya yg paling mistik? ... dulu slalu dgr tarian kuda kepang tu mistik, tapi tak pernah lagi tengok tarian kuda kepang secara dekat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada Sha semua mistik.. ada keunikkannya tang tersendiri..

      Delete
  10. mak aiiii ijo hantunya hehehee

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »