Shoplinks.Asia

Friday, December 11, 2015

Resepi Cheezy Ball

Assalamualaikum..
Hari tu masa surfing di Facebook, sha terjumpa resepi yang ohsem nie..
So apa lagi, kita pun mencubalah..
Resepi Asal boleh Klik FB Ana Mariana Ismail

Cheezy Ball
  • 5 biji kentang
  • 1 cawan tepung gndum
  • Setengah cawan minyak masak
  • Mozzarella cheese (sha pakai Cheddar sebab tu je yg ada kat umah)
  • Breadcrumb
  • 2 biji telur
Cara Membuatnya
  • Mula2 rebus ubi kntang smpai empuk pastu toskan yer
  • Lenyek ubi kentang smpai hancur bersma sedikit garam & lada sulah 
  • Pastu masukkan 1cwn tepung gndum & stngah cwn myk msk..gaulkan smpai sebati..pastu uli dgan tgn smpai jd doh.Klau rsa adunan terlalu lembik blh tmbh sedikit tepung sbb mgkin saiz ubi kentang x sma..so klau ubi byk sgt adunan lembik skit la.Klau yg suka rsa lain skit blh jer nk letak potongan cili ke bwg ke ikut citarasa sndri la yer
  • Ok bila dh siap jd doh cmni kta rehatkn kejap adunan dlm 5mnt cmtu yer
  • Ambil sedikit adunan pastu leperkan masukkan mozzarella cheese yg dipotong dadu pastu bulat2 kan jd mcm ball yer
  • Pastu celupkan ball td dlm telur yg dipukul bsama sedikit garam+lada sulah
  • Pastu golek2kan jer ball tu atas breadcrumb smpai sekata
  • Yeah dh siap klau x nak goreng lg blh jgk simpan utk frozen yer.
  • Okay dh blh goreng cheezy ball kta..pastikan myk btul2 pnas br masukkan yer sbb takut mkn myk lak.Goreng kejap jer balik2kan smpai wrna agak keemasan pastu toskan utk sejat myk k.
Bahan-bahan yang diperlukan.

Cheezy Ball dah siap.
Boleh difrozenkan ye kengkawan..

Bolehlah dimakan bersama cili sos.

Percubaan pertama yang ohsem..
Sha buat ini pada 06.12.2015.
Walaupun hasilnya memang memuaskan cuma kurang dari segi rasa jer..
Terkurang garam dan lada sulah.
Boleh dibuat penambah baikkan..
Bebudak pun suka..
Untuk satu adunan nie memang puas makan..
Banyak gak dapat, boleh disiapkan pada hujung minggu dan dijadikan bekal anak ke sekolah.

Selamat mencuba ye..

8 comments:

  1. nyum3 nampak sedap..nak buat tuk mkn sorg2 boleh lah kut
    sbb anak2 ni x mkn ubi haha

    ReplyDelete
  2. macam sedap je ...melting chezy gitu

    ReplyDelete
  3. wahhh.. terliurnya, nampak macam sedap jea, lebih2 lagi bila letak cheezy..

    ReplyDelete
  4. Uish.. ini sangat menggiurkan... mungkin kena cuba..

    terima kasih di atas kingsi resepi.. hehe

    ReplyDelete
  5. rajin Sha, anak kak ana mesti suka bila ada cheese ni :)

    ReplyDelete
  6. mcm best ja...tgu rjin nti br nk buat

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI