Saturday, March 28, 2020

Drama Korea | Miss Hammurabi (2018)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama yang tak sesuai di musim lookdown ini.. Agak stressful.. Ingatkan drama ini ceria dan fun tapi sebaliknya.. Masih seronok untuk ditonton kalau bukan dalam keadaan lockdown.. Hehehe..

Mengisahkan Oh Reum yang sangat degil dan punya pendirian tersendiri dalam menjadi seorang hakim.. Namun untuk membawa perubahan dalam dunia yang didominasi oleh lelaki dan stigma tertentu bukanlah mudah.. Beberapa kali hatinya terluka dan perbuatannya juga melukakan oran disekelilingnya.. Namun Oh Reum tak malu untuk mengaku salah dan membetulkan kesilapannya.. Dari sini dunia kehakiman mula nampak perubahannya.. Walaupun tak ketara namun sedikit demi sedikit berlaku perubahan.. 2 episod terakhir sangat meruntun jiwa.. Sempatlah nangis bersama.. hehehe.. Luahan perasaan yang sangat cantik.. Setiap orang ada kesusahannya.. Sesekali kenalah memandang ke bawah bukannya selalu mendongak ke langit.. Kerana benih kebaikkan yang ditabur pasti memberi manfaat pada waktu yang tepat.. Gitu..

Drama: Miss Hammurabi
Also Known As: Miseu Hammurabi, Ms. Hammurabi
Directors: Kwak Jung Hwan
Genres: Friendship, Comedy, Law, Romance, Life, Drama
Country: South Korea
Episodes: 16
Aired: May 21, 2018 - Jul 16, 2018
Aired On: Monday, Tuesday
Original Network: jTBC
Duration: 1 hr. 20 min.
Park Cha Oh Reum is a newly appointed judge who is assigned to the 44th Civil Affairs Department at the Seoul Central District. She is always on the lookout for injustice and is able to profoundly empathize with others. Compared to her, Im Ba Reun is a cool-headed man of principle with the creed of ‘Court that is equal to all’, and he is displeased with junior judge Park Cha Oh Reum who is overtly sympathetic when it comes to cases. 
(Source: JTBC)

8 comments:

  1. Time PKP Covid-19 ni mesti ramai yang tonton drama dengan filem korea kan?

    ReplyDelete
  2. akk xstart tgk drama korea lg..walau stress dgn PKP tp macam tak habis2 je kerja hehehe

    ReplyDelete
  3. suka legal kdrama..tp tgk citer ni..

    ReplyDelete
  4. walaupun saya suka Myungsoo tapi huurm.. citer ni saya tengok beberapa epi je..

    ReplyDelete
  5. Jaga diri Sha. Barangan runcit tu if susah sangat, gunakan khidmat runner or grocer yang boleh hantar ke rumah. Dapat jugak tolong diorang tambah pendapatan

    ReplyDelete
  6. Agak berat juga cite patut Ka kurang sesuai waktu musim covid ni haha

    ReplyDelete
  7. oo..stressful...tak leh layan ni.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »