Monday, August 27, 2018

Drama China - Guardian (2018)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama ini sangat-sangat menarik dan ohsem.. Episod pertama je dah memikat.. Sha tengok dengan anak-anak, tapi tak semua episodlah.. Ada yang Sha tengok online je dekat youtube.. Ada subtitle tau dekat youtube tu.. Tapinya bahasa Inggerislah.. Drama diadaptasi daripada novel dengan tajuk yang sama cuma diubahsuai sedikit sebab ada babak sensor dan drama ini disiarkan di website www.youku.com..

Pada Sha drama ni sangat menarik walaupun agak panjang.. Ada 40 episod dan setiap episod lebih kurang 40 ke 45 minit.. Watak utama drama ini dilakonkan oleh Bai Yu dan Zhu Yi Long.. Dua pelakon ini pertama kali Sha tengok lakonannya.. Pada Sha mereka memang sangat serasi.. Persahabatan zaman dahulu kala yang membawa ke zaman sekarang..

Kisah makhluk Dixing yang ada kuasa tapi demi keamanan bersama telah disuruh duduk di dalam perut bumi.. Jauh dari matahari, manusia dan dunia luar.. Namun pemberontakkan mula berlaku, kuasa jahat yang terkurung lebih 10 ribu tahun yang lalu cuba melepaskan diri dan membuat onar.. Zhao Yunlan dan anggota SID bersama Shen Wei, berusaha menentang kuasa jahat dan memastikan keamanan terus berkekalan di dunia manusia..

https://www.youtube.com/watch?v=JdRj_d7_skE&list=PLJ8tSVdIuzBat-nls5abbxhudDhnbLHk6
Guardian Other Name: Zhen Hun
CH Drama | 40 Episodes | Aired: Jun 13, 2018 - Jul 24, 2018 | Crime, Fantasy, Drama, Supernatural,  Friendship |
Sinopsis: More than ten thousand years ago an alien race landed on the planet Haixing, some among them fused their cells with plants and animals, forming the Yashou tribe. Some stayed deep under the ground and were called the Dixing people. Their cells mutated as well and they became capable of some supernatural powers. There was however peace between the three tribes. Until a meteor hit Haixing and the Dixing's resources started to deplete and they escaped to the surface and started a war with the Haixing and the Yashou people. The Haixing in the end won the war after they created 4 Holy Tools out of the meteor. The three tribes then agreed on a peace.
Zhao Yun Lan (Bai Yu) is an unruly leader of the Special Investigation Department in charge of case done by Dixing. Shen Wei (Zhu Yilong), a gentle and calm university professor for biological engineering, his real identity is the black robed envoy, one of the three most powerful people of Dixing.(Sumber Wikipedia)

 
Pelakon 


 



 Dua watak yang ohsem.. Cerita ini best sebab mereka berdua ini.. Bromance antara mereka membuatkan cerita jadi menarik dan ohsem.. Sha suka tengok chemistry mereka, nampak sangat real.. (A bromance is a close but non-sexual relationship between two or more men. It is an exceptionally tight affectional, homosocial male bonding relationship exceeding that of usual friendship, and is distinguished by a particularly high level of emotional intimacy.)

14 comments:

  1. Bila bosan boleh la layan citer Cina ni. Mesti best kan?

    ReplyDelete
  2. best ke akak? ada nampak cite ni tapi drama chinese banyak sangat episode, rasa penat pula nak marathon..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada akak memang bestlah.. Suka tengok keserasian pelakon utama..

      Delete
    2. ada kat youtube kan? nanti la nak try tengok sebab memang dok usha je dua hero tu..hihi

      Delete
  3. cerita korea yang ada sekarang ni pun tak habis tengok kak...kekkeke...

    ReplyDelete
  4. muka lelaki tu mcm tony leung ms muda2 dulu hahahaha

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »