Friday, September 27, 2019

Kursus Pemetaan & Navigasi: Google Maps Bagi Pentadbiran Tanah Dan Geomatik Bilangan 2

Assalamualaikum..
Hye semua..

Kalau ikutkan, Sha dah cukup kursus dah tapi temankan encik suami tu yang Sha hadir kursus ini.. Kursus yang sangat menarik dan enjoyable.. hehehe.. Kursus ini menarik dan ada lawatan amali.. Kami ke Taman Rekreasi Air Panas (TRAP) Sungai Klah, Sungkai Perak.. Sambil tu sempat lah singgah di Nasi Bamboo Sungai Klah.. Boleh baca di SINI..

Melalui kursus ini Sha diterangkan kepentingan menggunakan Google Maps, kelebihan dan kekurangan.. Selain itu kami juga diajar bagaimana untuk berkongsi lokasi dengan rakan-rakan.. Cara menggunakan Google Maps dengan betul.. 3 hari yang menakjubkan.. hehehe

Antara isi yang dipelajari semasa Kursus ini ialah:
1. Pengenalan Google Maps.
2. Mencetak peta dan arah.
3. Ukur jarak.
4. Carian koordinat.
5. Shortest path.
6. Map contribution.
7. Google Earth.
8. Street View.


14 comments:

  1. menarik kursus ni..penting info mcm ni kalau kerja lapangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. untuk suami sha memang pentinglah sebab dia kerja memandu..

      Delete
  2. Bestnya sekali sekali pergi kursus ramai2. Bljar benda bru. boleh improve cra kerja kta juga

    ReplyDelete
  3. menarik kursus ni.
    google maps ni kena explore.
    then sgt beri manfaat.
    now, aida tahu nak cari tujuan jer.
    sedangkan byk lagi fungsi berguna nyer kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Aida.. melalui kursus ini memang dia ajar explore semua pasal Maps..

      Delete
  4. wow bestnya dapat belajar ilmu navigation ni!

    ReplyDelete
  5. JM suka guna google map bila nk buat itirenaary travel hihih

    ReplyDelete
  6. sebut psl google map, sy x tau laa kenapa dgn google maps bla sy guna... dlm peta tunjuk simpang kanan, tp arahan "turn left". bkn sekali 2 tp dah byk kali... lps tu dah elok route yg betul tp tetiba redirecting... pehal????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm.. pelik nie.. Kalau pergi kursus nie lagi, boleg Sha tanyakan cikgu tu..

      Delete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »