13 Jam A380 oleh Evelyn Rose - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Thursday, April 26, 2018

13 Jam A380 oleh Evelyn Rose

Assalamualaikum..
Hye semua.. 

Lama juga masa yang Sha ambil untuk selesaikan pembacaan novel ini.. Novel yang sangat berat pada Sha.. Sha suka sebab banyak persoalan mengenai agama dan pegangan kita dibangkitkan dalam novel ini.. Yup.. Ini novel cinta tapi bukanlah tipikal seperti yang ada kita baca.. Sebaliknya penulis banyak mengupas mengenai kita umat Islam yang emmang lahir dalam Islam tapi selalu leka dan lalai dalam melaksanakan suruhan Allah.. Sebaliknya pula pada mereka yang baru sahaja mendapat hidayah Allah, berusaha memperbaiki diri dan mengikuti dengan bersungguh ajaran Islam itu..

 Novel yang sangat meninggalkan kesan.. Setiap perancangan kita tidak akan terjadi dengan izin Allah.. Setiap yang Allah tetapkan itu pasti ada hikmahnya namun manusia selalu gagal melihat apa yang tersirat berbanding yang tersurat.. Cerita yang diberikan olh penulis memang sangat-sangat memberi kesan.. Tak sangka wata yang dicipta penulis berjaya membuatkan Sha rasa geram dan marah.. Haydar yang sangat nekad, Hana yang tak sedar diri.. Kedua-dua watak ini buat Sha sakit jiwa dan dalam masa yang sama gembira.. Pelikkan.. Tapi novel ini memang banyak beri Sha sentapan.. Tepat menusuk ke hati.. Tahniah buat puan penulis.. Semoga terus berkarya ye..

Sha baca novel ini pada 22.04.2018 dan selesai pada 25.04.2018..

(ebook - PNM e-Reader)

Sinopsis: 13 jam di dalam penerbangan ke London menaiki MAS A380, takdir menemukan HANA SOFEA dan Syed HAYDAR, jejaka idamannya. Mencipta kenangan terindah di langit biru.

Mereka bergelar kekasih kayangan untuk empat jam, menari tango bersama, menjelajah seluruh pesawat bersama, merasai enaknya Caramel Latte bersama... Tap i tatkala MAS A380 mencecah lantai bumi,, segalanya pergi bagai wap di udara.

"Hana, thank you for last night... but i can't have cocaine all the time."- SYED HAYDAR

Melihatkan sendiri kemesraan SYED HAYDAR dan kekasih realitinya, si model jelita membangkitkan HANA SOFEA daripada mimpi indah.

Di kota London, A380 juga akhirnya menerbangkan HANA SOFEA kepada FAWWAZ HUSSAINI, jutawan kacukan Melayu-Inggeris-Arab. Tanpa sebarang sebab, Emmel, anak angkat Fawwaz menyangkakan Hana Sofea sebagai ibunya.

"My daughter likes you. If you're willing to let her call you mommy... i will pay you fifty buck per hour..."-FAWWAZ HUSSAINI

"Dapat hadiah tak?" -HANA SOFEA

"A pink Audi TT, is that okay?"-FAWWAZ HUSSAINI

"Saya nak Audi TT yang latest version aje. yang lain saya tak nak."-HANA SOFEA

Hadirnya HANA SOFEA menghiasi kehidupan mereka sekeluarga bagaikan indahnya bunga popi mekar, munculnya sang jutawan bermata ambar yang kuat pegangan agamanya itu dalam hidup Hana Sofea pula bagai menyedarkan HANA SOFEA tentang kasih sayang Tuhan. Dan saat semuanya bagaikan baru bermula, SYED HAYDAR datang menuntut sebuah cinta...

“Saya rindu awak, Hana… Jangan cakap awak dah kahwin dan budak ni anak tiri awak, Hana.” – SYED HAYDAR

Adakah mimpi akan kekal sebagai mimpi setelah waktu berlalu dan hari berganti?

22 comments:

  1. wow.... menarik ... hari tu nampak kat IG sorang retis tu kalau tak silap promo pasal ni... tak sure promo novel or movie terbaru dia ... hurm ....

    ReplyDelete
  2. percintaan di awan biru..mmg boring kalau lama2 dlm flight..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah lagi naik flight.. kikiki..

      Delete
  3. pernah tengok novel ni tapi macam takbesty hehehe tapi sekarang rasa nak baca pulak haha sebab review kaksha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best Sha.. Pada akak memang memberi impak novel ini..

      Delete
  4. Novel yang sangat best dan akk suka sangat jalan cerita tu..walau mmg harap Hana berjodoh dengan Fawwaz yang sangat Islamik tapi jodoh Hana memang dengan Haydar..mmg rasa berat dan mencengkam jalan cerita tu..menusuk sungguh.

    http://www.umifuzy.com/2017/06/novel-13-jam-a380.html

    ReplyDelete
  5. Ibu zaid singgah lalu blogwalking di blog sis Sha. Wah nama penulis bukan main vogue

    ReplyDelete
  6. pergh jiwang hahaha kne baca juga ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak delah jiwang sangat tapi memang best sangat pada Sha..

      Delete
  7. Esok hari Jumaat penuh berkat,
    Hari ni khamis hujan gerimis,
    Kunjung mengunjung mengundang rahmat,
    Mama singgah blogwalking blog sis


    Sekarang banyak novel jadi pilot kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu mama..
      Tq ye sudi berkunjung ke blog sha..

      Delete
  8. saya baca sekerat je novel ni, tak berapa suka part atas flight tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part yang dalam kapal terbang tu memang tak berapa disukai.. Tapi bila baca keseluruhan novel baru faham..

      Delete
  9. Wahh terbaik buku ni.. Boleh cuba beli n baca nanti.. insyaallah jika masa dan wang mengizinkan.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak boleh nak beli, boleh baca dekat PNM e-Reader juga lea..

      Delete
  10. Lenne dah lebih 3 kali baca novel ni haha ni salah satu fav malay novel yg Lenne pernah baca. Story line dia memang best and terasa macam nak baca lagi pulak hehe :D

    Lenne Zulkiflly Blog

    ReplyDelete
  11. novel ni novel terbaik genre fiksyen tahun ni kan? Not bad jalan cerita dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti pula farhanna.. Tapi jalan cerita dia memang not bad..

      Delete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..