Tutorial Goodreads - Currently Reading (Tengah Baca) - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Monday, March 6, 2017

Tutorial Goodreads - Currently Reading (Tengah Baca)

Assalamualaikum..
Hye semua...

Jom sembang pasal Goodreads lagi..
Kali ini Sha nak tunjuk macam mana nak add buku ke rak Currently Reading.
Tak susah pun.. Yang penting ada akaun Goodreads..
Boleh tengok tutorialnya dibawah..

 
Okay.. Ini buku yang Sha pilih..
Pergi dekat perkataan Want To Read tu.. ada Anak panah kebawah tu kan.. Klik..
Keluarlah satu box.. Klik perkataan Currently Reading..

 
Sekarang perkataan Want To Read dah bertukar jadi Currently Reading..
Klik Perkataan Home di bahagian atas tu..

 
Paparan muka depan Goodreads anda akan memaparkan buku yang Currently Reading di bahagian kiri.. Macam gambar dekat atas ini..

 
Bila klik perkataan Update Progress tu dia akan paparkan box macam kat atas nie..
Bolehlah bubuh anda sekarang tengah baca di muka surat berapa ataupun di muka surat berapa anda berhenti.. Macam Sha bubuh dekat atas ini.. Sha dah baca sampai muka surat 10.. Lepas tu klik je perkataan Update Progress tu..

Tengok dia dah update..
Kalau terlupa baca kat mana, bolehlah check dekat akaun Goodreads anda..
Mudah je kan..

Kalau ada yang Sha terlepas pandang or terlupa nak mention boleh maklumkan dekat komen.. Nanti Sha edit balik entry ini.. Semoga entry Sha ini dapat membantu rakan-rakan..

10 comments:

  1. Wah terbaik, saya baru tengok tadi, belum buat akaun lagi... tak sempat nak belek lama-lama...

    ReplyDelete
  2. ada novel Hikayat Cinta Si Pematah Hati 😁 akak dah abis baca novel tu? sy baru tau tntg goodreads ni. sesuai utk org yg suka mbaca mcm sy 😉

    ReplyDelete
  3. wah bagusnya posting ni. saya tngk juga tadi, nanti kena tengok lagi belek lama sikit

    ReplyDelete
  4. tak pernah guna lagi.. pernah try wattpad jer

    ReplyDelete
  5. Alamak tak pernah guna lagi benda ni. Kena sampai seru dulu baru boleh try agaknya haha

    ReplyDelete
  6. Hakak akaun pun tak de Sha hihi....
    Tp baguslah tutorial ni bagi sesiapa yg ada akaun tu

    ReplyDelete
  7. Hihi tak tau plak ada akaun nie, nak kena bukak la.. =)

    ReplyDelete
  8. nice tuto sha...baru tau ble edit kita baca smpi page berapa

    ReplyDelete
  9. ju xtau pula pasal akaun mcm ni.. wahh =)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..