Sunday, December 23, 2018

PNM e-Reader - elib ebook Portal

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sebelum ini Sha ada kongsikan mengenai PNM e-Reader kan.. Boleh baca artikel sebelum ini seperti dibawah.. 

Kali ini sha nak kongsikan mengenai laman sesawang PNM elib.. Ini cara yang lebih seronok untuk anda mencari buku yang ingin dipinjam atau pun anda nak reserved di https://pnm.elib.com.my/.. 

 Ini alamat laman sesawang elib ebook Portal https://pnm.elib.com.my/.. Bila klik je alamat tu nanti akan keluar paparan seperti dalam gambar diatas.. Klik pada perkataan login.. 

 Masukkan email dan password yang sama..

 Bila dah login anda boleh klik dekat nama anda tu dan akan ada paparan activations, Reading List, Reserved list, changed password dan logout..

 Bila klik perkataan Reading list, laman sesawang ini akan paparkan buku apa yang anda dah pinjam dan sedia untuk dibaca menggunakan aplikasi PNM e-Reader.. Dekat sini dia akan paparkan sekali tarikh buku tu dipulangkan.. Tempoh peminjaman 7 hari sahaja.. Kalau anda tak klik perkataan return, cukup 7 hari dia akan automatic return buku tu..

 Yang ini pula ialah paparan buku yang Sha dah reserved.. Kalau dah nak sampai giliran Sha pinjam dia akan tulis macam gambar kat atas nie.. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai Reserved Book boleh klik PNM e-Reader - Reserve Book..
 Ini paparan utama laman sesawang elib ebook Portal.. Boleh juga nak pilih buku dekat sini.. Klik je dekat senarai category tu..

 Ini bila Sha klik terus buku dekat paparan utama.. Dia akan paparkan sinopsis, perkataan Borrow (kalau boleh pinjam) Reserved (kalau buku tak ada stok).. Bilangan buku..

 Ini bila Sha guna nama penulis untuk carian buku..

 Ini pula Sha guna keyword untuk carian buku..

Yang ini pula bila sha guna penerbit sebagai carian..

Harapnya perkongsian Sha ini membantu anda untuk membaca.. Kena sahut seruan Menteri Pelajaran.. Jom membaca.. https://pnm.elib.com.my/..

8 comments:

  1. lama dah tak meminjam kat sini, novel kat rumah pun tak trbaca huwaaaa

    ReplyDelete
  2. Senang juga pinjam online. Nt nk try

    ReplyDelete
  3. Macam-macam buku boleh dipinjam guna PNM reader ni. Tapi saya lagi suka baca yang hardcopy. Lain feeling kalau baca buku online dengan buku yang kita boleh pegang.

    ReplyDelete
  4. Dulu selalu pi pustaka negara nak pinjam buku. Paling best lepak kat bahagian kanak2 sambil tengok diorang main dan baca buku. Rindu rasanya..

    ReplyDelete
  5. sy mmg jarang bc buku online ni... bkn x suka tp payah nk fokus😆😆

    ReplyDelete
  6. Terasa nak register Pula. Mama baca through wattpad

    ReplyDelete
  7. Oo..macam ni senanglah nak pinjam online. Nanti nak cubala

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »