Saturday, September 28, 2019

Drama Korea | Doctor John (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Baru habis menonton drama perubatan yang sangat menarik ini.. Watak yang Sha rasa paling pentingkan diri dalam drama ini ialah nurse Chae Eun Jung.. Bukan Sha tak faham dia marah bila pesalah yang sepatutnya dikenakan hukuman akhirnya mati sebab doctor Yo Han bagi Euthanasia pada pesalah itu.. Pesalah tu menderita sakit kanser yang teruk dan sentiasa berada dalam keadaan sakit.. Kalau tengok drama ini memang buat Sha jatuh cinta dengan 3 watak utama dan 1 watak sampingan.. Melihat mereka melalui kehidupan dalam soal hidup mati pesakit tak mudah sebenarnya.. Walaupun ini hanyalah drama berdasarkan novel bertajuk On Hand of God by Yo Kusakabe tapi tetap berjaya melekat di hati..

Ji Sung ini memang sesuai watak-watak yang tak ada perasaan.. Muka dia tu cukup untuk menyampaikan semua ekspresi yang diperlukan.. Dalam drama ini perkembangan perasaan antara Doktor Cha Yo Han dan Doktor Kang Shi Yeong sangat cantik.. Pendawakraya itu pun boleh nampak perubahan perasaan ingin menjatuhkan hukuman kepada memahami tindakan Cha Yo Han.. Sakit ini bukan sahaja memberi kesan kepada pesakit tapi juga kepada orang di sekeliling pesakit..

Doctor John @ 의사 요한
Kdrama | Aired: 19 July ~ 7 September 2019 | 16 Episodes | Genre: Medical, Romance, Drama |
Sinopsis | Cha Yo-Han (Ji Sung) is a doctor of anesthesiology. He is arrogant, but he is a genius at his work. Kang Shi-Young (Lee Se-Young) is a resident of anesthesiology who works with Cha Yo-Han. She is smart, warm and listens carefully to her patients. People, with mysterious acute or chronic pain come to the hospital. There, Cha Yo-Han and Kang Shi-Young try to find the causes of their pain

8 comments:

  1. Ji sung oppa! ehehe Byk jugak eh dia berlakon bawak watak dlm bidang perubatan ni.

    ReplyDelete
  2. Kalau ki sung berlakon mmg JM suka tgk..dah follow citer ni separuh kat on demand mmg best..sikit lg nk habis hihhi

    ReplyDelete
  3. best citer ni..puas hati tengok...suka tengok 2nd couple..sweet je depa berdua take care kucing jalanan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita kak.. Puas hati tengok.. Yup.. Second couple tu sweet sangat.. hahaha..

      Delete
  4. korea ni kalau buat drama mcm ni, nmpk real mmg salute lah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Anies.. Suka tengok genre macam nie.. real sangat..

      Delete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »