Wednesday, March 25, 2020

Drama Korea | Tell Me What You Saw (2020)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Kisah seorang perempuan yang mempunyai memori fotografik berusaha menjadi seorang polis untuk mencari pembunuh ibunya.. Berkerjasama dengan seorang profiler yang menyembunyikan diri selama 5 tahun.. Mereka dipertemukan kerana 1 kes pembunuhan yang menyerupai kes 5 tahun dulu.. Bukan mudah menyiasat kerana pembunuh ada berdekatan dengan mereka.. Memang mengejutkan bila tahu siapa pembunuhnya.. Kejadian yang saling berkaitan antara mereka oleh sang pembunuh memang mengejutkan.. Namun manusia diberi pilihan untuk jadi jahat atau pun baik.. 

Cerita yang mendebarkan dan menyeronokkan.. Suka tengok perkembangan cerita dan penjelasan satu-satu kejadian.. Di mana pun tetap ada manusia yang baik dan jahat.. Polis baik dan juga jahat.. Kita yang kena bertanggungjawab dengan pilihan yang kita buat..

Episod 9
Ha Young: Not all thruths can be seen with the eyes.
Su Young: If not, then what am i supposed to see?
Hyun Jae: What people really want to say.
Su Young: Then what?
Hyun Jae: Then you'd be able to see everything as is.

Drama: Tell Me What You Saw
Also Known As: Bondaelo Malhala, Talk as You See, Speak as Seen, Say It as You See It, Speak as You See, Call It Like You See It, Say What You Saw, Bondaero Malhara
Directors: Lee Joon Hyeong
Genres: Suspense, Thriller, Mystery, Crime, Detective, Investigation
Country: South Korea
Episodes: 16
Aired: Feb 1, 2020 - Mar 22, 2020
Aired On: Saturday, Sunday
Original Network: OCN
Duration: 60 min.
Oh Hyun Jae used to be a top criminal profiler. He solved many cases with his skills, but one day an explosion, caused by a serial killer, ended the life of his fiancé. After the horrific incident, Oh Hyun Jae vanished and he now lives in seclusion. Meanwhile, Cha Soo Young is a police officer in the countryside. She has a special ability which allows her to remember exactly everything she sees. Due to her special ability, she is selected as a rookie detective who will partner with Oh Hyun Jae informally. Together they work to solve cases and uncover the truth behind the Peppermint Killer, the resurfaced serial killer who murdered Hyun-Jae's fiancé five years ago. 
(Source: AsianWiki)

5 comments:

  1. Enjoy tengok drama ni...geram je tgk pembunuh dlm episod akhir, rasa nk tumbuk je..hehe..

    ReplyDelete
  2. hahhh cerita gini memang feveret ! memang dh bookmark awal awal tapi tak perasan pulak dh complete hahah

    ReplyDelete
  3. Dah masuk wishlist, tapi belom datang seru. Haha

    ReplyDelete
  4. suka tengok drama polis macam ni. masuk dalam list dulu sebab takde mood lagi nak tengok korean drama..hehe

    ReplyDelete
  5. drama ni belum tergerak ati nak tengok hehe..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »