Friday, December 14, 2018

Gear Kuda Merah Tertanggal

Assalamualaikum..
Hye semua..

Adoilah.. Pepagi dia buat hal.. Malang tidak berbau.. Boleh pula batang gear tu tercabut.. Mula-mula tak boleh masuk gear undur, lepas tu encik suami tolak sikit nak bagi boleh guna gear lain.. Sekali semua gear tak boleh masuk.. Batang gear tu dah tanggal.. Kami suami isteri gelak je.. Memang kelakarlah..

Inilah makhluk yang buat hal pagi 12.12.2018.. Hehehe..


Bila kereta dah tersadai, encik suami pun telefon kawan mekanik dia.. Minta datang tengokkan.. Tips dari mekanik tu kalau ini terjadi kepada kereta FLX anda ialah "anda kena relaks, jangan panik.. buka cover gear console tu cuba tolak-tolak kan cable tu bagi gear masuk.. dapat juga lah bergerak untuk alih kereta atau bawa kereta pergi bengkel kereta yang berhampiran.. tapi tak boleh laju.. dalam 40 ke 60kmh saja, bergantung gear berapa yang boleh masuk.."

Keadaannya lepas gear console dibuka..

Kerja-kerja mengganti gear sedang dilakukan..
Spare part je RM250 + Upah RM50.. Melayang RM300..

4 comments:

  1. Macam mana sampai boleh tercabut, Kak Sha? Nasib baiklah husband akak ada kawan mekanik.

    ReplyDelete
  2. Ya Allah. Nasib baik tak apa apa. Kaella masa ambik lesen je bawak manual bila dah ada lesen alahai nak tukar gear pun kena tnya orang nak tukar gear brapa hehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »