Monday, December 25, 2017

Kuda Merah Masuk Bengkel

Assalamualaikum..
Hye semua..

Kali ini Kuda merah masuk bengkel untuk servis pula.. Nak tukar minyak hitam, minyak power stering, brake pad dan tensioner bearing.. Tensioner tu patutnya dah tukar tapi budget tak ada, tu yang baru tukar.. Kali ini punya servis major sikit sebab dah 100000km kan..Encik suami buat sendiri je dengan pertolongan dari kawan mekanik dia.. Jimat kos sedikit dan boleh belajar-belajar.. Encik suami Sha memang macam tu.. Kalau dia ada masa, semua nak buat sendiri.. Sha okay je..

 
Buka tayar untuk penukaran Brake Pad..

 

Brake pad belah kiri.. Habis dah.. 

Brake pad yang baru..

Beza kanan dengan kiri.. Belah atas tu sebelah kanan.. Yang bawah tu sebelah kiri.. Encik Suami cakap sebab Sha kuat drift belah kiri tu yang brake pad belah kiri haus teruk.. Sabar jelah..

Tensioner lama yang dah dibuka.. Benda inilah yang menyebabkan bunyi ketak ketak bila Sha memandu.. Hehehe.. 

10 comments:

  1. Si merah perlu belaian tue...
    singgah pagi

    ReplyDelete
  2. kuda merah saya pon tak service lagi ni

    ReplyDelete
  3. perkara biasa lah kalau nak service kereta..

    ReplyDelete
  4. baru tahu ada tensioner ni. Belum pernah tukar lagi ni. Ni nak tukar tayar tapi tunggu gaji masuk dulu hihu

    ReplyDelete
  5. Wah, dah servis ni tiptoplah kuda merah berlari :)

    ReplyDelete
  6. Saya punya white precious pun baru kena tukar tayar sebab terlanggar paku besar.. huhu

    ReplyDelete
  7. Okey la tu kak. Hihi. Nanti rasa fresh jew bila drive after kete dah servis. hihi.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »